turbo do 2.4d
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: przeróbka mechaniczna VW t4 2,4 d dodanie mocy
W dieslu bez turba można powiedzieć nic nie zdziałasz , można zawsze zrobić porting głowicy i wałek sportowy tylko że maks z tego wyciągniesz 10km nie sądze aby więcej
-
profibp
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Re: przeróbka mechaniczna VW t4 2,4 d dodanie mocy
dzięki za podpowiedz nie orientujesz się może ile taka przeróbka z turbiną może kosztować oczywiście mówimy o używanych zabawkach
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: turbo do 2.4d
Dziś wracałem z działki ( 200 km. ) i po kolejnym podkręceniu sztangi na turbinie ciśnienie dochodziło do 0,7 bar. Parę razy depnąłem mocniej i czuć, że to inne auto. Nawet bez deptania całkiem dziarsko jedzie. "Program" praktycznie bezdymny :) Wydech oryginalny AAB. Planuje podjechac do tłumikarza, żeby dobrze spasował ( bo podobno nie pasuje idealnie ). Masz na myśli grubszą rure? Nie wiem czy przy takich ciśnieniach warto. Nie planuje większego doładowania niz okolice tego co jest. Trzeba tylko sprawdzić na hamowni jaki mamy wynik.przemonia619 pisze:Po dotarciu silnika możesz podnieść ciśnienie na turbinie bo 0,5 bara u mnie prawie nie było odczuwalne, po wielu ustawieniach i regulacji zostałem przy 0,8 bara najlepiej się sprawuje i mało pali i czuć pod nogą dodatkową moc.
A jak wydech??
Koszta są mało przewidywalne. Minimum to zakup turbiny z kolektorami. Turbo możesz kupić już za ok. 500,-. Kolektory kolejne ok. 300,-profibp pisze:dzięki za podpowiedz nie orientujesz się może ile taka przeróbka z turbiną może kosztować oczywiście mówimy o używanych zabawkach
Dalej przyjdzie pompa. Trudno dostać. Mi się udało kupić za 250,-,... no i doszła jej regeneracja za 900,- :)
Śrubki, dupki i inne drobiazgi. Jak przeznaczysz na początek 1000,- to możesz zaczynać. Ale na tym się nie skończy :)
-
Kochasie
- Stały bywalec
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Long Blue Automat
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Sporo czasu serca musiałeś włożyć w swoje T4, ale widzę, że się opłaciło.. Nic tylko zbierać fundusze na uturbianie własnej Teczki.. Daj znać co pokaże hamownia..
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pomiary na hamowni z 2010r. Moc - 68 KM, moment - 140 Nm
Pomiary na hamowni z dziś. Moc - 92 KM, moment - 190 Nm.
Na razie tak zostanie. Może w przyszłości jeszcze dorzucę nieco mieszanki na tłoki :)
Na razie tak zostanie. Może w przyszłości jeszcze dorzucę nieco mieszanki na tłoki :)
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Westfalia/mixt L/+1
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
to ja nie widzę sensu takiej przeróbki...
to już lepiej wsadzić 1,9 TDI 1Z co ma 90KM i 202Nm
to już lepiej wsadzić 1,9 TDI 1Z co ma 90KM i 202Nm
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak juz pisałem. Są zwolennicy swapów i zwolennicy remontów i modowania i nie chce mi się brnąć w te dyskusje. Ale zakładając, że remont jest porządnie wykonany mam pewny silnik, praktycznie jak nowy. Kupno silnika 1Z na 80% skończy się tym czym zakup mojej pompy od Audi 100. Złom,.. do wyrzucenia lub do regeneracji. Coś co jeździło przez 15-20 lat po szosach nagle nabiera idealnego stanu kiedy trafia na Allegro :)
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Westfalia/mixt L/+1
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Spoko to tylko moja opinia, która jest podparta ekonomią bo przy 1,9 i masz mniejsze ubezpieczenie i spalanie oraz patrząc po danych lepszego kopa, dlatego uważam, że to praca na marne, nikt przecież nie zabroni Tobie miłości do modowania :)
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Grand Espace IV
- Opis: INITIALE PARIS
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Radauskas pisze:Pomiary na hamowni z 2010r. Moc - 68 KM, moment - 140 Nm
Podniesienie dawki nie koniecznie podniesie spalanie a polepszy osiągi , ja mam ustawioną pompę na średnio dymna na postoju , spalanie około 7 litrów. Pamiętaj że za uboga mieszanka podnosi temperaturę spalin co nie jest dobre dla silnika
-
Grzesiek
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caddy 2K
- Kontakt:
W dieslu jest odwrotnie niż w benzynieprzemonia619 pisze:Radauskas pisze:Pomiary na hamowni z 2010r. Moc - 68 KM, moment - 140 Nm
Podniesienie dawki nie koniecznie podniesie spalanie a polepszy osiągi , ja mam ustawioną pompę na średnio dymna na postoju , spalanie około 7 litrów. Pamiętaj że za uboga mieszanka podnosi temperaturę spalin co nie jest dobre dla silnika
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zgadza się. W dieslu przelanie paliwem i nadmiar dymienia to zbyt gorąco na tłokach.
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Grand Espace IV
- Opis: INITIALE PARIS
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Za mało paliwa zle a jak za dużo też zle w jednym i drugim przypadku rośnie temperatura silnika , trochę mi zajeło zanim ustawiłem dawkę miedzy ekonomią , mocą a temperaturą teraz u mnie jest niższa niż w wolnossącym 2.4 A patrząc na ceny paliw jestem skłonny powiedzieć że jest większa szansa na za ubogą mieszankę
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Przy takiej przeróbce i poniesionych kosztach, trzeba już było założyć EGT na początku wydechu i wtedy kręcić.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czy naprawdę uważacie, że przy tak delikatnym doładowaniu i ustawieniu pompy na leciutkie poddymianie istnieje ryzyko zbyt wysokiego EGT? Ja rozumiem jakbym sobie zapodał + 1,5 bar i dowalił paliwkiem żeby wycisnąć maksa. Ale przy takich ustawieniach to chyba przesada. Tak mi się wydaje. Nie chodzi mi o oszczędność paru groszy ( to już nie ma znaczenia :) ) tylko o sens. Zapodałem sobie póki co jeden zegar i na razie styka. Jak zaczne jeździć dynamiczniej ( po dotarciu ) do dojdzie chłodnica oleju i wskaźnik temp. oleju.
Dziś zamówiłem jeszcze MBC. Potestuje przy najbliższej okazji. Darmowy i nielimitowany dostęp do hamowni - bezcenne :)
Dziś zamówiłem jeszcze MBC. Potestuje przy najbliższej okazji. Darmowy i nielimitowany dostęp do hamowni - bezcenne :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Trzeba było pisać, że potrzebujesz MBC. Mam na sprzedaż properfekta, bo mi już niepotrzebny ;)
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No parę godzin za późno. Tak zamówiłem pod wpływem impulsu. Choć nie jestem całkiem przekonany do potrzeby zastosowania,... potestuje.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Po rożnym rozmyslaniach i rozmowach zerknąłem na taką operację . Tylko zastanawiam się czemu jedni wieszają za stopkę korbowodu i ważą główkę, a inni odwrotnie (?). Może w sumie wychodzi na to samo? W.g. mnie ważniejsze jest wyważenie stopki bo ta się kręci, a główka chodzi tylko góra/dół.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2018, 12:09 przez Radauskas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Ważenie odbywa się tak jak jest pokazane i do tego też się waży stopę, bardzo czasochłonne zajęcie , pisałem wcześniej o sprawdzeniu wagi to nie wierzyłeś, a tak na poważnie przy twoim silniku wystarczy zważyć tak korbowody aby miały równą wagę kładąc je na wadze , a co do wibracji to i tak sadzę że to poduszka
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wierzyłem,.. tylko mielismy rozbieżności co do tolerancji wagowej. Niestety po obróbce korby z tłokami poszły do mechanika i ten już zestawów korba/tłok nie ważył. Wczoraj byłem na "konsultacji" u mechanika znanego i polecanego w pewnych forumowo-lokalnych kręgach. Stwierdził, że te silniki trochę tak mają konstrukcjynie, że lekko nimi telepie ale mój telepie trochę mocniej. Wykluczywszy wtryski i kompresję, które były sprawdzane i są równe zasugerował również problemy z wyważeniem elementów. O poduszkach też rozmawialiśmy. Stwierdził, że w tym roczniku szły poduszki złej konstrukcji i też bywają z tym problemy. Nowsze roczniki miały je inne. Na tych poduchcach mam przejechane ok. 15-20 tys. km.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Podmień poduchę z innego busa, robota przy tym niewielka a będziesz 100% pewny że poduszki masz sprawdzone, lepsze to niż drzeć cały silnik i rozbierać na części pierwsze ;)