mocny projekt AJT

paputek981
Początkujący T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

mocny projekt AJT

Nieprzeczytany post autor: paputek981 »

Jako ze to jest moj pierwszy post na tym forum to WITAM Wszystkich.

Jestem posiadaczem VW T4 z Silnikiem 2.5 TDI o mocy 88 KM. Kod silnika AJT. Kilka lat temu wgrałem chipa w renomowanej firmie i pojawiło sie 115 KM. Wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i chce celować w moce około 200 KM. Niedawno został dołożony do niego intercooler oraz mocniejsza skrzynia biegów z ACV. Wiem że to nie wystarczy do rozbudowy na ~200 KM. Planuje gruntownie przerobić Mojego pupila :). Przeróbka będzie polegała na porządnym wydechu, i hamulców oraz oczywiście silnika. I tu
pojawia się problem. Co będzie lepszym rozwiązaniem czy swap na oryginalnego AXG lub AHY z pompą 11 do tego wtryski tzw.216 i dobre turbo :), czy mój silnik i gruntowna przeróbka. Jeśli swap to nie tylko silnik bo i zawieszenie oraz pewnie mnóstwo innych rzeczy. Wiadomo kupno silnika to loteria cena używanego razem ze skrzynią i komputerem to 9000 do tego kapitalny remont. Wiec sporo, zatem tą kwotę można zainwestować w mój silnik o ile to możliwe. Wiadomo że z busa wyścigówki się nie
zrobi ale ma być mocno ale i bezawaryjnie jak do tej pory. Na liczniku 260 tyś i wymienione tylko wtryskiwacze i drobne awarie. Proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam.
Piter
Stały bywalec

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Westfalia/mixt L/+1
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Re: mocny projekt AJT

Nieprzeczytany post autor: Piter »

ja bym budował od zera, no ale to ja. Ogólnie rzecz biorąc to te dwie opcje są totalnie nie opłacalne. Ale rozumiem, że chcesz sobie pogmerać przy autku i za np 9kPLN to ładny silnik możesz zrobić.
paputek981
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Czego nie opłacalny? to chyba nie wysoka cena za spełnienie mazen. Miec przerobionego busa bardzo mocnego. Tylko pojawia sie duzy problem bo porzadne firmy tuningowe nie chca za bardzo grzebac w naszych staruszkach. A kompromisów przy silniku nie uznaje albo nowe abo wcale.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Ta cena 9000 to za sam silnik czy komplet ze 151 łącznie z zawieszeniem?

Też uważam, że lepiej dłubać od zera swój silnik ;-)
Piter
Stały bywalec

15
Model:
Kontakt:

paputek981 pisze:
Czego nie opłacalny? to chyba nie wysoka cena za spełnienie mazen. Miec przerobionego busa bardzo mocnego. Tylko pojawia sie duzy problem bo porzadne firmy tuningowe nie chca za bardzo grzebac w naszych staruszkach. A kompromisów przy silniku nie uznaje albo nowe abo wcale.
tu już nie chodzi o nowe tylko customowe, a nie opłacalna to tak na zimno patrząc 9k w t4 ładować to prawie jak bliźniacze auto kupić :). Co nie zmienia faktu, że to jest fajna zajawka i tyle, bo tak na prawdę i mocniejsze t4 po Polsce z tym silnikiem(2.5 TDI) jeżdżą ;)
Probe041 pisze:
Też uważam, że lepiej dłubać od zera swój silnik...
Bo umiesz kalkulować <victory>
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Silnik czy 88 czy 102 czy 151km to kadłub ten sam więc zakup innej jednostki bez sensu tylko modyfikacje swojego
dariuspolo
Aktywny T4

13
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: dariuspolo »

chemik211 pisze:
Silnik czy 88 czy 102 czy 151km to kadłub ten sam więc zakup innej jednostki bez sensu tylko modyfikacje swojego
...w 88ps/102ps w porównaniu do 151ps są inne tłoki, uszczelka pod głowicą i co za tym idzie mniejsze sprężanie, później są małe różnice w rozrządzie napinacz hydrauliczny, po stronie pompy napina się w odwrotnym kierunku.
Piter
Stały bywalec

15
Model:
Kontakt:

ale chyba dasz kute tłoki i korbowody? a co za różnica jaka uszczelka jak i tak grubszą będziesz musiał założyć aby odprężyć silnik przy większym turbo, ostrzejsze wałki rozrządu by się przydały no i pompa to przynajmniej 11 wiec ją napniesz jak będziesz chciał ;P
paputek981
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Dzieki za odp.
O to mi chodziło. że kadłub jest ten sam co w AXG. Moj ma 260 tys nalatane i chodzi jak pszczółka aż troche boli wyciągać motorownie z auta na stół. Ale cóż od silnika chcę zacząć potem lakierowanie całego i środek. Te 9000 to tylko silnik i skrzynia oraz komputer od AXG bez zawieszenia. Więc kasę przeznaczam na modyfikację mojego silnika. Kupuję pompę 11 i wtryski od AXG potem do Diesel serwis w Nadarzynie na przegląd pompy. Dobry mechanik przeprowadzi remont motorowni z cześciami od AXG. Potem big turbo i do tunera na zmianę programu. Całość chce wyhamować
http://allegro.pl/vw-t5-multivan-carave ... 41980.html
tutaj jest do T5 ale gość zrobi do T4 :)
Potem nietypowy lakierek i środek od caraweli juz mam tylko obić skóra + alkantara . może flock ale to daleka przyszłość.
Z uporem maniaka krok po kroku bede dążył do celu.
Pozdrawiam.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

dariuspolo Były dwa rodzaje silników 151km jedne faktycznie miały inne tłoki ale drugi rodzaj miał standardowe tłoki, więc nie ma sensu kombinować , tylko modyfikacja normalnego silnika, kumpel zrobił z 88km ponad 225km nic nie zmieniając w mechanice słupka silnika

paputek981 A dlaczego chcesz zmieniać kompa skoro od 88km komp normalnie podchodzi wystarczy że go przeprogramujesz więc kasa za kompa ci zostaje, co do pompy to tez nie ma sensu jej zmieniać bo też są takie same różnica jednego zaworka którego i tak nie trzeba zmieniać, a na koniec do t4 polecam zaciski z Audi a8 4tłoczkowe i do tego tarcze z tego co pamiętam pasują bez przeróbek
paputek981
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Wole kute tłoki i mieć pewność ze przeróbka wytrzyma i bedzie bezawaryjna. Kompa nie bede zmieniał zostaje, wiadomo ze tylko zmiana programu :p Wyzej napisalem ze cena 9k dotyczyla silnika+skrzynia + komp od axg. Taką dostałem propozycje od goscia co ma prawie wszystkie graty do t4.
225 KM duzo, jak dla mnie za duzo, ale co kto lubi hihi, co do hamulców dzieki za info, przekaze je gosciowi który bedzie je modyfikowal.
Pozdrawiam.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Miałem ofertę nie tak dawno kompletnego swapa na 151KM z zawieszeniem itd za 8kpln i jak dla mnie to było drogo dlatego pytałem za co ta cena 9kpln ;)
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

A po co kute tłoki jak w serii takie są z tego co pamiętam
notri
Mistrz T4

15
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: notri »

chemik211 pisze:
przecież on ma serię 88 PS - dobrze mówi
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

notri pisze:
chemik211 pisze:
przecież on ma serię 88 PS - dobrze mówi
Takie same jak w 102km i 151km tylko nie pamiętam w którym oznaczeniu i on były kute z tego co pamiętam,
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

to o czym mówisz to 151 PS ale w AHY - tam były takie same co w ACV. W AXG już były kute

PS. Z tego co pamiętam to nawet tylko na początku w AHY były te co mówię potem już też kute dawali ale pewności co do tego nie mam. Ale w AHY były te same co w ACV
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

I one były kute
dariuspolo
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

...w AXG jest przeprojektowane denko i komora spalania tłoka i wzmocniona ścianka w porównaniu do innych silników, a kute owszem mogą być wszystkie, nie wiem jak jest z korbowodami bo w R4TDI silnikach kute były tylko te z AWX,ASZ,ARL,BPX,BLT,BUK (ogólnie mówiąc 130/150/160ps tdi), jako ciekawostkę można dodać ze pasują także do R5tdi.
paputek981
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

tłoki sie napewno róznią denkiem AXG od AJT dlatego idą do wymiany.PS moj busik w oryginale miał 88 teraz ma 115. Mocy dodał Master Tuning :)
Poszukuję tez dobrego mechanika tunera który sie tego podejmie, bo wiekszość znanych firm odsyła mnie z kwitkiem echh. wolą przy komputerkach pogrzebac niż w smarach
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

szybciej kogoś na forum znajdziesz i Ci zrobi za jakąś opłatą niż mechanik który ponoć się zna. ponoć
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

paputek981 pisze:
Mocy dodał Master Tuning :)
Poszukuję tez dobrego mechanika tunera który sie tego podejmie
Nie bardzo rozumię.........
Byłeś w Piasecznie u Marka S. i szukasz mechanika tunera???????????
Master Tuning mnie zasugerował?????????
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

paputek981 pisze:
tłoki sie napewno róznią denkiem AXG od AJT dlatego idą do wymiany.
Dalej się upieram że to nie ma sensu, gdyż AHY miało na pewno te same tłoki, szkoda kasy, tak jak pisałem z silnika 88km kumpel wykręcił ponad 225km i jeździł nic się nie działo auto użytkowane codziennie
paputek981
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

niebieski-n2 pisze:
paputek981 pisze:
Mocy dodał Master Tuning :)
Poszukuję tez dobrego mechanika tunera który sie tego podejmie
Nie bardzo rozumię.........
Byłeś w Piasecznie u Marka S. i szukasz mechanika tunera???????????
Master Tuning mnie zasugerował?????????
Pan Marek zrobił program kilka lat temu jeszcze jak firma była w Warszawie na al. Jerozolimskich. Wspominałem mu o projekcie ale tez nie chetnie podchodzi juz do tego typu przeróbek.
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

Nie zrozum mnie żle ,ale ja ci napiszę tak .

Może jesteś jeszcze młody,głupiutki ( bez urazy <good> ) ,napalony i zapewne chcesz zabłysnąć w świecie tuningu,bo naogladałeś się troszkę za dużo youtuba ze "stjuningowanymi" busikami i ty też tak chcesz ...... I CHWAŁA CI ZA TO!!!!!! Szanuję takich ludzi <good> Ale zastanów sie 10x przed podjęciem takiej decyzji,czy jest to w ogóle opłacalne???? Chcesz wpakować prawie 10kafli w stare auto tylko po to,aby mieć trochę mocy pod nogą???? Aby móc swobodnie wyprzedzać ???? Żeby być "zawsze pierwszym spod świateł" ????

Piszesz ,że potem bedziesz malował auto ( czyli domyslam się ,że już coś tam z nim nie tak , no albo chcesz go prysnąć w jakiś nietypowy sposób - co moim skromnym zdaniem do busa w ogóle nie pasuje ), a nastepnie zajmiesz sie środkiem ( czyli albo przekładka na ori np: multka generacjona , no albo inne wymyslne cuda nie widy - nie wiem bo nie widzę zdjęć twojego wozidła- po prostu szczelam ) czyli kolejne utopione pieniądze nie do odzyskania . I teraz tak, z jednej strony efekt moze być piorunujący i bedzie to jeden z najlepszych projektów w Polsce , a z drugiej strony moze okazać sie totalna klapą i możesz przeliczyć sie z wydatkami ,czego finałem będzie zawiśnięcie autka na Alledrogo ,jako nieskończony projekt .....

10 tyśięcy zł to bardzo dużo pieniążków i można z nimi zrobić bardzo wiele. Chcesz jeszcze zmieniać środek i malować autko ,więc podejrzewam ,że masz / bedziesz miał ich jeszcze troszkę ,więc moja dobra rada jest taka :
opcja numer 1.
Zrób jak uważasz - PO TO SĄ MARZENIA ABY JE SPEŁNIAĆ !!!!!!!!!!!
opcja numer 2.
Dozbieraj jeszcze troszkę mamony ,potem sprzedaj to autko co masz i kup sobie jakąś ładną 150kę ,potem jakiś magik z programem i 200kucy peka jak nic!!!
opcja numer 3. - ja bym tak zrobił majac te pieniążki <01>
-zmiana skrzyni , sprzęgła ,półosi i innych pierdół z ACVki - nie bedzie cie to kosztowało drogo,bo zawsze możesz sprzedać swoje,
-wtryski z AXG juz masz ,więc pokusiłbym sie o większy IC i zmianę całego układu wydechowego oraz wgranie solidnej mapy z mocnymi 130ma-145ma kucami ( wierz mi,nie potrzeba ci wiecej , no chyba ,że interesuje cię jazda po torze ,to wtedy tylko: opcja numer 1,
-środek z Caravelle już masz ,więc dzwoń do firmy Java i oni ci to obszyją tak, jak będziesz chciał ,
-z malowaniem to jest różnie ,ale 2 tonowe kolory sa już nie modne, wzorki i płomienie również!!!! Ja mażnał bym go tylko w jakiś oryginalny kolor z palety VW ( domniewam ,że auto masz białe )

Sumując wszystkie koszta ,myślę ,że swobodnie zmieściłbyś się w kwocie 10patyków i zostałoby jeszcze na jakieś fajne koło w rozmiarze właściwym ( czytaj : 17',18',19' ), dobry zawias , a i starczyłoby jeszcze na jakiś bajer ,typu "blow off" itp.......

ps. Jest to tylko moje skromne , osobiste zdanie na temat " wyrzucania pieniążków w błoto ".... po 6 piwach już jestem ....
przemko27vr4
Forumowicz T4

15
Tematy: 11
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: przemko27vr4 »

Kubek, Napisal bym to samo ,kilka ladnych lat temu mialem identycznie z moim 3000gt vr4, kasy wpakowane co nie miara ,bo co zarobilem to wsadzilem a dzisiaj tylko tyle ze posiadam doinwestowane 20 letnie auto za ktore nikt nie zaplaci wiecej nic wazy :-) a co do mocy to z miejsca lepszy nowszy diesel zostawia mnie na swiatlach. Z wiekiem priorytety zyciowe mijaja. Jakby nie patrzyl wyscigowki z T4 nie bedzie. A tak na marginesie ,wybral bym opcje nr2
czester52
Specjalista T4

15
Tematy: 15
Model:
Auto: Leon
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 26 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czester52 »

Bo opcja nr 2 jest najrozsądniejsza i najbardziej ekonomiczna.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

paputek981 pisze:
Jako ze to jest moj pierwszy post na tym forum to WITAM Wszystkich.

Jestem posiadaczem VW T4 z Silnikiem 2.5 TDI o mocy 88 KM. Kod silnika AJT. Kilka lat temu wgrałem chipa w renomowanej firmie i pojawiło sie 115 KM. Wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i chce celować w moce około 200 KM. Niedawno został dołożony do niego intercooler oraz mocniejsza skrzynia biegów z ACV. Wiem że to nie wystarczy do rozbudowy na ~200 KM. Planuje gruntownie przerobić Mojego pupila :). Przeróbka będzie polegała na porządnym wydechu, i hamulców oraz oczywiście silnika. I tu
pojawia się problem. Co będzie lepszym rozwiązaniem czy swap na oryginalnego AXG lub AHY z pompą 11 do tego wtryski tzw.216 i dobre turbo :), czy mój silnik i gruntowna przeróbka. Jeśli swap to nie tylko silnik bo i zawieszenie oraz pewnie mnóstwo innych rzeczy. Wiadomo kupno silnika to loteria cena używanego razem ze skrzynią i komputerem to 9000 do tego kapitalny remont. Wiec sporo, zatem tą kwotę można zainwestować w mój silnik o ile to możliwe. Wiadomo że z busa wyścigówki się nie
zrobi ale ma być mocno ale i bezawaryjnie jak do tej pory. Na liczniku 260 tyś i wymienione tylko wtryskiwacze i drobne awarie. Proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam.
Przeczytałem tego posta jeszcze raz i patrząc na chłodno (w odróżnieniu od Ciebie bez urazy kolego) na to co pisałeś to :

1. Wiadomo że z busa wyścigówki się nie zrobi - no i po części sam sobie odpowiedziałeś na nurtujące Cię pytanie
2. ale i bezawaryjnie jak do tej pory - więc zrób co jest do zrobienia ale z rozsądkiem
3. Jeśli swap to nie tylko silnik bo i zawieszenie ..... to 9000 do tego kapitalny remont. Wiec sporo, zatem tą kwotę można zainwestować w... - i nagle biorąc to wszystko co masz do zrobienia zrobi Ci się na bidę 15.000 (dodatkowe wydatki o których jeszcze nie wiesz) z pełnym lakierowaniem o ile to wystarczy.

W T4 pomiędzy 130 a 150 mocy jest wystarczająco abyś był pierwszy na światłach tym bardziej jak silnik przejdzie przez dobrego tunera. Sam Kubek Ci powie że w czarnuchu jak miał AJT zrobionego na 131 to połykał na śniadanie 130 T5.

Nie wiem co masz za samochód bo do tej pory fotek nie wrzuciłeś, w jakim stanie technicznym, w jakim stanie masz lakier itd.
Mając taki problem jaki ty masz wolałbym dopieścić wnętrze, lakier na lustro, prezencję auta, zadbać o układ hamulcowy (komplet od AXG lub A8 bo faktycznie chyba podchodzi) i zrobić mu max 150 PS. Przy tej mocy i tak Ci nikt nie podskoczy.

A jak podskoczy to będzie to coś w stylu Audi RS6 do którego i tak nie masz absolutnych szans nawet z tym ponad 200 kuca
dariuspolo
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

notri pisze:
... i zrobić mu max 150 PS. Przy tej mocy i tak Ci nikt nie podskoczy.

A jak podskoczy to będzie to coś w stylu Audi RS6 do którego i tak nie masz absolutnych szans nawet z tym ponad 200 kuca

...no bez przesady, bo jakieś herezje zaraz z tego wyjdą, fizyki się nie oszuka.
Ale można powiedzieć ze przy 150ps będziesz się czul swobodnie przy ruszaniu ze świateł (i nie tylko),
będziesz jeździł busem a ruszał jak osobówką.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

dariuspolo pisze:
notri pisze:
... i zrobić mu max 150 PS. Przy tej mocy i tak Ci nikt nie podskoczy.

...no bez przesady, bo jakieś herezje zaraz z tego wyjdą, fizyki się nie oszuka.
Ale można powiedzieć ze przy 150ps będziesz się czul swobodnie przy ruszaniu ze świateł (i nie tylko),
będziesz jeździł busem a ruszał jak osobówką.
w sumie jest to bardzie przyziemne sformułowanie
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

nie wiem jaka jest wersja wyjściowa kolegi ale łatwo wam mówić "sprzedaj dołóż i kup kolejnego 151km najlepiej w multivanie"
po pierwsze w tej chwili wie co ma,
po drugie już ma coś dłubane i przy sprzedaży forsy za to nie odzyska,
po trzecie dobrze wiecie, że kupienie czegoś fajnego i w dobrym stanie bywa bardzo ciężkie,
po czwarte jak już się coś znajdzie to do wywalenia minimum 40 koła
ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”