vw t4 2.4d ciśnienie w ukladzie chlodzenia
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
majki85
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
vw t4 2.4d ciśnienie w ukladzie chlodzenia
witam wszystkich. posiadam vw t4 2.4d i mam problemy z silnikiem i układem chłodzenia. objawy są następujące rośnie ciśnienie w układzie chłodzenia i wywala wodę ze zbiorniczka wyrównawczego. objawy jak przy pękniętej głowicy lub wydmuchanej uszczelce. dodam ze głowica została sprawdzona w 2 serwisach i jest ok a uszczelka wiadomo jest nowa. pozatym wymieniłem też pompę wody na nową. proszę o pomoc bo już brak mi pomysłów co się dzieje z tym autem
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, 18:32 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Re: vw t4 2.4d ciśnienie w ukladzie chlodzenia
Co z termostatem ? jak chłodnica się nagrzewa?korek podmieniany?
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Zobacz czy rurki w w chłodnicy są drożne szczególnie ta mała odpowietrzająca co idzie do zbiorniczka wyrównawczego
-
majki85
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
chłodnica jest ok. czy z termostatem czy bez dzieje się to samo. z wężyków odpowietrzających normalnie idzie płyn a po ich przytrzymaniu palcem momentalnie podnosi się poziom wody w zbiorniczku. dodam ze jak wywala wodę słychać jakby w bloku się gotowała.
ps: czy to może być pęknięty blok? (ale olej jest czysty nie ma śladów w nim wody oraz auto nie kopci na siwo)
ps: czy to może być pęknięty blok? (ale olej jest czysty nie ma śladów w nim wody oraz auto nie kopci na siwo)
-
waldek_T4syncro
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Auto: Transporter 4x4 Komb
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
sprawdz czy czasami wężyk lub kruciec które wychodzą z głowicy z lewej strony kolektora ssącego i biegnie do zbiorniczka nie są zapchane,
u mnie było zapchane i objawy identyczne. króciec udało mi się przeczyścić drutem od moigomatu włożonym w wkrętarkę do tej pory wszystko gra. pozdrawiam
u mnie było zapchane i objawy identyczne. króciec udało mi się przeczyścić drutem od moigomatu włożonym w wkrętarkę do tej pory wszystko gra. pozdrawiam
-
majki85
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
dziękuje koledzy za pomoc. jestem aktualnie w warszawie i w piątek jak wrócę to posprawdzam jeszcze raz wszystkie węże.
ps. a co myślicie na temat bloku? czy jest to możliwe że jest pęknięty? dodam że olej jest ok i nie kopci na siwo. czy można jakoś sprawdzić blok bez wyciągania silnika?
ps. a co myślicie na temat bloku? czy jest to możliwe że jest pęknięty? dodam że olej jest ok i nie kopci na siwo. czy można jakoś sprawdzić blok bez wyciągania silnika?
-
gjenio
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Witam, moim zadaniem, może to być uszczelka pod głowicą, blok, lub głowica, nie zagotowałeś czasem silnika?
-
majki85
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Wszystkie węże są ok. Ale zauważyłem że w kanałach wodnych jest jakaś czarną lepka maz. Wygląda to jak smar
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Znajdź kogoś kto ma przyrząd do sprawdzenia czy w układzie chłodzenia jest dwutlenek węgla. Działa to na zasadzie takiej, że jeśli w układzie chłodzenia pojawiają się spalin ( uszkodzone uszczelka, głowica, blok) to odbarwiają one płyn - z niebieskiego robi się zielony lub na odwrót. Diagnozowałem w ten sposób 2 samochody. W jednym potwierdziły się moje przypuszczenia (przypuszczałem uszczelkę a okazało się że to głowica była), a a drugim nie (chciałem ściągać głowicę - ale spalin nie było. Okazało się że sprężarka powietrza chłodzona cieczą biła ciśnienie w układ chłodzenia).
-
majki85
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Zapomnialem jeszcze powiedziec ze wczoraj przywiozlem glowice z ponownego sprawdzenia na goraco jest 100% dobra ale byla krzywawa na krajach musial ja brac o 8 setek po przywiezieniu znajomy ni doradzil by zrobic test domowej roboty na sprawdzenie bloku mianowicie wytrzec cala plaszczyzne bloku i glowicy do sucha kartke papieru pociac na ciekie paski i polozyc je na bloku nastepnie przylozyc glowica. Na krajach paseczki sie rwaly przy wyciaganiu a na jednym tloku wyszly wiec blok jest krzywy
Blok jest uszkodzony i to jest przyczyna. Szukam teraz motor pod wymianke albo 2.4d albo 1.9td. Dziekuje wszystkim za rady pozdrawiam
Blok jest uszkodzony i to jest przyczyna. Szukam teraz motor pod wymianke albo 2.4d albo 1.9td. Dziekuje wszystkim za rady pozdrawiam
-
pinoczet
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
witam!
mam podobny problem. silnik 2.4 nierowno pracowal,sporo palil. po badaniu cisnienia okazalo sie ze 3 slupek to trup. cisnienie kolejno wynosilo 34;32;21;32;33,badane trzema roznymi manometrami. glowica zdjeta ,zawieziona na autoszlif.wymienili wszystkie zawory ssace+prowadnice,szlif sprawdzanie cisnieniowe.po odbiorze zaniepokoila mnie rysa na trzecim slupku miedzy zaworem ssacym a komora wirowa,ale spec w serwisie zapewnil mnie ,za to nic takiego. calosc juz poskladalem,samochod chodzi tak jak trzeba,ale niepokoi mnie uklad chlodzenia.po nagrzaniu weze staja sie tak twarde,ze nie mozna ich scisnac,przy odkrecaniu korka w zbiorniczku za kazdym razem wyrzuci plyn(wysokie cisnienie) a z przewodu od powrotu leci plyn z babelkami.auto nie grzeje sie,wrecz sie niedogrzewa(ale to akurat moze wina niskich temp.)
pytanie: czy glowica jest jednak do wymiany?
mam podobny problem. silnik 2.4 nierowno pracowal,sporo palil. po badaniu cisnienia okazalo sie ze 3 slupek to trup. cisnienie kolejno wynosilo 34;32;21;32;33,badane trzema roznymi manometrami. glowica zdjeta ,zawieziona na autoszlif.wymienili wszystkie zawory ssace+prowadnice,szlif sprawdzanie cisnieniowe.po odbiorze zaniepokoila mnie rysa na trzecim slupku miedzy zaworem ssacym a komora wirowa,ale spec w serwisie zapewnil mnie ,za to nic takiego. calosc juz poskladalem,samochod chodzi tak jak trzeba,ale niepokoi mnie uklad chlodzenia.po nagrzaniu weze staja sie tak twarde,ze nie mozna ich scisnac,przy odkrecaniu korka w zbiorniczku za kazdym razem wyrzuci plyn(wysokie cisnienie) a z przewodu od powrotu leci plyn z babelkami.auto nie grzeje sie,wrecz sie niedogrzewa(ale to akurat moze wina niskich temp.)
pytanie: czy glowica jest jednak do wymiany?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Z którego, bo nie łapie :?:pinoczet pisze:a z przewodu od powrotu leci plyn z babelkami.
Odpowietrzenie chłodnicy i głowicy drożne (cienkie przewody połączone trójnikiem ze zbiorniczkiem wyrównawczym) :?:
-
pinoczet
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
tak,wlasnie o te wezyki mi chodzilo. to z nich wyplywa plyn z pecherzykami gazu.
czy takim testerem sprawdze stan glowicy-uszczelki??
http://moto.allegro.pl/tester-szczelnos ... 29977.html
czy takim testerem sprawdze stan glowicy-uszczelki??
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Oczywiście rozpinałeś te wężyki na trójniku i każdy z osobna sprawdzałeś :?:
Co do tego sprzęta z allegro to nie wiem.
Co do tego sprzęta z allegro to nie wiem.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Opis urządzenia wygląda na sensowny, możesz spróbować.pinoczet pisze:czy takim testerem sprawdze stan glowicy-uszczelki??
-
pinoczet
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
slimak pisze:Opis urządzenia wygląda na sensowny, możesz spróbować.
dzisiaj otrzymalem tester. jak na nieszczescie- dziala!!prawddopodobnie pekla glowica. test powtarzalem na kilku samochodach,i tylko na moim zmienil kolor.
witam ponownie
sprawa nie dawala mi spokoju wiec zabralem sie za robote.zdjalem glowice i zawiozlem na Autoszlif.dzieki uprzejmosci pana Bohdana,moglem zobaczyc na czym polega sprawdzanie szczelnosci glowicy. przez 2,5 godziny obserwowalem ja jak sie plawila w cieplym basenie przypieta do rurki z tlenem(podawany z kompresora) i zadych wyciekow(babelkow ) nie widzialem.
jednym slowem glowica szczelna. calosc juz poskladalem-dalem now szpilki i uszczelke erlinga(poprzednio byl reinz),i jak narazie efekty sa zadowalajace.dzis zrobilem trase 250km.i weze juz nie puchna,a plynu nie ubywa. zobaczymy co bedzie dalej.
-
pinoczet
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
a jeszcze jedno...
glowice dokrecalem wg.zalonczonej do uszczelki instrukcji tj na 40 potem na 60 Nm,nastepnie o 90 stopni,i jeszcze raz o 90,ale ten drugi raz juz byl racze na 30 stopni w maksie. to wystarczy? praktykowal ktos dokrecanie uszczelki po jakims czasie?
glowice dokrecalem wg.zalonczonej do uszczelki instrukcji tj na 40 potem na 60 Nm,nastepnie o 90 stopni,i jeszcze raz o 90,ale ten drugi raz juz byl racze na 30 stopni w maksie. to wystarczy? praktykowal ktos dokrecanie uszczelki po jakims czasie?
-
jamulti
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Auto: multivan ll
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Tak ale spróbuj jeszcze raz i na wyczucie po podgrzaniu ( tzn z jednakową siłą pociągnąć nastaw na ok 120 130 NM ) jak zakładałeś nowe śruby nie powinieneś mieć problemów chyba że jest krzywy blok albo gwinty bloku , zanieczyszczone zwoje na starych śrubach.Innych pomysłów nie mampinoczet pisze:a jeszcze jedno...
Oczywiście popieram przedpisających
Ostatnio zmieniony 09 lut 2013, 23:34 przez jamulti, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Ja bym zostawił i niech lata aż do śmierci....teoretycznie powinno sie po nagrzaniu dokręcić ale czasem lubi głowica pęknąć....więc ja bym nie ruszał