2.4d AAB 95r dziwny stukot i brak mocy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Griha
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Re: 2.4d AAB 95r dziwny stukot i brak mocy
Zaraz postaram sie odpisac na zadane pytania koła kręcą się raczej lekko i bez problemu, klekot pojawia sie po rozgrzaniu silnika gdy powiedzmy ruszam z miejsca dodaje gazu i moment przed wrzuceniem 2 biegu silnik zaczyna mocno klekotac tak jakby chodził na max. obrotach a pod butem jeszcze troche zostało i to powtarza sie za karzdym razem kiedy chcę zmienić bieg na wyższy co do dymienia to nie zauważyłem lub poprostu nie zwróciłem uwagi ale zaraz naprawie bład, gdy ustawiałem pompe to przy pierwszym rozruchu było tego dymu nawet sporo ale on był raczej siwo niebieski niż czarny,ale po kolejnym uruchamianiu dym ustał.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
A jak zmieniasz biegi to silnik schodzi z obrotów?
To samo jak dodasz gaz na postoju - obroty rosną i po zdjęciu nogi z gazu od razu spadają?
To samo jak dodasz gaz na postoju - obroty rosną i po zdjęciu nogi z gazu od razu spadają?
-
Griha
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak jak by nigdy nic wchodzi jak i zchodzi z obrotów i tak samo na postoju moge wysłać ci nagranie pracy silnika na e-maila jeśli pozwolisz
Ostatnio zmieniony 08 sty 2012, 7:10 przez Griha, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Myślałem że może blokuje ci się linka gazu na obrotach - u mnie tak było.
-
Griha
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich
dwa dni kręcenia i jest efekt wkońcu wróciły jej siły, tylko nie wiem co będzie jak silnik ostygnie. Przyczyna to za bardzo podkręcone obroty na wydatku i srubka od obrotów a za mało wkręcona dawka teraz jak przycisnę to puszcza lekkie chmurki ale czuć że się jedzie.
a i jeszcze jedno pytanko czy można przesadzić z dawką?
dwa dni kręcenia i jest efekt wkońcu wróciły jej siły, tylko nie wiem co będzie jak silnik ostygnie. Przyczyna to za bardzo podkręcone obroty na wydatku i srubka od obrotów a za mało wkręcona dawka teraz jak przycisnę to puszcza lekkie chmurki ale czuć że się jedzie.
a i jeszcze jedno pytanko czy można przesadzić z dawką?
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Jak lekkie puszcza bąki to ok , obserwuj pod obciążeniem zadymienie z tyłu
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Czytelnie FocusMed opisał śruby regulacyjne pompy wtryskowej, chcę jednak podrążyć temat gdyż jak wiecie miałem uszczelnianą pompę w serwisie, domniemywam że były też tykane owe śruby. Ze swojej strony doprowadziłem linkę gazu do prawidłowego naprężenia i ustawiłem kąt wyprzedzenia wtrysku (jest obecnie ok. 3 mm) i tu zbyt dużego pola manewru już nie mam; auto nadal za słabe i mniej dynamiczne w stosunku do tego co było przedtem (powiem jakieś 70% mocy).
W związku z tym podaję objawy:
- po rozruchu na zimnym wylatuje kopeć dymu, czasem większy niekiedy mniejszy
- nierówna praca silnika, trzepie autem przez kilkanaściet sek. po rozruchu na zimnym silniku - dźwignia przyspieszenia kąta wtrysku jest wyciągnięta
- silnik przez kilka pierwszych minut po zimnym rozruchu pracuje jakby swoim trybem, niezależnym od stopnia naciśnięcia pedału gazu, przy jeździe pod większą górę jest bardzo słaby, sprawia wrażenie niereagowania na dociśnięcie gazu; po kilku minutach pracy silnik odzyskuje aktualną moc
- na biegu jałowym po rozruchu jest 750 obr/min
Będę teraz jeździł więcej i to mulenie czuję że będzie uciążliwe. Pod które z śrub regulacyjnych pompy wtryskowej wpisują się powyższe objawy? -Pewnie napiszecie o dawce, a może jeszcze któraś? Dzięki serdeczne
W związku z tym podaję objawy:
- po rozruchu na zimnym wylatuje kopeć dymu, czasem większy niekiedy mniejszy
- nierówna praca silnika, trzepie autem przez kilkanaściet sek. po rozruchu na zimnym silniku - dźwignia przyspieszenia kąta wtrysku jest wyciągnięta
- silnik przez kilka pierwszych minut po zimnym rozruchu pracuje jakby swoim trybem, niezależnym od stopnia naciśnięcia pedału gazu, przy jeździe pod większą górę jest bardzo słaby, sprawia wrażenie niereagowania na dociśnięcie gazu; po kilku minutach pracy silnik odzyskuje aktualną moc
- na biegu jałowym po rozruchu jest 750 obr/min
Będę teraz jeździł więcej i to mulenie czuję że będzie uciążliwe. Pod które z śrub regulacyjnych pompy wtryskowej wpisują się powyższe objawy? -Pewnie napiszecie o dawce, a może jeszcze któraś? Dzięki serdeczne
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Ile ustawiłeś wyprzedzenie? Zjedź do 1mm to zacznie normalnie pracować, ciesz się że to w ogóle odpala!
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Ok. 1,07 zalecenia serwisowe - wiem. lecz ustawienie to nie wzięło się z niczego:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... &start=100
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 6&start=20
Nie wiem jak ustawił mechanik, ale auto było bardzo zamulone, na tyle że w serwisie diesla do którego pojechałem przyspieszyli lecz przyspieszyli za dużo (ok. 5 mm), auto nie odpalało. Można spróbować to opóźnić, lecz wtedy podejrzewam wrócę do muła jaki był po odbiorze od mechesa.
Śmiem przypuszczać, że jeśli z pompą robił taki sam fachowiec jak z ustawianiem kąta wtrysku to pompa będzie źle wyregulowana.
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... &start=100
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 6&start=20
Nie wiem jak ustawił mechanik, ale auto było bardzo zamulone, na tyle że w serwisie diesla do którego pojechałem przyspieszyli lecz przyspieszyli za dużo (ok. 5 mm), auto nie odpalało. Można spróbować to opóźnić, lecz wtedy podejrzewam wrócę do muła jaki był po odbiorze od mechesa.
Śmiem przypuszczać, że jeśli z pompą robił taki sam fachowiec jak z ustawianiem kąta wtrysku to pompa będzie źle wyregulowana.