turbo do 2.4d
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Grand Espace IV
- Opis: INITIALE PARIS
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: turbo do 2.4d
Radauskas można to do regulować tym cięgnem. Ja mam zamontowany manometr doładowania i odłączony ten zawór upustowy przy turbinie , bo jak był podłączony to w porywach dmuchał 0,6 bara a teraz 0,8 bara i lepiej przyspiesza . Znalazłem też 2.4 td do którego pompowali 1,2 bara i na hamowni wyszło im 163 km
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Nie wprowadzaj w błąd ludzi, tłoki całkiem inne kolego teoretyku,FocusMED pisze:Ze wszystkich dostępnych mi danych wynika że kompresja w D i TD jest taka sama, skok tłoka tez jest taki sam i wymiar też jest taki sam.
Zresztą swego czasu mierzyłem kompresję w 1Y i w AAZ i była w zasadzie identyczna.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Myślę, że tu są dwie osobne kwestie.
1- Same tłoki- chodzi bardziej o wytrzymałość niż kompresję.
2- Kompresja - niezależnie od konstrukcji tłoków.
Pewnie wiele osób porównuje kompresje 2,4 D do 2,5 TDI, z którego bierzemy graty do uturbienia. TDI ma niższą kompresję ale nie z powodu posiadania turbo tylko z powodu wtrysku bezpośredniego. Tak mi się coś wydaje.
Czy 1,9 TD i 2,4 D mają inną kompresję? Te silniki są bliższe sobie niż 2,4D/2,5TDI
1- Same tłoki- chodzi bardziej o wytrzymałość niż kompresję.
2- Kompresja - niezależnie od konstrukcji tłoków.
Pewnie wiele osób porównuje kompresje 2,4 D do 2,5 TDI, z którego bierzemy graty do uturbienia. TDI ma niższą kompresję ale nie z powodu posiadania turbo tylko z powodu wtrysku bezpośredniego. Tak mi się coś wydaje.
Czy 1,9 TD i 2,4 D mają inną kompresję? Te silniki są bliższe sobie niż 2,4D/2,5TDI
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
2.4D to na dobrą sprawę 1.9D + Jeden tłok, faktycznie jak się przyjrzałem są różnice w tłokach między D a TD ale nie zmienia to faktu że uturbione 2.4D jakoś dają radę.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak już wspominałem nie chce wyciskać ostatnich potów z 2,4 D po uturbieniu. 160 to byłaby przesada,.. zwłaszcza do tej skrzyni. Wystarczy mi jak przekroczę 100 KM. Silnik nie będzie wyżyłowany. Zafunduje mu jeszcze jakiś porządny olej + ceramika, która zmniejsza tarcie. I wszyscy będą zadowoleni,.. znaczy i ja i silnik :)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
I tu się zgadzam , co do dawania rady to zależy jak ktos to zrobi, jak pomysli to będzie bardzo fajnie , a jak zrobi byle tanio to będzie słaboFocusMED pisze:2.4D to na dobrą sprawę 1.9D + Jeden tłok, faktycznie jak się przyjrzałem są różnice w tłokach między D a TD ale nie zmienia to faktu że uturbione 2.4D jakoś dają radę.
-
aurii
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
dla mnie nadal się wydaje taniej i prościej wsadzić 1.9 tdi efekt napeno będzie lepszy
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tu masz racje w 100% cena bedzie bardzo podobna do tego osiągi lepsze i spalanie mniejsze bo o awaryjnosci nie wspominam ze będzie dużo mniejsza w 1,9tdi, ale temat jest o turbo do 2,4 więc kończymy OTaurii pisze:dla mnie nadal się wydaje taniej i prościej wsadzić 1.9 tdi efekt napeno będzie lepszy
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Które 1,9 będzie miało lepsze osiągi? Chyba nie 1,9td z T4 bo to też cienizna. A wsadzenie czegoś mocniejszego może i dać odczuwalną poprawę osiągów ale jestm przekonany, że cenowo zdecydowanie przewyższy "poprawne" uturbienie 2,4d. Planuje wyrobić się w ok. 2.500,- zł.
W tym pompa, wtryski od 1,9 td, turbo, ic, kolektory, pozostałe pierdółki i robote mechanika ( trochę podłubie sam ).
W tym pompa, wtryski od 1,9 td, turbo, ic, kolektory, pozostałe pierdółki i robote mechanika ( trochę podłubie sam ).
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mówimy o 1,9tdi, 90 lub 110km, Tą cenę co ty podałeś to uturbienie na szybkiego, można powiedzieć, zapomnij o prawidłowym turbieniu w tej cenie, przekonasz się samRadauskas pisze:Które 1,9 będzie miało lepsze osiągi? Chyba nie 1,9td z T4 bo to też cienizna. A wsadzenie czegoś mocniejszego może i dać odczuwalną poprawę osiągów ale jestm przekonany, że cenowo zdecydowanie przewyższy "poprawne" uturbienie 2,4d. Planuje wyrobić się w ok. 2.500,- zł.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na szybkiego to w.g. mnie bez zmiany wtrysków i pompy. Czemu uważasz, że w tej cenie nie mam szans? Ja sobie tej ceny nie wziąłem z kosmosu tylko z tego co udało mi się znaleźć w ofertach części.chemik211 pisze:Tą cenę co ty podałeś to uturbienie na szybkiego, można powiedzieć, zapomnij o prawidłowym turbieniu w tej cenie, przekonasz się sam
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pamiętaj nie wszystko pisze sie na forum bo by każdy laik chciał sam robić i mechanik znający się na rzeczy nie miał by z czego żyć, do twoich kosztów dochodzą jeszcze inne pierdółki nie wspomniane
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Hmm,.. nie jestem absolutnym laikiem. I szczerze mówiąc oprócz paru dupereli i uszczelek nic istotnego ( kosztownego ) nie przychodzi mi do głowy. A co do "zabezpieczania" się przez mechaników na forach i nie mówienia o wszystkim- jak ktoś nie jest mechanikiem i nie czuje się na siłach to i tak się za taką robotę nie weźmie,.. zwłaszcza jak okaze się, że jest większy zakres do zrobienia. A jak ktoś lubi i umie to i tak mechanikowi nie odda :)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
RadauskasI tu sie mylisz, u nas na warsztacie robiliśmy silnik w bme e36 m-powe 3,2 jego właściciel nie znający się na mechanice przy okazji robił sobie parę innych rzeczy u nas na warsztacie, poczytał troszku na forum i próbował, kazdy mu mówił ze to nie wyjdzie a on i tak swoje, i jak zawsze wyszło po naszemu, gośc wsadził duże pieniadze a silnik jak źle działał tak dalej źle działa, i tak zakończyły się jego grzebania przy aucie,
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
chemik211 jeżeli są jeszcze jakieś rzeczy których nie wymieniłem (a mogłem coś pominąć nie umyślnie) to zamiast pisać o pierdółkach dopisał byś czego brakuje, o ile uważasz się za mechanika "znającego się na rzeczy" ,bo chyba takie jest przesłanie forum żeby pomagać w rozwiązywaniu różnych problemów ,a nie zatajać "pierdółki"chemik211 pisze:Pamiętaj nie wszystko pisze sie na forum bo by każdy laik chciał sam robić i mechanik znający się na rzeczy nie miał by z czego żyć, do twoich kosztów dochodzą jeszcze inne pierdółki nie wspomniane
chemik211 patrząc na
mam wrażenie ,ze WY na tym warsztacie wiecie wszystko Najlepiej ,a z diagnozować bialego dymu u mnie i tak nie potrafileś, bo co do wtrysków trafiles jak kulą w płot <śmiech> ale "Najlepszym" sie zdarzachemik211 pisze:RadauskasI tu sie mylisz, u nas na warsztacie robiliśmy silnik w bme e36 m-powe 3,2 jego właściciel nie znający się na mechanice przy okazji robił sobie parę innych rzeczy u nas na warsztacie, poczytał troszku na forum i próbował, kazdy mu mówił ze to nie wyjdzie a on i tak swoje, i jak zawsze wyszło po naszemu, gośc wsadził duże pieniadze a silnik jak źle działał tak dalej źle działa, i tak zakończyły się jego grzebania przy aucie,
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do wiecie wszystko to wiemy dużo, a ze gość chciał zrobić lepiej od producenta części i zmienia pasowanie tłoków i kombinuje przy wanosie to ma nauczkę, tematu twojego nie pamiętam więc nie będę się bronił, parę pierdółek jest przekonacie się składając swoje projekty
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No to graty przyszły. Dawcą jest silnik kolegi CYKLON,.. więc zostają w rodzinie :)
Czy ten przeszczep da rade zrobić bez kanału? Coś mi się zdaje, że będzie cięzko...
Też jakoś ciężko mi się widzi samo wykręcenie kolektorów,.. dstep tam jest beznadziejny. Ale skoro ludzie to robią to widać się da :)
P.S.
Stage 1 będzie bez pompy. Jako, że mam dostęp do hamowni będe to robił etapami i wszystko będe dokumentował wykresem z hamowni. Przed turbo, z turbo, a potem jeszcze pewnie pompa.
Czy ten przeszczep da rade zrobić bez kanału? Coś mi się zdaje, że będzie cięzko...
Też jakoś ciężko mi się widzi samo wykręcenie kolektorów,.. dstep tam jest beznadziejny. Ale skoro ludzie to robią to widać się da :)
P.S.
Stage 1 będzie bez pompy. Jako, że mam dostęp do hamowni będe to robił etapami i wszystko będe dokumentował wykresem z hamowni. Przed turbo, z turbo, a potem jeszcze pewnie pompa.
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Radauskas kolektory odkręcałem po omacku ale nie jest tak źle jak odkręcisz ssący to jest już lepiej. Co do kanału to idzie dojść do całości od góry , mi jako amatorowi zajęło to 6 godzin + 2 dni na dopracowanie i regulacje ,więc miłej pracy
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
I kolejne pytanko- Wtryskiwacze w 2,4D ustawione są na 130 bar, a w 1,9TD na 155 bar. Ale we wtryskiwaczach od 2,4D są rozpylacze o nr. 294, a w 1,9TD rozpylacze mają nr. 297.
I zastanawiam się czy tylko przeregulawać czy wymienić rozpylacze na takie jak w 1,9TD?
I zastanawiam się czy tylko przeregulawać czy wymienić rozpylacze na takie jak w 1,9TD?
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wydaje mi się że jak nie zmieniasz pompy wtryskowej to nie ma sensu ruszać wtrysków , ale to tylko moje skromne zdanie.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na pompę mam pomysł "pośredni". Coś pomiędzy pompą z AAB, a Audi 100. Ale opowiem jak cos z tego wyjdzie.
Dziś zaliczyłem hamownie. 67 KM i 143 Nm. Koników trochę mało, a niutonów to nawet nie wiem ile powinno być.
Dziś zaliczyłem hamownie. 67 KM i 143 Nm. Koników trochę mało, a niutonów to nawet nie wiem ile powinno być.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na pompie od 2,4 nie możesz podkrecić wtrysków na większe cisnienie więc musisz zostać przy zwykłych wtryskachRadauskas pisze:I kolejne pytanko- Wtryskiwacze w 2,4D ustawione są na 130 bar, a w 1,9TD na 155 bar. Ale we wtryskiwaczach od 2,4D są rozpylacze o nr. 294, a w 1,9TD rozpylacze mają nr. 297.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czemu nie mogę? o ile pamietam to takie pompy mają ciśnienie tłoczenia chyba z 500bar i ten parametr nie jest rózny dla pompy od 2,4D i Audi 100TD. Głowna róznica to średnica tłoczka, która wpływa na wielkość wtryskiwanej dawki paliwa. Ale i jadna i druga pompa samo ciśnieni tłoczenia ma takie same ( tak mi się wydaje ). Tak więc ciśnienie powinno przebić zarówno wtryski ustawione na 130 jak i 150 bar.chemik211 pisze:Na pompie od 2,4 nie możesz podkrecić wtrysków na większe cisnienie więc musisz zostać przy zwykłych wtryskach
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ustawisz i się przekonasz, dodam że jak już pompa się kończy to się zmniejsza ciśnienie
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pompy od Audi 100 TD też się konczą,.. zwłaszcza, że chyba ich najlepsze lata trwały jak pompy w 2,4D dopiero zaczynały zycie.chemik211 pisze:Ustawisz i się przekonasz, dodam że jak już pompa się kończy to się zmniejsza ciśnienie
Ale przy okazji chętnie posiadłbym więdze w jakim celu w silnikach z turbiną wtryski utawia się na wyższe ciśnienie? Żadna odpowiedź nie przychodzi mi do głowy. No może tylko taka, że wyższe ciśnienie wtrysku= lepsze rozpylenie = łatwiejsze spalenie większej porcji paliwa (?)
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No i trafiła sie pompa z Audi,.. nówka sztuka nie śmigana,.. dziadek niemiec jeździł tylko do kościoła. Kosztowała 250,- z wysyłką więc się skusiłem :)
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wątek jakby przycichł to go trochę rozruszam taką ciekawostką .
Autko " w moim " stylu,.. znaczy podoba mi się.
A wkrótce może rozruszam wątek konkretami.
Autko " w moim " stylu,.. znaczy podoba mi się.
A wkrótce może rozruszam wątek konkretami.
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Fajny, pompował 1bar i ma 110 km ja mam 0.8 bar i 100 km . Radauskas czekam aż opiszesz twoje wrażenia z jazdy 2.4 turbo <02>