UWAGA na przejazdy kolejowe...

Linki do tutoriali, filmików, schematów – kopalnia z zewnątrz.
ODPOWIEDZ
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

UWAGA na przejazdy kolejowe...

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Myślę ze to jest warte utworzenia nowego tematu , na filmiku (ktory sam w sobie jest juz dośc stary) ktory nakręcił slynny juz na całą Polskę Pan Emil widać jak działa automatyczne zamykanie rogatek na przejezdzie kolejowym w Zbąszyniu...

Jeszcze braku opuszczania się rogatek to półbiedy , ale tu nawet nie widać było sygnalizacji swietlnej aby działała do chwili wjazdu pociagu na przejazd.

Oglądając takie coś zachodzi pytanie... czy zatrzymywac się teraz na kazdym... podkreślam KAZDYM przejezdzie kolejowym ??

slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: UWAGA na przejazdy kolejowe...

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Jeśli chcesz żyć długo i szczęśliwie to proponuję zatrzymywać się lub zwalniać aby upewnić się czy nie nadjeżdża pociąg przed każdym przejazdem na którym nie ma dobrej widoczności. Na filmie widać, że mechanik wie o uszkodzonej SSP ale kto zagwarantuje Ci, że nie uderzysz w bok nabierającego prędkości pociągu? Maszynista uprzedzony o niesprawnej sygnalizacji ma obowiązek jechać powoli tylko do momentu minięcia przez czoło pociągu uszkodzonej rogatki. Potem zaczyna rozpędzać pociąg.
Lepszy
Forumowicz T4

13
Tematy: 10
Model:
Auto: T4 70X0C 1994r
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Lepszy »

Moim zdaniem rząd zamiast wydawać kasę na bilbordy, spoty reklamowe i inną propagandę powinien te pieniądze wydać na poprawę infrastruktury
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Slimak , temat mnie zainteresowal dlatego na ten filmik się natknąłem bo zaczelem przeszukiwac net odnośnie sytuacji z ktorą sie stykam codziennie ostatnio... Otóż od około 2 tygodni przejezdzam dzień w dzień przez przejazd kolejowy gdzie jest awaria rogatek i sygnalizacji (tutaj kompletnie nic nie działa , rogatki się nie zamykają nawet w połowie pociągu , sygnalizacji tez brak), pociagi co prawda zwalniają ale zastanowil mnie fakt taki ze zadnej informacji o awarii nie ma dla kierowców samochodow , kompletnie zadnej a taki stan rzeczy trwa od jakiegoś czasu... I skoro pociągi zwalniają to wiedza odpowiednie sluzby ze jest taka awaria , czy postawienie tymczasowo glupiego znaku STOP i tabliczki awaria rogatek czy coś w tym stylu to jest az taka ciezka rzecz do wykonania ??

Ja przed przejazdami zwykle zwalniam i to nawet przed takimi duzymi na dośc mocno uczęszczanych trasach miedzymiastowych bo nie ufam ani dróznikom ani tej ich automatyzacji. Ale w przypadku jak występuje taka awaria to wydaje mi sie ze odpowiednie sluzby powinny przynajmniej za pomocą znakow/tablic jakiś poinformować kierowców ze przejazd sie moze nie zamknąc jak pociąg bedzie jechal. Kierowcow w PL mamy jakich mamy... samych najlepszych (bez obrazy dla forumowiczy ale wiemy ze większosc kierowców jeżdzących po drogach uwaza się za najlepszych i tych co im wszystko wolno), więc aby doszlo do tragedii to nie trudno...

No ale to jest wkoncu tylko polska przez małe "p".

Na takich trasach głownych międzymiastowych (międzynarodowych nawet , bo niektore to miedzynarodowe są) to wogole powinny byc bezkolizyjne przecięcia sie szlakow komunikacyjnych , kasę łupią z nas a na budowe wiaduktow nie ma....
jaceko

Nieprzeczytany post autor: jaceko »

jakby stał zna k uszkodzone rogatki musiałbys czekac na podejscie druznika...tak jest??
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

jaceko pisze:
jakby stał zna k uszkodzone rogatki musiałbys czekac na podejscie druznika...tak jest??
Nie , uszkodzenie rogatek to jest znak zakazu B-32b. A nie o tym pisałem, napisalem wyrażnie "tabliczka" a nie "znak". Ale tak, odnosnie znaku B-32b w swietle obowiązującego prawa m.in. nie wolno takiego znaku przekroczyc , chyba ze zezwoli na to drużnik , a dokładniej osoba uprawniona do kierowania ruchem na tej danej drodze.

Ale jak juz przy tym znaku to jaki problem drużnika postawic ?? Niech stoi jak mają gdzies naprawę rogatek... ja tu nie widzę zadnego kompletnie problemu.

Ja wyraznie pisalem o tabliczce a nie znaku , a takie tabliczki widywalem niejeden raz , czy to tabliczka z napisem uszkodzona sygnalizacja (tabliczka nieformalna) czy tabliczka awaria rogatek i sygnalizacji (tabliczka nieformalna)

Potrafia czasem postawic taki znak chociazby jak tutaj:
http://zlotoryja.naszemiasto.pl/artykul ... ,id,t.html

Więc powinni postawić taki skoro nie potrafią naprawić popsutego urządzenia a nie narazać wszystkich na niebezpieczeństwo.

Stawiając znak STOP z tablica taka pod spodem to tez jest to zawsze jakas informacja dla kierowcy ze coś jest nie tak z sygnalizacja na przejzdzie.
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

Po pierwsze Zbąszyń to Wielkopolskie ,nie Lubuskie :P
Ten przejazd jest ode mnie ok 3 Km i najśmieszniejsze w tym jest to ,że to główna linia Berlin -Moskwa,czyli ruch spory.Awarie się raczej rzadko tam zdarzają,a było widać ,że maszyniści wiedzieli o usterce bo wolno jechali,normalnie pędzą.Wypadek śmiertelny tylko jeden pamiętam na nim ,ale wina motocyklisty bo wjechał w pociąg,a drugi przypadek to gościu ominął auta przed przejazdem i wjechał na przejazd.Nie zginął ,ale rękę stracił.
thadeusch
Aktywny T4

15
Tematy: 3
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: thadeusch »

przepisy zabraniają wjazdu na przejazd kolejowy,bez upewnienia się czy będziesz mógł z niego zjechać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sznurki”