Problemy z odpaleniem/ rozrusznikiem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
cue
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Problemy z odpaleniem/ rozrusznikiem
Witam.
Tak jak zaczęły się u mnie pierwsze mrozy tak mój bus odmawia posłuszeństwa.
Zaczynając od początku:
Z dwa trzy lata wstecz Bus nie miał problemów z odpaleniem w zimę. tzn. Gdy zaczął mieć wymieniłem Aku. Sprzedawca doradził mi bodajże 62A (wcześniej miałem 72A) twierdząc, że ten nowy bd lepszy. Gabarytami był o wiele mniejszy no ale ok kupiłem wstawiłem auto paliło na "średnich mrozach" bo niestety ale nie ma ciepłego garażu a jedynie wiatę.
W Ubiegłą zimę miałem bardzo poważne problemy z odpaleniem auta. Przekręcam kluczyk Zakręci jakby ostatkami sił i tyle dobrego. Po podładowaniu akumulatora (godzinnym) przy lekkim mrozie jakoś odpalał i tak za każdym praktycznie razem gdy mróz był większy a akumulator ładowałem z dobre 2h spaliło mi przewód na rozruszniku (nie wiem jak profesjonalnie on się nazywa). Znajomy elektryk zrobił mi przewód dwa razy grubszy tzn wprasował końcówki a ja go wkręciłem i auto powoli, powoli kręcąc rozbujało silnik ale przewód w miejscu pozbawionym izolacji był czerwony co mnie bardzo niepokoiło. W tegoroczne lato/jesien auto po odpaleniu potrafiło tak jakby zawyć. głos dobiegał z rozrusznika. Dzisiaj idę do auta (noc -2 z wiatrem) i niepełny raz zakręciło silnik stoi.
Co było by przyczyną jeśli chodzi o rozrusznik (zakładam, ze wole go zregenerować jak brać nowy chiński)? Czy akumulator nie jest za mały ? Może problem lezy w czymś innym ?
Tak jak zaczęły się u mnie pierwsze mrozy tak mój bus odmawia posłuszeństwa.
Zaczynając od początku:
Z dwa trzy lata wstecz Bus nie miał problemów z odpaleniem w zimę. tzn. Gdy zaczął mieć wymieniłem Aku. Sprzedawca doradził mi bodajże 62A (wcześniej miałem 72A) twierdząc, że ten nowy bd lepszy. Gabarytami był o wiele mniejszy no ale ok kupiłem wstawiłem auto paliło na "średnich mrozach" bo niestety ale nie ma ciepłego garażu a jedynie wiatę.
W Ubiegłą zimę miałem bardzo poważne problemy z odpaleniem auta. Przekręcam kluczyk Zakręci jakby ostatkami sił i tyle dobrego. Po podładowaniu akumulatora (godzinnym) przy lekkim mrozie jakoś odpalał i tak za każdym praktycznie razem gdy mróz był większy a akumulator ładowałem z dobre 2h spaliło mi przewód na rozruszniku (nie wiem jak profesjonalnie on się nazywa). Znajomy elektryk zrobił mi przewód dwa razy grubszy tzn wprasował końcówki a ja go wkręciłem i auto powoli, powoli kręcąc rozbujało silnik ale przewód w miejscu pozbawionym izolacji był czerwony co mnie bardzo niepokoiło. W tegoroczne lato/jesien auto po odpaleniu potrafiło tak jakby zawyć. głos dobiegał z rozrusznika. Dzisiaj idę do auta (noc -2 z wiatrem) i niepełny raz zakręciło silnik stoi.
Co było by przyczyną jeśli chodzi o rozrusznik (zakładam, ze wole go zregenerować jak brać nowy chiński)? Czy akumulator nie jest za mały ? Może problem lezy w czymś innym ?
-
Marcin74
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: vw t4 caravele
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Problemy z odpaleniem/ rozrusznikiem
Akumulator masz za "mały" co to za sprzedawca. Powinien byc 92A, co do rozrusznika daj do regeneracji chinski jest dobry tylko mur. Kiedy był wymieniany filtr paliwa, zobacz tez czy swiece Ci grzeja.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
przy 2.5TDI katalogowa jest 74Ah - jest o tym cały temat na forum
cała reszta dotycząca problemu też,
jeśli kable się grzeją to zapewne padł rozrusznik, co trudno powiedziec,
zapewne ma luzy na wirniku i zamiast się kręcic to robi zwarcie
druga sprawa to niestety w tej sytuacji zabiłeś pewnie i aku
cała reszta dotycząca problemu też,
jeśli kable się grzeją to zapewne padł rozrusznik, co trudno powiedziec,
zapewne ma luzy na wirniku i zamiast się kręcic to robi zwarcie
druga sprawa to niestety w tej sytuacji zabiłeś pewnie i aku
-
cue
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję Panowie za odpowiedzi.
Marcin74
Sprawdziłem w papierkach od auta to fabrycznie siedział taki jak miałem poprzednio 72A.
Jutro z ciekawości wpakuje aku od sąsiada (ma bodajże większy).
Filtr wymieniany na tegoroczną jesień(aż z rana sprawdzę na blankiecie bo miała być wymiana full przy wymianie oleju)
Co do świec to dłuższa sprawa. W sumie 10lat jak do mojej rodzinki trafiło autko (98rok produkcji) i od tego czasu nie były tykane świece.
Chociaż jakoś mam wrażenie, że te zawycie (nie zgrzyt) rozrusznika wróży z nim problemy tak jak pisał Kenobi
Kenobi aku nie był jakoś katowany nie sądzę, żeby 10/20 prób w całym okresie eksploatacji rozwaliło aku. Przeważnie darowałem sobie jazdy busem po spadku temperatury w szczególności, że dawniej siadło dogrzewanie silnika a nie mam tu fachowca co by podjął się chociażby diagnozy. Co do Rozrusznika może po prostu postarać się go zdemontować i zbadać ręcznie? (trochę oglądałem filmików na YT nie wydaje się te wymienialne zespoły części trudne do rozkręcenia i wymiany)
Marcin74
Sprawdziłem w papierkach od auta to fabrycznie siedział taki jak miałem poprzednio 72A.
Jutro z ciekawości wpakuje aku od sąsiada (ma bodajże większy).
Filtr wymieniany na tegoroczną jesień(aż z rana sprawdzę na blankiecie bo miała być wymiana full przy wymianie oleju)
Co do świec to dłuższa sprawa. W sumie 10lat jak do mojej rodzinki trafiło autko (98rok produkcji) i od tego czasu nie były tykane świece.
Chociaż jakoś mam wrażenie, że te zawycie (nie zgrzyt) rozrusznika wróży z nim problemy tak jak pisał Kenobi
Kenobi aku nie był jakoś katowany nie sądzę, żeby 10/20 prób w całym okresie eksploatacji rozwaliło aku. Przeważnie darowałem sobie jazdy busem po spadku temperatury w szczególności, że dawniej siadło dogrzewanie silnika a nie mam tu fachowca co by podjął się chociażby diagnozy. Co do Rozrusznika może po prostu postarać się go zdemontować i zbadać ręcznie? (trochę oglądałem filmików na YT nie wydaje się te wymienialne zespoły części trudne do rozkręcenia i wymiany)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
jeżeli dwa razy grubszy kabel od oryginału rozgrzałeś do czerwoności to z aku szedł prąd praktycznie zwarciowy,
niestety czasem wystarczą dwie trzy takie akcje i po aku,
oby nie
na pewno to co opisujesz nie ma nic wspólnego z filtrami, świecami itp, jak nie kręci, a topi kable i zgrzyta to rozrusznik do roboty
niestety czasem wystarczą dwie trzy takie akcje i po aku,
oby nie
na pewno to co opisujesz nie ma nic wspólnego z filtrami, świecami itp, jak nie kręci, a topi kable i zgrzyta to rozrusznik do roboty
-
cue
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
tzn. ogólnie prąd nie zszedł bo bez problemu palił inne auta bez doładowania. Odnosiłem takie wrażenie jakby Aku i te 62Ah były za małe do rozkręcenia busa. Bo przy 30minutowej dopełnieniu był w stanie rozruszać. Przewód "swiecił się" w wysokim mrozie. Tak jakby w rozruszniku coś zapierało. W czwartek mam dzień wolny to wykręcę go i zobaczę co i jak w nim złego się dzieje. Mam nadzieję wrócę z odpowiedzią co dolegało w rozruszniku :)
Póki co dziękuje Panowie za wypowiedzi :)
Póki co dziękuje Panowie za wypowiedzi :)