Viatoll

Prawo jazdy, tachograf, B+E, C – kto, kiedy i na co może jeździć T4.
KrzySieK
Znawca T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 21
Model:
Auto: Transporter Looong
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Re: Viatoll

Nieprzeczytany post autor: KrzySieK »

Racja Ślimak <33>
b8tz
Znawca T4

16
Tematy: 15
Model:
Auto: Transporter Kombi
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 30 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: b8tz »

Gdy były winiety na samochody pow. 3.5T to nikt jakoś nie marudził.... Poczekajmy na naszych mądrych ustawodawców -zobaczymy co wymyślą.... Nie zdziwię się, jeżeli np. Ciągnąć kemping osobówką nie trzeba będzie płacić, ale ciężarówką (np. bus dostawczy, pick-up) już będzie należało...
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

No tak ,ale wtedy było to na autostradach ,a teraz na krajowych bramki poustawiali.
b8tz
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Winiety były przecież na krajówki.
KrzySieK
Znawca T4

16
Tematy: 21
Model:
Auto: Transporter Looong
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: KrzySieK »

Ale winieta kosztowała 9zł na busa z przyczepą i nawet to wychodziło na + bo na bramkach katowickich już nie pobierano opłaty tylko pokazywałeś winiete i dawaj dalej <38>
drbajan
Początkujący T4

16
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 caravelle
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: drbajan »

Pamiętam te czasy za bramkę na a2 z przyczepką trzeba było zaplacic 27zł, a za 9zł (winieta dobowa) przelatywało się wszystkie bramki .
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

No ja własnie nie latalem wtedy z lawetą,a pózniej juz nie było winiet ,ani jeszcze Viatoola.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

b8tz pisze:
Gdy były winiety na samochody pow. 3.5T to nikt jakoś nie marudził.... Poczekajmy na naszych mądrych ustawodawców -zobaczymy co wymyślą....

Co Ty porównujesz viatoll`a do winiet , winieta wychodziła taniej , opłata nie zalezała od norm emisji spali , a nie oszukujmy się T4 z przyczepą kiedy zespół przekracza dmc 3,5t podchodzi pod dośc wysokie stawki bo co tam , T4 spełnia chyba tylko normy Euro2...

Viatoll to dziadowski system, nie dopracowany , urządzenia potrafią naliczac kilka razy za jedna bramę i niedługo bedzie rok od zlozenia reklamacji jak czekam na zwrot bezprawnie kilkakrotnie pobranej opłaty za jedna bramke w odstępie przejazdu przez nią niby co sekunde...

Co do samego viatoll`a to nie oszukujmy sie , my wszyscy za to płacimy , i to nie ma,o , zaden przedsiębiorca nie bedzie stratny i wliczy viatoll`a w koszt transportu towaru a to się przedkłada na wyzsze ceny towarów w sprzedazy detalicznej, czasem duzo wyzsze niz koszt rzeczywisty przejechania kilometra.
Nie zdziwię się, jeżeli np. Ciągnąć kemping osobówką nie trzeba będzie płacić, ale ciężarówką (np. bus dostawczy, pick-up) już będzie należało...
No to juz byłby jakis paradoks.... Nie ma czegoś takiego jak osobówka czy cięzarówka (np dostawczy , pick-up) ,są pojazdy o dmc do 3,5T i powyzej 3,5T. Prawde mówiąc cięzarówka to jest pojazd powyzej 3,5T. Albo zrobią tak ze pojazdy do 3.5T będą zwolnione z opłaty viatoll , albo popieprzą celowo tak aby mieli furtke i robili i co chcieli , karali kazdego kto im się z pyska nie spodoba przy kontroli.

Ciekawi mnie tez to jak rozgraniczą przyczepy , przeciez przyczepa kempingowa to jest przyczepa i w dowodzie przynajmniej w tych kempingowych co ja miałem do czynienia z nimi pisało w przeznaczeniu w dowodzie "przyczepa" i tyle. Jezeli bedzie inaczej to juz widzę multum przyczep towarowych z wpisami w dowodzie "kempingowa" aby byc tylko zwolnionym z opłat :D.

Jakby nie zrobili to bedzie tak ze Ci co troche kumaci będa to znajda sobie faurtki aby nie płacic viatoll`a , niestety polacy to kombinatorzy i jak zwolnią niektóre zespoły pojazdów z niepłacenia viatoll`a to zaczną sie kombinacje i to jest pewne na 100%.
b8tz
Znawca T4

16
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
opłata nie zalezała od norm emisji spalin
Nie prawda, były winiety droższe - oznaczone max Euro3, i tańsze, oznaczone min. Euro4
Sterciu pisze:
Nie ma czegoś takiego jak osobówka czy ciężarówka (np dostawczy , pick-up) ,są pojazdy o dmc do 3,5T i powyzej 3,5T.
Ależ oczywiście że są - wg naszego prawa podatkowego - ustawa o VAT. Ustawodawcy mogą założyć, że pojazdy osobowe wg VAT użytkowane są prywatnie, zaś ciężarowe wg VAT - zarobkowo.
Sterciu pisze:
juz widzę multum przyczep towarowych z wpisami w dowodzie "kempingowa" aby byc tylko zwolnionym z opłat :D.
Już widzę Viatollów jeżdżących T5 i zacierających ręce zatrzymując takie przyczepy do kontroli...... ;)
motoria
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: motoria »

Z dyskusji wynika,ze "szara strefa" , która handluje jachtami i przyczepami kempingowymi może jeździć za free,a laweciarze już nie ? no to jest dopiero paranoja <59>
WALDI123
Aktywny T4

15
Tematy: 5
Model:
Auto: CARAVELLE
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: WALDI123 »

kolego jeszcze trochę i rowerzyści będą zapylać z viatolem
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Podobno na rowery ma być obowiązkowe OC , gdzieś mi sie to o uszy obiło .To tez jest niezłe. <zastrzelę>
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

motoria pisze:
Podobno na rowery ma być obowiązkowe OC , gdzieś mi sie to o uszy obiło .To tez jest niezłe. <zastrzelę>
A to akurat wcale nie byłby głupi wymóg. Teraz jak kolarz porysuje Ci auto to możesz się domagać odszkodowania na drodze sądowej. Ubezpieczenie roweru rozwiązałoby ten problem. Nie wiem jak to miałoby być rozwiązane organizacyjne ale po to utrzymujemy panów posłów aby sobie z tym jakoś poradzili.
motoria
Samodzielny mechanik

15
Model:
Kontakt:

Najprościej by było jak by każdy "ludź" miał osobiste OC i nie było by żadnych kłopotów . <38>
WALDI123
Aktywny T4

15
Tematy: 5
Model:
Auto: CARAVELLE
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: WALDI123 »

spokojnie dojdzie i do tego w obozach pracy mieli przymusowe numery a teraz mamy dobro wolne zwany '' PESEL''
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Koniec OT, wracamy do dyskusji i Viatollu.
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

A ja mam takie pytanko,otóż kupiłem nową przyczepkę do firmy,dwuosiową , i jej DMC wynosi 2t ,ale zakładając do niej białe rejestrację z mojej t4ki ,automatycznie mogę nią przewozić ładunki tylko do 0,5t. Zakładając zwykłe żółte NL rejestracje ,mogę napakować 1550kg. Pytanie, czy podczas podróży do PL z tą przyczepką ,mając na niej założona NL rejestrację białą z mojej t4, muszę wykupić winietę????? Biała NL rejestracja-czyli przyczepka podlega pod ubezpieczenie mojego samochody,żółta NL rejestracja - przyczepka musi mieś swoje własne ubezpieczenie .
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Jedziesz do PL to obowiązuje Cię opłata taka jak w PL jest pobierana. Nie wazne czy masz zółte , białe czy rózowe tablice. Liczy się DMC calego zestawu , jezeli przekracasz zespołem dmc3,5t to płacisz viatoll. Winiet juz nie ma. W Polsce się liczy dmc przyczepy wpisanej w dowód oraz do tego dmc pojazdu ciągnącego , czyli trzeba to razem zliczyc.

b8tz pisze:
Sterciu pisze:
opłata nie zalezała od norm emisji spalin
Nie prawda, były winiety droższe - oznaczone max Euro3, i tańsze, oznaczone min. Euro4
Wsumie masz racje , ale rozgraniczenie na normy wprowadzili praktycznie pod koniec juz ery winiet. Róznica w cenie w stosunku do tego co jest teraz była nie zauwazalna więc nie ma co nawet porównywać.
Sterciu pisze:
Nie ma czegoś takiego jak osobówka czy ciężarówka (np dostawczy , pick-up) ,są pojazdy o dmc do 3,5T i powyzej 3,5T.
Ależ oczywiście że są - wg naszego prawa podatkowego - ustawa o VAT. Ustawodawcy mogą założyć, że pojazdy osobowe wg VAT użytkowane są prywatnie, zaś ciężarowe wg VAT - zarobkowo.
Nie wiem czy mi sie wydaje czy co , ale my tu pisaliśmy o czym innym a nie o prawie podatkowym.... To tak jakby porównywać lizak do chipsa....

Więc nadal podtrzymuje , nie ma czegoś takiego jak osobówka czy cięzarówką , jest pojazd lub zespół pojazdów o dmc do 3,5T i powyzej 3,5T. Przeznaczenie pojazdu to tez jest co innego jak dmc. Moze pisać w przeznaczeniu cięzarowy , osobowy , łódz podwodna , czołg , ale jak nie przekracza dmc 3,5T to jest pojazdem nie przekraczającym dmc 3,5T.
Sterciu pisze:
juz widzę multum przyczep towarowych z wpisami w dowodzie "kempingowa" aby byc tylko zwolnionym z opłat :D.
Już widzę Viatollów jeżdżących T5 i zacierających ręce zatrzymując takie przyczepy do kontroli...... ;)
Widzę czytac pomiędzy wierszami nie potrafimy co ?? ;). Chodziło o to ze polacy to kombinatorzy i zawsze coś wykombinują tak aby jak najmniej ponosic kosztów , wystarczy dac im jakąs furtkę tylko.

motoria pisze:
Najprościej by było jak by każdy "ludź" miał osobiste OC i nie było by żadnych kłopotów .
Jestem za tym , aby OC było nie na auto a na kierowce , i obejmowało wszystkie pojazdy. Płacic od pojazdu w którym by najwyzsze OC wychodziło i juz. Tylko to nie w PL , tu nie da rady tak , no jak , ktos ma dwa , trzy auta i ma płacic tylko jedno OC za nie..... Nie , to nie u nas... Z drugiej strony by skończyło się ubezpieczanie aut które młody kierowca sobie kupi na którego rodzica ze znizkami, wtedy młody kierowca by raczej sie nie wykręcił od zwyzek za wiek i innych podnoszących składki czynników...
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Auto: T4
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

Sterciu pisze:

by skończyło się ubezpieczanie aut które młody kierowca sobie kupi na którego rodzica ze znizkami, .
To akurat mają plany znieść.
Kubek
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Jedziesz do PL to obowiązuje Cię opłata taka jak w PL jest pobierana. Nie wazne czy masz zółte , białe czy rózowe tablice. Liczy się DMC calego zestawu , jezeli przekracasz zespołem dmc3,5t to płacisz viatoll. Winiet juz nie ma. W Polsce się liczy dmc przyczepy wpisanej w dowód oraz do tego dmc pojazdu ciągnącego , czyli trzeba to razem zliczyc.
No i tu jest ten haczyk Sterciu, bo ja wcale nie potrzebuję wozić ze sobą papierów od przyczepki ,jeśli mam założone na nią białe rejestracje o takich samych numerach jak moje T4. Taka przyczepka nie ma dokumentów <śmiech> ( ja zawsze tak mogę powiedzieć do policji i oni w to uwierzą ) Kupujesz ją ,płacąc BTW-podatek, i możesz używać do woli. Jest jakby podpięta pod ubezpieczenie samochodu. Co innego ,jak przyczepka ma swoje własne żółte rejestracje. Musisz wtedy taką przyczepkę ubezpieczyć,musi przejść przegląd itp. Przyczepka z białymi rejestracjami ma ładowność 500kg,i nie ważne ,czy burta ma 1,5długości ,czy 3,5m ,możesz przewieść tylko 500kg.

Dlatego teraz pytam, czy jadąc do Polski moją T4 i ciągnąc za nią tą właśnie przyczepkę z białymi rejestracjami ( wtedy DMC=750kg ) ,podlegam pod Viatol??????

Mądry ktoś mógłby stwierdzić patrząc na tą przyczepkę ,że jeśli ma dwie osie to na pewno mogę przewieść nią więcej niż 500kg!!!! noo ale......
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Pamiętaj ze jak zatrzyma Cię do kontroli ktoś to nie bedzie to Policja zapewne , a na 90% ITD, bo oni lubią kontrolować przyczepy zwłaszcza jak widzą ze jest dwuosiowa. Ci goście nie są w ciemie bici , wiedzą dokładnie jak są auta i przyczepy rejestrowane w kazdym z krajów EU bo oni poprostu zajmują sie tym między innymi , kontrolami swoich rodaków jak i obcokrajowców i są na bierząco w takich sprawach. Jezeli masz na przyczepie tabliczkę znamionową z masami to dane sobie wezmą z tej tabliczki i podliczą , zsumują itd (miałem z tym podobny problem jak sciągałem przyczepe , przyczepa miała taką samą tablice jak auto i było na 750kg rej , ale problem był w tym ze na tabliczce znamionowej była dmc 2000kg , a nie posiadając papierów do przyczepy to inspektor tłumaczyl mi ze wtedy biorą sprawdzaja mase w/g tabliczki...) . A jak im coś nie bedzie pasowalo to na wage zabierają. Z nimi nie ma lekko , to nie policja ze w to co powiesz to moze uwierzą a moze nie. Takze sprawdz bo jezeli masz tabliczkę z masami to w razie kontroli zliczą Ci mase pojazdu i mase przyczepy z tabliczki razem do kupy i wtedy wyjdzie im czy przekraczasz dmc 3,5t czy nie.

W PL się wzieli an sposób i lubią sprawdzac stan faktyczny ze stanem w dowodzie. Masz przyczepe dwuosiową jakiejs tam firmy gdzie w/g homologacji jest homologowana na dmc2000kg a Ty masz ja na 750kg zarejestrowaną to juz mają punkt zaczepienia aby trzepać kierowcę. Zwykle zabierają na wage bo wiedzą ze takie przyczepy to zwykle są po to kupowane aby wozić coś cięzkiego i szybko wyjdzie czy przekracza dmc 750kg. Mi do sprzedanej juz przyczepy się kiedys dowalili , zatrzymali dowód rejestracyjny za niezgodnosc parametrów i na przegląd skierowali , mialem ją na 750kg zarejestrowaną a dmc bylo jej prawdziwe w homologacji 2500kg. Gośc wyciągnął taką księgę wielką i sprawdzał jak moja przyczepa była naprawde homologowana , czy była równiez na 750kg czy tylko na większe dmc.

Ogólnie rada... jezeli mozesz to omijaj odcinki objete Viatoll`em , a jak musisz z nich korzystac to albo wynajmujesz viabox i opłacasz viatol
, albo jedziesz bez viatola i wtedy w razie jak Cie zatrzymaja bedzie kombinowal i moze uda Ci się ze nic Ci nie zrobią. Albo jeszcze jedno wyjscie , zadzwonić do ITD i sie dowiedziec co i jak , wytłumaczyc im jak sprawa wygląda i wtedy bedziesz miał najpewniejsze info.
Kubek
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

No właśnie chodzi o tą tabliczkę na przyczepce.Nie mam jej <cisza> więc raczej pod Viatol nie będę podlegał w razie kontroli.
mariuszgim
Specjalista T4

16
Model:
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
Kontakt:

chyba że stwierdzą celowe usunięcie tabliczki
Kubek
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

Wydaje mi sie ,że moja przyczepka nigdy nie miała takiej tabliczki,bo na ramie nigdzie nie ma żadnych śladów po niej <good>
mariuszgim
Specjalista T4

16
Model:
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
Kontakt:

oby ITD było tego samego zdania
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Przyjedziesz do PL, bedziesz jechał odcinkami objętymi viatoll`em to się szybko dowiesz czy miałes , a moze i masz i nie wiesz o tym tabliczkę na przyczepie ;) , bo jak trafisz na ITD na odcinku objetym viatollem to zatrzymaja Cie z miejsca jak nie bedziesz miał viaboxa. No chyba ze to jest jakas mikro przyczepa dwuosiowa która wielkoscią nie bedzie wskazywała na to ze moze byc na większe dmc jak 750kg rejestrowana. Jezeli to jest jakas markowa przyczepa to znajdą u siebie na jakie masy była homologowana jezeli nie bedziesz miał papierów na przyczepe i tabliczki gdzie bedą mogli to sprawdzic....
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

Koledzy jak wyrabialiscie Viatoll'a,gdyz na stronce internetowej jest malo miejsc do jego wyrobienia ? Parodia.
mora
Znawca T4

15
Model:
Auto: transporter
Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mora »

Niestety jest bardzo mało miejsc i do tego niektóre już nie istnieją (patrz Kudowa Słone - to było najbliżej mnie) Jeżeli dopiero zamierzasz nabyć ,to zalecałabym na podstawie własnych doświadczeń opcję przedpłaconą ( coś jak telefon na kartę) ale z indywidualnym rachunkiem bankowym do konta- wtedy możesz sobie przelewem uzupełniać stan środków do wykorzystania bez czasochłonnych wypraw do punktu dystrybucji. Faktury za wykorzystanie środków będziesz otrzymywał kazdorazowo na wskazany adres. Ja już mam 2 urządzenia na stanie <zastrzelę>
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

mora pisze:
Niestety jest bardzo mało miejsc i do tego niektóre już nie istnieją (patrz Kudowa Słone - to było najbliżej mnie) Jeżeli dopiero zamierzasz nabyć ,to zalecałabym na podstawie własnych doświadczeń opcję przedpłaconą ( coś jak telefon na kartę) ale z indywidualnym rachunkiem bankowym do konta- wtedy możesz sobie przelewem uzupełniać stan środków do wykorzystania bez czasochłonnych wypraw do punktu dystrybucji. Faktury za wykorzystanie środków będziesz otrzymywał kazdorazowo na wskazany adres. Ja już mam 2 urządzenia na stanie <zastrzelę>
Dzieki.
Rozumiem,wlasnie tak chce zrobic.
Nie bede tego czesto uzywal,ale czy mozna miec przypisane konto bankowe do tego urzadzenia (albo nalezy to inaczej rozumiec) sorki za blad jesli zle to zrozumialem.
Mozna to zamowic przez internet na ich stronce ?
mora
Znawca T4

15
Model:
Auto: transporter
Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mora »

Niestety musisz się stawić osobiście lub wysłać kogoś z upoważnieniem i dokumentami samochodu. Zadzwoń na ich infolinię 800101101 i konsultant/ka wyjaśnią Ci wszystko. Ja byłam tam doładować konto i przy okazji zmieniłam umowę ,żeby móc płacić przez internet, bo wcześniej nie pomyślałam,że to wygodniejsza opcja. W ich punktach często są kolejki ;(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kursy, szkolenia i uprawnienia”