Przerdzewiałe przewody hamulcowe - a układ
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
dx626
- Nowy T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Przerdzewiałe przewody hamulcowe - a układ
Witam. Podczas rutynowej kontroli auta na stacji - diagnosta zauważył przerdzewiałe przewody hamulcowe na środkowej części po obu stronach śrubunku.
Czy ktoś z was posiadałby zdjęcie/schemat gdzie i jak idą przewody ? Czy wymieniać je na zwykłe stalowe czy też na miedziane ?
Czy ktoś z was posiadałby zdjęcie/schemat gdzie i jak idą przewody ? Czy wymieniać je na zwykłe stalowe czy też na miedziane ?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Przerdzewiałe przewody hamulcowe - a układ
Miedziane robią w Polsce do wszystkich typowych samochodów i niezbyt drogo
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Stalowe idą w oryginale i mają większą wytrzymałość mechaniczną niż miedziane, jednak ciężej się je dogina.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Stalowe idą w wielu oryginałach bo znacznie tańsze w produkcji :)
-
dx626
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Czy gdzies w internetach dostanę stalowe wybrane elementy?
Czy moze ktos posiada schemat/układ/zdjęcie przewodów w nadwoziu. Chcialbym dokladnie wskazac dla sprzedawcy jakie elementy potrzebuje i pokazac dla mechanika ktore sa dow ymiany.
Czy moze ktos posiada schemat/układ/zdjęcie przewodów w nadwoziu. Chcialbym dokladnie wskazac dla sprzedawcy jakie elementy potrzebuje i pokazac dla mechanika ktore sa dow ymiany.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Rok temu do Norauto przyniosłem wymontowany stary, stalowy przewód i po kilku godzinach, za około 30 zł, odebrałem zrobiony na wzór starego nowy, miedziany. Drobne dogięcia przewodu w trakcie montażu nie sprawiały kłopotu, bo miedź jest miękka.
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Bez problemu dostaniesz miedziane przewody na metry i wszystkie niezbędne elementy złączne. Jednak problem pojawi się przy ich wymianie. Jeśli chcesz robić to sam uszykuj się w czas i nerwy. Zdjęcie zbiornika to najmniejszy problem. Znacznie trudniej jest wyprowadzić przewody z pompy hamulcowej do podłużnicy. Przeszkadza w tym niemal wszystko. Ja poszedłem nieco na "skróty" i odciąłem zardzewiałą część przewodu założyłem końcówkę złączną, przekułem oryginalny stalowy przewód a do niego dołączyłem miedziany. Wymieniłem wszystko od podłużnicy do tylnych zacisków. Z tym że ja mam dwie zakuwarki do przewodów... Diagnosta na przeglądzie pochwalił moją pracę... aha... przewody stalowe są dosć trudne w garażowym zakuwaniu na szczęście przewód miedziany bardzo fajnie doszczelnia niedoskonałości ukształtowania końcówki przewodu - miedź jest miękka i wypełnia "szczeliny" w połączeniu. Złącze tego typu wykonywałem w systemie:
Przewód stalowy stożek: ===<
Przewód miedziany grzybek <>===== do tego odpowiednia złączka. Jeśli znajdę ją w garażu to mogę wysłać zdjęcie.
Przewód stalowy stożek: ===<
Przewód miedziany grzybek <>===== do tego odpowiednia złączka. Jeśli znajdę ją w garażu to mogę wysłać zdjęcie.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja wymieniałem ostatnio przewód od pompy do przedniego koła pasażera na stalowy, bo urwała się końcówka przy zmianie przewodów elastycznych. Przy okazji miałem zdjęte sanki i mechanizm zmiany biegów i dało się to zrobić (inaczej bez szans). Jakbym chciał wymieniać po stronie kierowcy z przodu to do zdemontowania doszłyby jeszcze przewody wodne idące od grodzi do tylnej nagrzewnicy. Przewód był jeszcze rześki i został :D
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Moje doświadczenie w tym temacie to takie że też nie tak dawno wymieniałem przewody idące na tył od pompy do korektora. Miałem jednak ułatwione zadanie bo miałem zdemontowany zbiornik paliwa i sanki. Zdemontowałem stare, dokładnie zmierzyłem długość i kupiłem z metra miedziany w motoryzacyjnym.
Jako że stare miałem na wierzchu to nowe podoginałem na ich wzór co by się ładnie ułożyły jak fabryczne ;) Najwięcej problemów było z ułożeniem/przejściem po grodzi do pompki, ponadto pominołem fabryczne łączenie na podłóżnicy w okolicach zbiornika i teraz jest jednolity cały przewód od pompki do korektora. W sumie to nie rozglądałem się za tym czy dało by radę kupić stalowe bo poszedłem odrazu w miedź, prosta robota przy zdemontowany zbiorniku i sankach ale gimnastyki troche było bez kanału ;)
Jako że stare miałem na wierzchu to nowe podoginałem na ich wzór co by się ładnie ułożyły jak fabryczne ;) Najwięcej problemów było z ułożeniem/przejściem po grodzi do pompki, ponadto pominołem fabryczne łączenie na podłóżnicy w okolicach zbiornika i teraz jest jednolity cały przewód od pompki do korektora. W sumie to nie rozglądałem się za tym czy dało by radę kupić stalowe bo poszedłem odrazu w miedź, prosta robota przy zdemontowany zbiorniku i sankach ale gimnastyki troche było bez kanału ;)
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Również polecam miedziane, latem wymieniałem wszystkie w moim longu na miedziane z alledrogo. Ułożenie ich nie było aż takie trudne, większy problem to niepasące długości z zakupionego gotowego zestawu. Pomógł mi zaprzyjaźniony warsztat skracając dwa czy trzy przewody, do pożądanej długości. Korektor zamieniłem na tzw. dławiki ATE z opla. Koszt to ok 350-400zł.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ktoś może podać parametry przewodów miedzianych?
Dokładna średnica wewnętrzna / zewnętrzna / grubość ścianki?
Zajmuję się klimą i stosuję też rurki miedziane, więc może to ta sama rurka, którą mam na magazynie?
Tak się właśnie zastanawiam....
Dokładna średnica wewnętrzna / zewnętrzna / grubość ścianki?
Zajmuję się klimą i stosuję też rurki miedziane, więc może to ta sama rurka, którą mam na magazynie?
Tak się właśnie zastanawiam....
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@rafflex: na Alledrogo powszechnie sprzedają fi4.8x0.9
@Ryś: mógłbyś rozwinąć temat tych dlawików? Niekoniecznie tutaj.
@Ryś: mógłbyś rozwinąć temat tych dlawików? Niekoniecznie tutaj.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
No to nie podpasuje. Ja stosuję fi 6,35mm, więc trzeba będzie kupić.Adampio pisze:@rafflex: na Alledrogo powszechnie sprzedają fi4.8x0.9