2.5 TDI Nie gasnaca kontrolka świec żarowych
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
2.5 TDI Nie gasnaca kontrolka świec żarowych
Koledzy rano odpaliłem i pojeździłem troche moja T4 wszystko było super.
Teraz wchodzę przekręcam kluczyk i auto nie odpala rozrusznik kręci, ale nie odpala.
Z dziwnych objawów to ledwo świecąca i nie gasnąca kontrolka świec żarowych.
Przyznam się że szukajki użyłem pobieżnie, ale auto stoi w troch kłopotliwym miejscu i bardzo mi zależy na jak najszybszej podpowiedzi co sprawdzić co robić.
Teraz wchodzę przekręcam kluczyk i auto nie odpala rozrusznik kręci, ale nie odpala.
Z dziwnych objawów to ledwo świecąca i nie gasnąca kontrolka świec żarowych.
Przyznam się że szukajki użyłem pobieżnie, ale auto stoi w troch kłopotliwym miejscu i bardzo mi zależy na jak najszybszej podpowiedzi co sprawdzić co robić.
-
grandcherokee
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: business class
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: 2.5 TDI Nie gasnaca kontrolka świec żarowych
Właśnie czekam na vaga może coś się wyjaśni. A ten przekaźnik za co odpowiada ?
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sprawa wyglada tak pojechałem do auta włożyłem kluczyk i wszystko wróciło do normy odpalił. Dojechałem do domu kilka razy robiłem testy i wszystko było ok za 5 razem znowu to samo lekko paląca się kontrolka, Vag nie mógł się połączyć ze sterownikiem , przedtem nie było problemu.
Spróbuję znowu odczekać może uda się z vagiem. Co do przekaźnika jak na razie nie mam możliwości zdobycia drugiego
Spróbuję znowu odczekać może uda się z vagiem. Co do przekaźnika jak na razie nie mam możliwości zdobycia drugiego
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Wygląda na brak zasilania na sterownik silnika ,wtedy VAGiem sie nie połączysz.Jesli to bedzie to ,to zapewne nie zgłosi błędu.
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dokladnie tak orel11 odczekalem i znowu wszystko OK. Polaczylem sie vagiem brak bledow. Kilka razy testy i znowu sie rozwalilo. Nie wiem czy to przypadek ale w czasie wlaczonego zaplonu poruszalem przekanikiem 109 jak radzil slimak i zaskoczylo. Co zrobic zeby to sie nie powtarzalo? kupowac nowy przalacznik czy moge sie jakosc upwenic dodatkowo. Sorki za male bledy ale polskie znaki mi wysiadly, dzien usterek :)
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
zimne luty w przekaźniku 109, rozebrać, poprawić i wszystko powinno być ok. Tu masz więcej http://www.t4-wiki.de/wiki/Relais_109
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak właśnie sobie oglądam ten przekaźnik i widzę że już coś było w jednym lucie robione. Zatrzaski w obudowie były wyłamane. Znalazłem opis jakiegoś zmostkowania tego przełącznika, tylko nie wiem czy tak można jeździć. Sam tych lutów nie poprawie. Chyba poszukam jakiejś używki.
A co do stacyjki to jest jakiś sposób na zdiagnozowanie tej usterki?
A co do stacyjki to jest jakiś sposób na zdiagnozowanie tej usterki?
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Zmostkować na próbę możesz - wtedy gdy znów pojawią się wyżej opisywane objawy. Ale moim zdaniem to efekt kiepskiej masy sterownika - szukaj na ścianie błotnika powyżej akumulatora.
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Możesz dokładniej opisać jak to ma wyglądać. Na ścianie znalazłem jeden duży bezpiecznik. Czy ta masa ma wychodzić z akumulatora, czy z błotnika. Rozumiem że ma dochodzić do komputera zamontowanego pod akumulatorem. Ba nie mam pojęcia gdzie znajduje się sterownik.grzesiex pisze:Zmostkować na próbę możesz - wtedy gdy znów pojawią się wyżej opisywane objawy. Ale moim zdaniem to efekt kiepskiej masy sterownika - szukaj na ścianie błotnika powyżej akumulatora.
Kupiłem na allegro przekaźnik 109 na wszelki wypadek.
Jak rzadko odpalam i gaszę auto w ciągu dnia to wszystko jest OK. Jak muszę co chwilę gasić i odpalać to znowu się zaczyna.
Koledzy zamontowałem drugi przekaźnik 109, jak na razie nic się nie dzieje. W środę mam dużo kursowania co chwile przystanek to raczej wszystko się zweryfikuje, ale chyba kolego ślimak dobrze obstawiał.
Meczy mnie jeszcze ta masa sterownika, ale nie do końca kumam o jaką chodzi :)
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Tu zerknij (brązowy przewód przykręcony nakrętką do gwintowanego trzpienia wystającego z błotnika):absajler pisze:Możesz dokładniej opisać jak to ma wyglądać. Na ścianie znalazłem jeden duży bezpiecznik. Czy ta masa ma wychodzić z akumulatora, czy z błotnika.
http://images35.fotosik.pl/1712/5bcf5645ed3dfd5emed.jpg
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Teraz mogę napisać że uszkodzony był przekaźnik 109. Wolałem troszkę pojeździć zanim napisze , ale od czasu wymiany wszystko jest ok.
-
Bartolini80
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter BLASZANY
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Wczoraj dopadlo mnie to samo - objawy identyczne. Po wymianie 109 ki wszystko gra ;)
-
cegi1989
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Panowie ja mam to samo. Może nadszedł czas dla tych właśnie przekaźników?:D na nas też kiedyś nadejdzie... ja miałem problem z ładowaniem aku i u mnie mechanik od razu powiedział, że alternator(szkoda, że wcześniej tu nie trafiłem), więc wykręciłem zawiozłem do ''flachowca'' ten zadzwonił mi, że altek ok, ale kończą się łożyska i coś tam jeszcze, więc kazałem zrobić, bo po co 2x odkręcać, po czasie okazało się, że to właśnie ten przekaźnik i tak jak kolega absajler mówi, ja też dziś nim poruszałem(z podłączonym miernikiem), jak nim ruszyłem delikatnie to ładował, znów ruszyłem przestawał, jak wyciągnąłem całkiem to ładował..możesz mi buniek powiedzieć co znaczy
czyli co każdy lut poprawić i powinno być lepiej?zimne luty w przekaźniku 109, rozebrać, poprawić i wszystko powinno być ok.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Zimny lut to http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimny_lut sprawdź jak wyglądają luty w przekaźniku i popraw tylko te które wyglądają na uszkodzone, na tej stronce masz dokładnie pokazane jak to wygląda http://www.t4-wiki.de/wiki/Relais_109
-
cegi1989
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
wielkie dzięki ! jutro obbadam sprawę z przekaźnikiem i dam znać czy coś tam podpada. pozdro !