2,5 TDI ACV po wizycie u mechanika-dziwny świst ?

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
stamart
Aktywny T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 16
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

2,5 TDI ACV po wizycie u mechanika-dziwny świst ?

Nieprzeczytany post autor: stamart »

Witam!

Mam taki problem. Otóż moja ACV'kę dotknął problem rozszczelnionego układu chłodzenia. Już się bałem że to głowica ale przy naprawie okazało się że cieknie z króćca przy chłodnicy no i niestety z pompy wody.

Króciec wymieniłem pompy nie ruszałem bo nie było czasu a po drugie chciałem ją reklamować bo ma zaledwie 10.000 przebiegu. (ubytki płynu były od samego początku jednak teraz są znacznie większe. Plam pod autem brak. Wszystko było na obudowie pod rozrządem) Przy okazji mechanik zmienił mi świece i olej co wiązało się z rozebraniem chłodnicy oraz spuszczeniem płynu od wspomagania (chyba kierownicy - zbiorniczek po lewej). No i teraz po wszystkim słyszę dziwny świst tak od dwóch tyś obrotów. Nie zależnie czy silnik ciepły czy zimny. Podobny do tego od turbiny. Jednak bardzo uzależniony od obrotów silnika. Bardziej słychać go podczas jazdy. Mechanik stwierdził że może to być ta pompa od wspomaganie i że jak układ się odpowietrzy to minie. Jednak zrobiłem już 200km i nie minęło. Dziś powiedział mi że może to łożysko na pompie wody. Jutro wstawiam auto do innego mechanika bo ten nie ma czasu. I tak muszę wymienić pompę wody. Przed mechanikiem nie było żadnych takich objawów.

Jakieś sugestie co do świstu?
Mile widziane rady przy reklamacji pompy wody.
MisiekVW
Forumowicz T4

14
Tematy: 2
Model:
Auto: Caravelle Assistance
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Re: 2,5 TDI ACV po wizycie u mechanika-dziwny świst ?

Nieprzeczytany post autor: MisiekVW »

świst - lożysko na pompie, zbyty mocno naciągnięty pasek wielorowkowy, uszkodzona pompa wspomagania( jesli spuscil plyn a pompa popracowala sobie troche na sucho )

reklamacja pompy zreguły napisza ze zle przeprowadzony montaz (za mocno dokrecona pompa i napiety pasek) zalatw fakture na montaz na ktorej jest przebieg auta.
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

poskręcaj kierownicą na max w prawo lewo może pomoże odpowietrzysz układ jeśli zapowietrzony
stamart
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

czarny1x1x pisze:
poskręcaj kierownicą na max w prawo lewo może pomoże odpowietrzysz układ jeśli zapowietrzony
Już kręciłem, Nie pomaga
MisiekVW pisze:
świst - lożysko na pompie, zbyty mocno naciągnięty pasek wielorowkowy, uszkodzona pompa wspomagania( jesli spuscil plyn a pompa popracowala sobie troche na sucho )
Raczej nie robiła na sucho. Auto było odpalane przy mnie a płyn już był zalany.
czarny1x1x

to jedyne wyjście zdjąć pasek i zobaczyć czy wtedy nie piszczy ręką pokręcić koła napinacz, alternator ,pompa wspomagania ,mnie zaczął napinacz piszczeć psiknąłem na niego WD40 i na moment pomogło może to on
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

stamart pisze:
Przy okazji mechanik zmienił mi świece i olej co wiązało się z rozebraniem chłodnicy oraz spuszczeniem płynu od wspomagania (chyba kierownicy - zbiorniczek po lewej).
kompletna bzdura w ACV nawet z krótkim przodem wystarczy tylko odchylić chłodnicę - ciekawe na ile cię naciągnął
na forum opisywałem jak się świece wymienia w TDI - godzina roboty
to co opisałeś robi się przy 2.4D i to jak się nie ma odpowiednich narzędzi

ja bym reklamował taką usługę abo zażądał zwrotu kasy - zamiast naprawić popsuł - co to za machanik <szok>
stamart
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

Kolego Kenobi żeby reklamować to muszę wiedzieć co. Jak dla mnie to może sobie pół auta rozebrać żeby świece zmienić. Zapłaciłem 200 złotych i w tym było. Wymiana oleju, świec, uszczelnienie układu i wymiana górnego sworznia. Chyba to nie jest majątek.

Może tak. Zaraz po nowym roku autko idzie do mechanika na wymianę cieknącej pompy wody. Wtedy Sobie dokładnie sprawdzę co wydaje ten dziwny dzwięk. Jak pompa wody to spoko, ale jak pompa wspomagania to wtedy będę reklamował.
czarny1x1x

stamart koleżko ja dopóki nie zwlekłem paska było spoko ,ruszyło się coś na napinaczu i zaczął piszczeć ,,rolka ,, popsikaj i zobacz czy ucichnie będziesz wiedział co zakupić
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”