Podskakuje na nierównościach
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Podskakuje na nierównościach
Witam!
Mam takie pytanko. Od jakiegoś czasu zauważyłem że auto jest bardziej podatne na wszelakie nierówności poprzeczne. Przód samochodu wtedy podskakuje/buja bardziej niż tył. Podobno z przodu jest belka skrętna, czy ten element się wymienia ewentualnie czy istnieje możliwość regulacji. Tak żeby bardziej auto utwardzić ?
Mam takie pytanko. Od jakiegoś czasu zauważyłem że auto jest bardziej podatne na wszelakie nierówności poprzeczne. Przód samochodu wtedy podskakuje/buja bardziej niż tył. Podobno z przodu jest belka skrętna, czy ten element się wymienia ewentualnie czy istnieje możliwość regulacji. Tak żeby bardziej auto utwardzić ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Podskakuje na nierównościach
no to są dwa różne objawy albo podskakuje albo bujastamart pisze:wtedy podskakuje/buja
nie belka, a drążki skrętne po jednym na każdą stronęstamart pisze:Podobno z przodu jest belka skrętna,
jak utwardzisz to będzie jeszcze bardziej podskakiwał,stamart pisze:Tak żeby bardziej auto utwardzić ?
chyba, że chodzi Ci o podskakiwanie kół, a nie całego przodu to wtedy amorki padnięte
z kolei bujanie to albo zużyte amorki albo coś nie tak z drążkiem stabilizatora lub jego mocowaniami ( efekt bujania na boki )
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Powiedzmy że buja. Góra dółKenobi pisze:no to są dwa różne objawy albo podskakuje albo bujastamart pisze:wtedy podskakuje/buja
Co ile się to wymienia?Kenobi pisze:nie belka, a drążki skrętne po jednym na każdą stronęstamart pisze:Podobno z przodu jest belka skrętna,
Nie koła na pewno nie podskakują. Wrażenie jest takie jakby przód był dość miękki.Kenobi pisze:jak utwardzisz to będzie jeszcze bardziej podskakiwał,stamart pisze:Tak żeby bardziej auto utwardzić ?
chyba, że chodzi Ci o podskakiwanie kół, a nie całego przodu to wtedy amorki padnięte
Byłem na trzepakach i najsłabszy amorek jest Lewy 76%. 78% Prawy. Tył oba po 82%Kenobi pisze:z kolei bujanie to albo zużyte amorki albo coś nie tak z drążkiem stabilizatora lub jego mocowaniami ( efekt bujania na boki )
Nie buja na boki, auto prowadzi się pewnie z tym że jak wjadę w jakąś poprzeczną koleinę ewentualnie próg to zawieszenie nie tłumi tego od razu tylko "bujnie" się ze 3-4 razy. No z tym że przy większej prędkości (80 - 90kmh) jest to dość mocne "bujnięcie". Dodatkowo zawieszenie jest dość głośnie. Dodam że nie ma żadnych metalicznych stuków.
Powyższe odnosi się do jazdy po kiepskich drogach połatanych albo nierównych. A takie niestety mam w drodze do pracy. Być może jestem przewrażliwiony.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
moim zdaniem takie bujnięcia powinny wyłapać amorki - może są jakieś kiepskie bo przy takiej sprawności jak masz to tak jakby były prawie nowe
chociaż mój sprawdzony diagnosta twierdzi, że badanie amorków w tak dużym samochodzie na zwykłej maszynie jest mało wiarygodne
drążków praktycznie się w ogóle nie wymienia ( mam 400tys po dziurach głównie i amorki gazowe sachsa i jest jedno bujnięcie )
chyba, że obniżałeś na drążkach przód ale wtedy powinno dobijać
może ktoś inny ma jakiś pomysł, skoro twierdzisz, że wcześniej tego nie było
ale ja bym szukał we wszystkim innym, a nie w samym drążku
chociaż mój sprawdzony diagnosta twierdzi, że badanie amorków w tak dużym samochodzie na zwykłej maszynie jest mało wiarygodne
drążków praktycznie się w ogóle nie wymienia ( mam 400tys po dziurach głównie i amorki gazowe sachsa i jest jedno bujnięcie )
chyba, że obniżałeś na drążkach przód ale wtedy powinno dobijać
może ktoś inny ma jakiś pomysł, skoro twierdzisz, że wcześniej tego nie było
ale ja bym szukał we wszystkim innym, a nie w samym drążku
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
mogą to być jeszcze opony? jeszcze chciałbym zapytać czy to nagle zaczęło Ci przeszkadzać (np po jakiejś naprawie?) czy to zaczęło się pojawiać pomału coraz bardziej?
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Raczej pomału. Być może to droga która jeżdżę jest coraz gorsza :)toudi100 pisze:mogą to być jeszcze opony? jeszcze chciałbym zapytać czy to nagle zaczęło Ci przeszkadzać (np po jakiejś naprawie?) czy to zaczęło się pojawiać pomału coraz bardziej?
na łączniku stabilizatora czy drążka ?wilu8 pisze:Wymień gumy na stabilizatorze i łączniku pomoże napewno
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Na łączniku i stabilizatorze te gumy są śmiesznie tanie a wymiana prosta .
Ale kup coś firmowego bo ja wsadziłem Hansa i po 50tyś już sie kończą
Ale kup coś firmowego bo ja wsadziłem Hansa i po 50tyś już sie kończą