1,9 td rozrusznik
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kokolinko
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
1,9 td rozrusznik
Witam mam taki problem, na mrozie rozrusznik odbija i słabo kreci jaka moze byc tego przyczyna ??
ale gdy samochod odpali i pochodzi gdzies z 5min pozniej nie ma juz problemow z odpalaniem
akumulator jest dobry bo nawet w domu go na noce trzymam i był sprawdzany.
ale gdy samochod odpali i pochodzi gdzies z 5min pozniej nie ma juz problemow z odpalaniem
akumulator jest dobry bo nawet w domu go na noce trzymam i był sprawdzany.
-
Kokolinko
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Kontakt:
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: 1,9 td rozrusznik
A widziałeś w T4 1.6D? Podejść podejdzie ale np. z passata do passata a z passata czy golfa do T4 raczej nie.
Masz po prostu zużyty rozrusznik do tego jeszcze pewnie olej 15W40 i wszystko w temacie.
Masz po prostu zużyty rozrusznik do tego jeszcze pewnie olej 15W40 i wszystko w temacie.
-
zinq
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Mam bardzo podobny problem, zimno się zrobiło nie używałem go 4 dni, akumulator wyjęty naładowany. Dzisiaj zrobiłem próbę i co ? zakręcił parę razy ledwo prawie odpalił ale za wcześnie przestałem kręcić i na tym koniec. Nie sprawdziłem przy wciśniętym sprzęgle.
Kiedyś miałem taki sam problem w transicie, jak tylko spadła temperatura w okolice -15 to koniec tyle tylko że wtedy samochód co 5 godziny był uruchamiany a nie jak u mnie parę dni.
A może to być wina oleju mineralnego ?, chociaż w sumie t4 2.4 przy -20 odpalał bez problemu chyba że paliwo zamarzło.
Kiedyś miałem taki sam problem w transicie, jak tylko spadła temperatura w okolice -15 to koniec tyle tylko że wtedy samochód co 5 godziny był uruchamiany a nie jak u mnie parę dni.
A może to być wina oleju mineralnego ?, chociaż w sumie t4 2.4 przy -20 odpalał bez problemu chyba że paliwo zamarzło.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jak parę razy ledwo zakręcił to co ma do tego paliwo? Albo olej jest już stary i gęsty na tyle że rozrusznik nie ma siły kręcić albo rozrusznik jest już na skraju swojego końca. Co do twojego drugiego pytania, olej 15W40 to ni jest najlepsza opcja na zimę. Chociaż przy -15 nie powinno jeszcze być aż takiej tragedii.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Do silniczków 1.9 polecam rozruszniki montowane w 2.5tdi produkcji Valeo - kręcą jak szalone ;)
-
zinq
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Napisałem takie porównanie :) w poprzednim t4 2.4 kręcił zawsze i jedynie zawiódł mnie jak paliwo zamarzło ( ale kręcił ładnie ).FocusMED pisze:Jak parę razy ledwo zakręcił to co ma do tego paliwo? Albo olej jest już stary i gęsty na tyle że rozrusznik nie ma siły kręcić albo rozrusznik jest już na skraju swojego końca. Co do twojego drugiego pytania, olej 15W40 to ni jest najlepsza opcja na zimę. Chociaż przy -15 nie powinno jeszcze być aż takiej tragedii.
Co do oleju to wymieniany był hmm może z 4 miesiące temu. Powiedziano mi że tylko mineralny... więc mam ten mineralny.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Olej najlepiej półsyntetyk 10w40. Tak jak kolega wyżej pisał mineralny przy nadchodzących mrozach może unieruchomić auto. Sprawdź naładowanie akumulatora, Bo jeżeli kręci raz i koniec, to zainwestuj w nowy. Jeżeli kręci kilka razy i nie odpala, to może być olej lub/i filtr paliwa. Resztę pisał wcześniej Focusmed
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
zinq
ja mam olej minerał elf- turbo disel ,już go powinienem wymienić ,ale ostatnio mało jeżdżę ,po dwóch tygodniach odpalił od strzała
sprawdź rozrusznik- [tulejki]
sprawdź stan elektrolitu ,klemy, albo Ci po prostu bateria pada
ja mam olej minerał elf- turbo disel ,już go powinienem wymienić ,ale ostatnio mało jeżdżę ,po dwóch tygodniach odpalił od strzała
sprawdź rozrusznik- [tulejki]
sprawdź stan elektrolitu ,klemy, albo Ci po prostu bateria pada
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
AA to nie ja ,to poprzednikProbe041 pisze:Jak można do auta z turbo lać minerał...
-
zinq
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Oddałem samochód do warsztatu i uznałem że oni znają się lepiej.Probe041 pisze:Jak można do auta z turbo lać minerał...
To co proponujesz wymianę oleju ?
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wymień olej na 10w40. Tylko nie Castrola! Np Valvoline, Motul, texaco czy choćby mobil. Jak już mają robić to wymień od razu filtr paliwa. Niech sprawdzą też rozrusznik. Ale wydaje mi się, że bardziej problemem jest słaby akumulator.
-
zinq
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zobaczymy czy od kabli będzie się dało uruchomić, filtr też był wymieniany ale w sumie nie jest drogi a w zimę zbiera się syf.czester52 pisze:Wymień olej na 10w40. Tylko nie Castrola! Np Valvoline, Motul, texaco czy choćby mobil. Jak już mają robić to wymień od razu filtr paliwa. Niech sprawdzą też rozrusznik. Ale wydaje mi się, że bardziej problemem jest słaby akumulator.
Akumulator ładowałem ok 14 godzin, ale nigdy nic nie wiadomo.
Jak na razie nie potrzebuję t4 więc niech te mrozy przejdą.
-
J35
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Czester52 ,piszesz ze tylko nie Castrola !,a lać wszystko inne -wymieniasz.Już gdzieś wcześniej ktos napisał ! ilu kierowców i mechaników -tyle zdań na temat olejów.Ja osobiście stosuje Castrola Magneteka 10W/40 od 4 lat w Galaxy 1.9TDI i nie mogę złego słowa powiedzieć ,silnik suchutki oleju bierze 0.5 l od wymiany do wymiany,więc zalałem również Multivana 1.9D.I widac sprawdza się ,bo przy -18 dzisiaj rano odpaliłem bez problemu.Napisz jakie to on ma wady ,bo może gdzies niedoczytałem w postach.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Sugeruje aby nie rozwijać dyskusji o olejach w wątku o rozruszniku. Przyjedzie śmieciara...
-
J35
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
-
majki
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Citroen Jumpy
- Kontakt:
Miałem ostatnio to samo, silnik zdrowiutki i przy -15 pali od pierwszego przekręcenia wałem, ale bendix był do niczego i na mrozie praktycznie od razu odbijał, jak się go trochę popiłowało to zaskakiwał i udawało się auto odpalić. Nowy bendiks kosztuje około 70 złotych, mechanik też nie powinien dużo wziąć bo roboty z wyjęciem rozrusznika jest na jakieś 40 minut do godziny.
-
zinq
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj zabrałem się za uruchomienie T4, naładowałem akumulator podłączyłem i ? przekręcił z 2 razy i teraz tylko coś pyka w rozruszniku. Mam zamiar podjechać osobówką pod busa w niej mam 100ah akumulator i z kabli spróbować ale to już chyba nie dzisiaj.
Teraz jak przekręcam kluczyk do końca to słychać pyknięcie w rozruszniku. Możliwe że akumulator już przestał działać ? Czy to raczej wina rozrusznika ? przy -15 auta nie uruchomiłem kręcił bardzo wolno i koniec a teraz już nic, dodam że na desce żarówki nie gasną więc coś jest nie tak.
Teraz jak przekręcam kluczyk do końca to słychać pyknięcie w rozruszniku. Możliwe że akumulator już przestał działać ? Czy to raczej wina rozrusznika ? przy -15 auta nie uruchomiłem kręcił bardzo wolno i koniec a teraz już nic, dodam że na desce żarówki nie gasną więc coś jest nie tak.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Na 99% to rozrusznik. Spróbuj popukać parę razy w rozrusznik jakimś kluczem, bo może się szczotki zawiesiły. Miałem identyczną sytuację jakiś czas temu. Tylko pykanie. Regeneracja całego rozrusznika praktycznie wszystkich części kosztowała mnie 160zł u dobrego elektryka. Tak czy inaczej musisz jechać do elektryka samochodowego i czeka cię wymiana/regeneracja co wolisz.
-
zinq
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ehh no trudno, ale spróbuję z kabli jak je odnajdę ...
Chyba już wolę kupić nowy i dostanę f.vat a ten jak się da to zregenerować i będzie na zaś ( o ile se będzie opłacać );)
A łatwo jest wymienić rozrusznik ? kwestia wykręcenia i włożenia nowego ? bez cudowania ?
Chyba już wolę kupić nowy i dostanę f.vat a ten jak się da to zregenerować i będzie na zaś ( o ile se będzie opłacać );)
A łatwo jest wymienić rozrusznik ? kwestia wykręcenia i włożenia nowego ? bez cudowania ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Oceń sam
http://www.t4-wiki.de/wiki/Anlasser
W 1.9TD da się na siłę wyciągnąć od góry, ale łatwiej od dołu się do niego dobrać ;)
http://www.t4-wiki.de/wiki/Anlasser
W 1.9TD da się na siłę wyciągnąć od góry, ale łatwiej od dołu się do niego dobrać ;)
-
zinq
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Cholera, nie wygląda to różowo tak ja na to patrzyłem, mam dwa wyjścia albo dać zarobić mechanikowi albo samemu wymienić / naprawić.
Stoi na parkingu więc poczekam na odwilż i może na pych odpali a dalej albo do garażu albo do mechanika...
-----
Dzisiaj samochód został uruchomiony
Co prawda rozrusznik przekręcił tylko raz ale wystarczyło żeby uruchomić silnik, na razie nie mam żadnych prac więc sobie postoi ale dodam że zrobiłem małą rundkę ok 10 km po powrocie to samo, za pierwszym obrotem odpala, przytrzymałem 2-3 sek rozrusznik żeby pokręcił się z silnikiem ale bez zmian za trzecim razem już nie przekręcił akumulator padł. Niebawem odpalę go z kabli, jak odpali to będzie wiadomo w czym rzecz.
Stoi na parkingu więc poczekam na odwilż i może na pych odpali a dalej albo do garażu albo do mechanika...
-----
Dzisiaj samochód został uruchomiony
Co prawda rozrusznik przekręcił tylko raz ale wystarczyło żeby uruchomić silnik, na razie nie mam żadnych prac więc sobie postoi ale dodam że zrobiłem małą rundkę ok 10 km po powrocie to samo, za pierwszym obrotem odpala, przytrzymałem 2-3 sek rozrusznik żeby pokręcił się z silnikiem ale bez zmian za trzecim razem już nie przekręcił akumulator padł. Niebawem odpalę go z kabli, jak odpali to będzie wiadomo w czym rzecz.
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Proponuję wymianę kostki pod stacyjką . Koszt ok 15 zł. Taki przypadek miałem miesiąc temu ,wymiana bendyksa,elektromagnesu nic nie dala. Dopiero po wymianie kostki wszystko funkcjonuje .
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak już ma wymieniać kostkę, to nie na taką za 15zł, bo to jest największa możliwa chińszczyzna i w niedługim okresie problem powróci.
-
zinq
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czy jest metoda aby sprawdzić że to akurat ta kostka ? gdzieś wyczytałem że można dać + z akumulatora na ten kabelek.mirski_mi pisze:Proponuję wymianę kostki pod stacyjką . Koszt ok 15 zł. Taki przypadek miałem miesiąc temu ,wymiana bendyksa,elektromagnesu nic nie dala. Dopiero po wymianie kostki wszystko funkcjonuje .
Po za tym zaczął mi odpalać, mimo że z problemami to jak by się już bardziej rozkręcił.
Jednak winny akumulator, dziś wsiadam i ta sama sytuacja, chciałem spróbować pobudzić akumulator włączając światła mijania - zresetował się zegarek i przygasły żarówki.
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, 17:47 przez zinq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
manius
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: vw t4
- Kontakt:
witam uzytkownikow vw t4 czy moglbym prosic o pomoc w nastepujacej sprawie:posiadam vw t4 1,9 d zwykly diesel i padl rozrusznik ,ktory ma jedna tulejke w skrzyni biegow i moje pytanie czy pasuje rozrusznik z przekladnia zeby wyeliminowac te problemy z tulejka,czy zmiesci sie w skrzynie ten kolnierz,moj stary rozrusznik jest mocowany na trzy sruby ,prosze o pomoc bo moja t4 jest narazie uziemiona. <england> pozdrawiam
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Rozruszniki starego (z podparciem w korpusie skrzyni) i nowego (bez podparcia) typu są zamienne.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
No i z daleka od chińszczyzny a la allegro.manius pisze:moje pytanie czy pasuje rozrusznik z przekladnia zeby wyeliminowac te problemy z tulejka,czy zmiesci sie w skrzynie ten kolnierz,moj stary rozrusznik jest mocowany na trzy sruby<england> pozdrawiam