Gniazdo zewnętrzne 230V CEE

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
s.nestor
Początkujący T4

Answers: 0
3
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 19 razy
Kontakt:

Gniazdo zewnętrzne 230V CEE

Nieprzeczytany post autor: s.nestor »

Witam,

będę montował u siebie gniazdo zewnętrzne 230V CEE i zastanawiam się nad dwoma opcjami:

1. W środku zamontować gdzies w dwie wtyczki 220v jak w domu. Wtedy na kempingu odłączam lodówkę od gniazda zapalniczki i podpinam pod wtyczkę 220v, dodatkwo z drugiego gniazda laptop, tel itp.

2. czy można zrobić to jakoś tak, żeby podpinająć kabel do gniazda zewnętrznego, prąd będzie zasilał wszystko w busie? Tzn światło, webasto, gniazda zapalniczek, radio. I może dodatkwo (ale nie koniecznie) doładowuje akumulator pod fotelem kierowcy? Jest taka opcja, żeby zamontować jakieś reduktor z 220V na 12V i to połączyć?

Jak jest to zrobione w wersjach z fabrycznym gniazdem zewnetrznym? I jak to u Was wygląda?

PS: w opcji nr. 1 mógłbym np. mieć zawsze ze sobą prostownik jakiś mały i na kampingach w razie potrzeby podładowywać akumulator, jeżeli robiłbym krótkie trasy gdzie w czasie jazdy nie dawałby rady się podładować? W opcji nr 1 webasto, światła itp będą czerpać prąd z aku więc może się zdarzyć, że będzie go trzeba doładować.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Re: Gniazdo zewnętrzne 230V CEE

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Jeżeli koniecznie upierasz się robić to samodzielnie, a piszesz "reduktor z 220V na 12V", to zdecydowanie pozostań przy opcji nr.1
I tutaj też potrzeba staranności i pojęcia, bo jeśli zrobisz to bezmyślnie i nie profesjonalnie, to może dojść do sytuacji, że napięcie pojawi się na karoserii i nieszczęście gotowe.
To nie gniazdko w domu w ścianie. Tutaj podczas jazdy są drgania, wibracje itp
Opcja nr.2 również jest wykonalna, ale tutaj już wypada przynajmniej odróżniać prawo Ohma od prawa i sprawiedliwości
djsasan
Początkujący T4

2
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Opis: Podłączone do prądu działa lepiej :)
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: djsasan »

Witam ja bym proponował opcję drugą.
Możesz kupić ZASILACZ BUFOROWY 12v Widziałem 20a pewnie są i większe.
Podaje napięcie na urządzenia jednocześnie ładując akumulator.
Montujesz pod fotelem przy akumulatorze.
Musisz tylko dobrać do poboru mocy urządzeń.
Patryk1011
Forumowicz T4

2
Model:
Auto: Multivan T4
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Patryk1011 »

Kolega kminił ostatnio coś podobnego, skończyło się na zakupie Fossibot F2400, który działa jako UPS, ładowanie ma zrobione w samochodzie pod CEE, pod niego ma podpięte kilka rzeczy za pomocą starego zasilacza od koparki krypto, całość daje radę
s.nestor
Początkujący T4

3
Model:
Kontakt:

niebieski-n2 pisze:
Jeżeli koniecznie upierasz się robić to samodzielnie, a piszesz "reduktor z 220V na 12V", to zdecydowanie pozostań przy opcji nr.1
Przekonałeś mnie:D

Chyba zrobię jednak najprostszą opcję czyli przedłużacz z jednej strony będzie wychodził ze światła przeciwmgielnego z tyłu tam będzie wtyczka. Z drugiej strony będzie w busie listwa z 3 wejściami i przyciskiem on/off. Zobaczyłem niedawno ten patent i wydaje się najłatwiejszy bo nie trzeba wycinać otworów w ścianie i kabel może i kabel można wpuścić do oryginalnych otworów, które doprowadzają przewody do światła przeciwmgielnego.

Ma to sens?:D

Dzięki wszystkim za rady.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Tam jest zaślepka (atrapa) światła przeciwmgielnego i jest to idealne miejsce na to właśnie, co planujesz. Chowasz wtyczkę za zaślepką i jest sucha, bezpieczna.
Wewnątrz busa to już wg. uznania. Ja mam dedykowane gniazdo wpuszczone w tapicerkę (dyktę), zależnie od modelu, wersji auta. Wyciąłem otwornicą otwór i przykręciłem na stałe. Ale możesz i tak jak chcesz, po taniości i łatwiźnie zrobić. Zadanie spełni, a przynajmniej masz pod kontrolą gniazda.
djsasan
Początkujący T4

2
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Opis: Podłączone do prądu działa lepiej :)
podziekowal za post: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: djsasan »

Ja u siebie myślałem nad panelami słonecznymi na dach. Widziałem ostatnio takie elastyczne.
tylko rozkminiam jak kable poprowadzić żeby to miało ręce i nogi.
s.nestor
Początkujący T4

3
Model:
Kontakt:

djsasan pisze:
Ja u siebie myślałem nad panelami słonecznymi na dach. Widziałem ostatnio takie elastyczne.
tylko rozkminiam jak kable poprowadzić żeby to miało ręce i nogi.
Widziałem opcję jak pod uszczelką od drzwi kierowcy (górny prawy róg) wpuszczają kable do środka. Chyba pod uszczelką w tym miejscu trzeba zrobić mału otwór.
s.nestor
Początkujący T4

3
Model:
Kontakt:

niebieski-n2 pisze:
Tam jest zaślepka (atrapa) światła przeciwmgielnego i jest to idealne miejsce na to właśnie, co planujesz. Chowasz wtyczkę za zaślepką i jest sucha, bezpieczna.
Wewnątrz busa to już wg. uznania. Ja mam dedykowane gniazdo wpuszczone w tapicerkę (dyktę), zależnie od modelu, wersji auta. Wyciąłem otwornicą otwór i przykręciłem na stałe. Ale możesz i tak jak chcesz, po taniości i łatwiźnie zrobić. Zadanie spełni, a przynajmniej masz pod kontrolą gniazda.
A ten kabel w jakiejś jeszcze osłonie pod tapicerką puszczasz? Ja chce go przeciągnąć kawałek za stolik, tam gdzie jest schowek otwirany na boku w multivanie.
siwy1958
Forumowicz T4

4
Tematy: 7
Model:
Auto: vw t4 california
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: siwy1958 »

Witam !
U mnie przykleilem panel elastyczny klejem do dachu i kable dalem , gora ( nad uszczelka) pod tylna klapa. Podczas zamykania nie uszkadza sie kabbel, chodz jest dosc gruby..

Inastalacje 220 v zobacz jak jest poprowadzona w CALIFORNI na schemacie z instrukcji obslugi. Jest to przedstawione pogladowo, bardzo przejrzyscie. Bo jest ona bardzo prosta !!

Moze TO cos Ci podpowie.

Pozdrawiam
Marek Z.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”