felgi od mercedesa

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
kamel
Początkujący T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: t4
Kontakt:

felgi od mercedesa

Nieprzeczytany post autor: kamel »

Witam ,mam okazje niedrogo kupić aluski od mercedesa razem z oponami. Parametry felgi to 5x112 ,15 cali i 7 cali szerokości oraz jest tam chyba oznaczenie nośności 98. Wiem że trzeba użyć pierscieni centrujących. Niestety nie mam możliwości przymiarki przed zakupem i tu nasuwa się pytanie czy będą pasowały do t4 ,czy nie są za szerokie i będą obcierały .Może ma już ktoś doświadczenie z takimi felgami? Założone są opony 205/65/15 (nośność 94 w) ,a moja teczka jest z 94 i chyba ma węższy rozstaw kół.
kamel
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Re: felgi od mercedesa

Zapomniałem ET felgi to 37 i dorzucam fotke
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pacark
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pacark »

jeżdże na oponach 226/60x16 z felgami 7,5JX16H2 ET46 5X112 od W220 (Sklasa)
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 13651.jpg/
przy mocnym skręcie delikatnie dotykają wanny
stamart
Aktywny T4

14
Tematy: 16
Model:
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: stamart »

Ja mam od beczki. Odsadzenie jest ok nic nie obciera nawet przy ciężkim ładunku jutro mogę zerknąć na ET.

http://s19.postimage.org/t7b2asyib/2012_09_12_158.jpg
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

Przy tej Ecie co podałeś nie powinno nic obcierać tyle że nośność jest za mała, minimum 98
gayo_s
Początkujący T4

15
Model:
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: gayo_s »

ja mam kola od merca 7.5 cala, 215/55/r16 i pasuje idealnie. Nic nie przyciera, tyle ze czesciej w zawieszeniu puka:/
żółwik

Nieprzeczytany post autor: żółwik »

felgi MB mają większe dziurki na piasty, trzeba zastosować pierścień centrujący
coś takiego http://allegro.pl/pierscien-centrujacye ... 96931.html

tutaj możesz znaleźć jak inne ET wpłynie na "wystawanie" felgi
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/k ... r-et-felgi

otworki pod śruby pasują
kacper.p
Początkujący T4

13
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 CARAVELLE
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kacper.p »

Znajomy miał identyczne felgi w t4 chyba z 92 roku i wszystko było git. Oczywiście pierścienie centrujące miał.
Ja próbowałem do mojej teczki wstawić alu też z mojego ex merca 17" carlssona ET35, rozmiar opon chyba 225/45/17 i tez nic nie ocierało, ale niestety jazda na 17" to jak jazda na taczkach albo wozie drabiniastym ;) więc kłaniam się również do oryginalnych 15"- wygląd to nie wszystko!

13
Model:
Auto: eurovan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: sexo »

a wytłumaczcie mi na chłopski rozum po kiego te pierścienie? piszą, że zniwelowanie luzu? to jeśli fele są dobrze dokręcone, to występuje jeszcze jakiś luz? piszą, że centralne umieszczenie felgi, jak się dokręca stopniowo, to chyba fela znajduje się centralnie w swoim miejscu?
kacper.p
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Wydaję mi się, że nie chodzi tylko o wycentrowanie felgi, ale też o równomierne rozłożenie siły działającej na koło. Bez pierścieni większa siła mogłaby działać na same śruby, a tak rozkłada się na śruby i poprzez pierścień na całą felgę. Ale mogę się mylić:p

13
Model:
Kontakt:

byłbym w stanie to przyjąć, gdyby jeszcze te pierścienie były stalowe, utwardzane alu, ale są plastikowe :)

btw, rozmawiałem z kumplem, co ma wulkanizację, mówi, że w dupę z centrą, ważne, żeby się rozstaw zgadzał, zwłaszcza, że nie są to auta wyścigowe :)
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

Zrobisz jak będziesz uważał, ale jak ja pierwszy raz podjechałem do renomowanego serwisu opon z alufelgami i plastikowymi pierścieniami to panowie lekko się uśmiechnęli, a ostatecznie założyli mi stalowe pierścienie i felgi. Nie wiem co byłoby bez pierścieni lub z plastikowymi, ale z tymi stalowymi przejeździłem parę latek i nic się złego nie działo.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Ja mysle nie ma sensu pisać poraz kolejny to co w necie mozna znalesc juz , wystarczy poczytac tutaj.
http://www.taperpro.pl/page/pierscienie ... jace_dobor

http://www.taperpro.pl/page/pierscienie_centrujace

Tak jak tam piszą ,p ierścien plastykowy tez jest dobry , więc Ci co naciągają kogoś na wymiane pierscieni plastykowych na metalowe to zwykli naciagacze. No chyba ze pierscień stary juz jest zniszczony i nadaje się tylko do wymiany więc to co innego.

sexo pisze:

btw, rozmawiałem z kumplem, co ma wulkanizację, mówi, że w dupę z centrą, ważne, żeby się rozstaw zgadzał, zwłaszcza, że nie są to auta wyścigowe :)
Przestałbym do kumpla jezdzić w tym momencie i cokolwiek robić przy swoich kołach u niego , skoro centra nie bylaby potrzebna to fabryki by nie robily w piastach kołnierzy centrujących , a w felgach otworów centrujących.

kacper.p pisze:
Ja próbowałem do mojej teczki wstawić alu też z mojego ex merca 17" carlssona ET35, rozmiar opon chyba 225/45/17 i tez nic nie ocierało, ale niestety jazda na 17" to jak jazda na taczkach albo wozie drabiniastym ;) więc kłaniam się również do oryginalnych 15"- wygląd to nie wszystko!
Nie jestes pierwszy ktory przeszedl z felg 17" na mniejsze ;) , ja jezdzilem tez na 17" i.... jazdą tego nie można było nazwać... to było tłuczenie się i niszczenie tylko sobie auta, w tym między innymi zawieszenia , zmieniłem na 16" i jest bardzo znaczna poprawa.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

Sterciu pisze:
No chyba ze pierscień stary juz jest zniszczony i nadaje się tylko do wymiany więc to co innego.
Ja po kilku sezonach używania pierścieni stalowych nie widziałem żadnego śladu zużycia, więc wolę kupić raz stalowe niż co jakiś czas plastikowe.
Takie jest moje zdanie.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Ja po 10 lat uzywania w osobowce plastykowych tez nie widzę sladu zuzycia na nich ;).

Więc moze tez zalezy kto jak je uzywa ?? ;) Przykladowo w sprinterze/LT zadne nie zdają egzaminu , czy to plastykowe czy nawet stalowe , tam się kola luzują bardzo czesto i z pierscieni robi się "śmieć". Dlatego wskazane jest tam (zresztą jak w kazdym innym aucie, choc w tych z duzo większa częstotliwością) częste kontrolowanie dokręcenie kół.
pokor
Stały bywalec

15
Tematy: 12
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 19 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pokor »

sexo pisze:
Dlatego kowale powinni podkuwać konie a nie zmieniać koła w autach.
Po takich "specjalistach" potem nie można koła 2m rurą odkręcić bo klucz dynamometryczny wg nich też jest nie potrzebny tylko pneumatyk i na maxa.
Nie wspominając że ludzie wymieniają co się da w zawieszeniu bo im wyważone koła bez pierścieni drgają.
BOGUSS
Aktywny T4

16
Tematy: 14
Model:
Auto: CARAVELLE GL
Opis: 90 KM
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: BOGUSS »

Pierścień centrujący jak nazwa mówi ma ułatwić montaż koła na osi.
Bez tego pierścienia było by niezmiernie trudno jednej osobie zmienić koło.
kacper.p
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

sexo pisze:
byłbym w stanie to przyjąć, gdyby jeszcze te pierścienie były stalowe, utwardzane alu, ale są plastikowe :)

ja akurat miałem stalowe stąd też pomysł- tak czy siak nikt ich nie wymyślił bez powodu i uważam, że powinno się je stosować.

13
Model:
Kontakt:

chodziło mi właśnie o konkretne zastosowanie, bo jako stabilizowanie felgi mi się to jakoś nie widziało. czyli głównym zadaniem pierścienia jest ułatwienie centralnego założenia feli. zdziwiłem się, że felga może mieć na śrubach aż taki luz, że da się ją krzywo przykręcić.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Pierścien ma za zadanie prawidłowo wycentrować felge przy montazu. Teoretycznie powinenien stozek/sfera sruby nacentrować felge na piaście i pierscien nie musi byc zakladany , z tymze w przypadku uzywanych juz wczesniej felg i srub/nakrętek roznie z tym moze byc... zwlaszcza w przypadku alusow. Jezeli felga ma juz wyrobione delikatnie otwory montazowe (z róznych powodow) , nawet 500 mikrometrów których gołym okien nie widać (a sporo felg ma wyrobione z róznych przyczyn i są jajowate pomimo iż nie widac tego golym okiem) to po zamontowaniu felgi bez pierscienia bedzie odczuwalne bicie na kierownicy przy wiekszych prędkosciach , dlatego wlasnie fabrycznie wszystko jest dopasowane do siebie aby wyeliminowac jak najbardziej mozliwosci przenoszenia bicia kola na kierownice i zawieszenie nawet w przypadku minimalnego wyrobienia otworow w feldze lub juz uszkodzonych srub/nakrętek. Na braku stosowania pierscieni cierpia tez gwinty w piastach , najbardziej dostają po dupie gwinty gdzie zaklada sie cięzkie koła w pojedynkę (sam tak zrypałem w zeszlym roku montując bez pierscieni kola dwa gwinty w piascie). Zakladając ciężkie koło , zsuwające się ciagle w dół nam , wkręcając sruby wystarczy ze się przekosi jakąs delikatnie i na siłe bedzie wkręcac to mamy juz zrypany gwint.

Mozna wycentrowac tak kola nie montując pierscieni ze zadnych bic nie bedzie czuc ale wymaga to troche cierpliwosci (oraz w miare idealnej felgi w miejscu montazowym). Ogolnie fabryka przewidziala kołnierz centrujący na piascie po to aby prawidlowo zamontowac kolo przed dokreceniem jeszcze srub/szpilek i tak tez powinno się montowac uzywając pierscieni centrujących jezeli otwór w feldze jest większy jak kołnierz centrujący w piascie (jak by nie było pierscienie nie sa jakimis drogimi sprawami). Nie dostaja popalic tak gwity w piascie, zwlaszcza które latwo mozna zniszczyc przy zakladaniu kola bez pierscienia , zwlaszcza ciezkiego kola takiego jak jest w t4. Takze podsumowując , skoro fabryka zrobiła kolnierz na piascie centrujacy i otwór w feldze tak aby pasowalo wszystko do siebie to aby nie bylo to druciarstwo nalezy załozyc pierscienie centrujące jezeli srednice kołnierza i otworu w feldze są rozne. Zakladając ze wiekszosc kierowcow nie przykłada wagi do prawidlowego montazu kola , czyli odpowiedniego dokręcania srub w momencie gdy nie ma pierscienia , nie jest w stanie okreslic stanu otworów w feldze oraz samych srub/nakretek to lepiej aby pierscienie zamontował bo pózniej bedzie plakal ze mu kola biją i bedzie szukał przyczyny wszedzie tylko nie w braku pierscieni.

W przypadku zastsowania srub/nakrętek pływających , wtedy konieczne , a wręcz obowiązkowe jest stosowanie pierscieni centrujących jezeli nie zgadzają sie oryginalne wymiary kołnierza w piascie z otworem w feldze.
kamel
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

A więc dalej w temacie ,felgi czekają na nadejście wiosny ,ale potrzebuje jeszcze paru podpowiedzi. Chodzi o szpilki tzn . felgi mają mniejsze otwory i szpilka nie przechodzi więc trzeba rozwiercić tylko ile dokładnie (jaki luz zostawić między felgą a szpilką)??? Drugie pytanie dotyczy długości szpilek ,ile minimum a ile max powinny wkręcać się w piastę (z tyłu mam bębny ). Czy długość czesci gwintowanej 4cm będzie ok przy grobośći felgi 2,5 cm ,czy lepiej 3,5 cm .Może ktoś ma na sprzedaż szpilki i pierścienie które by pasowały do moich felg????
dariuspolo
Aktywny T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: dariuspolo »

...umnie wchodza 29mm na alu jak i przy stalowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”