Przekładka ABL => AAZ
-
lucas_ka
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Przekładka ABL => AAZ
Witam, musze zmienić silnik. Obecnie jest to ABL, zastanawiałem sie nad przekładką na 1z ale trafił mi sie w okazyjnej cenie i dobrym stanie aaz. Chciałbym przełozyc silnik a pompe wtryskowa i cały osprzęt zostawic stary. Czy ktos już tak robił? Co musze przełozyć? Jak jest z bagnetem oleju czy w bloku od aaz jest miejsce na bagnet z tyłu? No i czy pompa wtryskowa pasuje?
-
liponi
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Re: Przekładka ABL => AAZ
mam 1,9td z 1998 roku padł mi silnik chciałbym go tez wymienic ,piszesz ze kupiłes okazyjnie silnik czy mogłbys mi pomóc w tym temacie
-
lucas_ka
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Możesz smiało wstawiać aaz. Są dużo tańsze i bardziej dostępne. Ja przełozyłem cały osprzęt czyli, został goły słupek. Wszystko pasuje. Jedynie proponuje przełożyć bagnet ze stargo bloku, ale trzeba wywiercic otwór w bloku, bo z bagnetem tak jak w aaz z przodu jest utrudnione sprawdzanie poziomu.
-
cegi1989
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Witajcie ! ja kupiłem T4 z zajechanym silnikiem AAZ prawie jak za darmo.... silnik kupiłem myślę, że naprawdę okazyjnie:) silnik przełożyłem z mechanikiem i stwierdził, że trafiłem na dobry silnik. Mechanik wlał mi wodę do obiegu, ze względu na czujnik temperatury, podobno jest zepsuty i stwierdził, że płyn wleję jak wymienię czujnik:) Ja nie wiele się znam na mechanice, ale czasem zrobię coś sam:) wiem gdzie jest czujnik, wiem też, że ma 3piny, ale czy chłodnica w tym aucie wcześniej była wymieniana wraz z silnikiem od AAZ czy została od teczki? nie wiem jaki czujnik zamawiać do teczki czy może od golfa, z którego mam silnik? co niektórzy mnie pewnie wyśmieją, ale tak to już jest z amatorami.. Pozdrawiam
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Ty chcesz wymieniać czujnik temperatury silnika (który jest cztero pinowy), czy czujnik termiczny chłodnicy który uruchamia wentylatory :?:cegi1989 pisze:wiem gdzie jest czujnik, wiem też, że ma 3piny, ale czy chłodnica w tym aucie wcześniej była wymieniana wraz z silnikiem od AAZ czy została od teczki? nie wiem jaki czujnik zamawiać do teczki czy może od golfa,
Uściślij dlaczego chcesz wymieniać czujnik, bo że niby co nie działa :?:
Nie sądzę aby ktoś zaszczepił chłodnicę od osobówki do T4 i w sumie który by się nie okazał czujnik do wymiany, to kupujesz do T4
-
cegi1989
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Dzięki Panowe za odp. szkoda, że tu wczoraj nie wszedłem, bo byście mi coś pomogli. Czujnik od załączenia went, teraz mam podłączony na krótko, że jak mi temp wzrośnie to sam go załącze, ale chcę to zrobić wg prawa. Ten od załączania went. jest 3 pinowy. Więc, wydaje mi się, że kolega chmielik się myli, bo skoro kolega mikoli, mówi, że chłodnicy raczej nikt nie przekładał, to wychodzi na to, że czujnik musi być do t4.... Dobrze myślę? a czy muszę powiedzieć w serwisie jaki był pierwotnie silnik? z góry dzięki chłopaki za pomoc Pozdrawiam !
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
idziesz do sklepu z częściami VW i prosisz o czujnik temp. załączania wentylatorów w chłodnicy od T4
i chodzi tu tylko aby gwint pasował, bo tak na prawdę to wszystkie VW w dieslu z tamtych lat jeśli chodzi o temperaturę załączania mają tą samą charakterystykę
i chodzi tu tylko aby gwint pasował, bo tak na prawdę to wszystkie VW w dieslu z tamtych lat jeśli chodzi o temperaturę załączania mają tą samą charakterystykę
-
zahasz
Witam
Proszę o pomoc. Mam ABL. Zrobiłem regenerację głowicy. Okazało się, że dół jest kiepski, zatarty tłok.
1. Chciałbym przełożyć głowice i osprzęt z ABL do innego np. AAZ. Czy taka operacja jest realna i z jakimi komplikacjami, o ile takie będą, mogę mieć do czynienia.
2. Czy uszczelka z pod głowicy i śruby, przejechane ok 1000 km) - mogą zostać?
Wdzięczny będę za wszystkie rzetelne informacje.
Proszę o pomoc. Mam ABL. Zrobiłem regenerację głowicy. Okazało się, że dół jest kiepski, zatarty tłok.
1. Chciałbym przełożyć głowice i osprzęt z ABL do innego np. AAZ. Czy taka operacja jest realna i z jakimi komplikacjami, o ile takie będą, mogę mieć do czynienia.
2. Czy uszczelka z pod głowicy i śruby, przejechane ok 1000 km) - mogą zostać?
Wdzięczny będę za wszystkie rzetelne informacje.
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
jak masz cały motor aaz to po co przekładać głowice z abl
słupek aaz kupisz za 500-600zł
śruby na 2-3 razy wystarczą potem widać po gwincie że jest rozciągnięta wprawny mechanik zobaczy jak są dobre mogą zostać
uszczelka jest jednorazowa tylko skąpe handlarzyki z giełdy zakładają ponownie i może 200 ,może 1000 km przejadą
słupek aaz kupisz za 500-600zł
śruby na 2-3 razy wystarczą potem widać po gwincie że jest rozciągnięta wprawny mechanik zobaczy jak są dobre mogą zostać
uszczelka jest jednorazowa tylko skąpe handlarzyki z giełdy zakładają ponownie i może 200 ,może 1000 km przejadą
Ostatnio zmieniony 08 sty 2014, 13:14 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty
Powód: orty
-
zahasz
Głowicę chcę przełożyć, bo mam po regeneracji.
Motor chcę dokupić np. AAZ i przełożyć osprzęt z ABL.
Czy będzie OK?
Czy będzie OK?
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
AAZ i ABL mają identyczne korbowody i średnice tłoków, kiedyś sie wymieniało z T4 do golfa :)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Przeczytaj porę postów wyżejzahasz pisze:Głowicę chcę przełożyć, bo mam po regeneracji.
Czy będzie OK?
Co do głowicy to ta z AAZ z tego co kojarzę nie ma odpowietrzenia z prawej strony (stojąc przed autem) jak ta z T4 ale ręki nie dam sobie uciąć :)
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Glowice sa takie same jezeli chodzi o td
A krucce sa inne w aaz niz w abl
z czego co wiem w abl za grobsze korbowody i tyle zmian
jak kupisz aaz bez glowicy nie wiem za 200 czy150 to bierz
Uszczelke to jakies 70-80 zeta ak chcesz tak zrobisz
A krucce sa inne w aaz niz w abl
z czego co wiem w abl za grobsze korbowody i tyle zmian
jak kupisz aaz bez glowicy nie wiem za 200 czy150 to bierz
Uszczelke to jakies 70-80 zeta ak chcesz tak zrobisz
-
mendalinho2
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witajcie
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Przeszukałem forum i już co nieco wiem.
Mam t4 1,9td silnik ABL brał mi sporo oleju, po odpaleniu nie równo chodził przez jakieś 5minut więc dałem do mechanika. Zdjał główke i jeden tłok
podrapany pierścienie połamane zapieczone, gniazdo porysowane. Stwierdził, że albo robić wszystko koszt 5tyś(tak powiedział), albo kupić uzywkę
Wybór w tej sytuacji jest prosty. Chciałbym włozyc troche mocniejszy silnik AAZ 75 km.
Czy ten silnik będzie pasował bez żadnych przeróbek ?. Czy tałem że z bagnetem jest problem.
Czy szukać silnika AAZ tzw goły słupek i osprzet wykorzystać z ABL czy kupić AAZ juz s osprzętem.?
Gdzieś czytałem, że w AAZ jest inna pompa wtryskowa?
Czy odczuwalna jest większa moc po zmianie silnika na mocniejszy czy raczej to będzie to samo?
Dzięki
Pozdrawiam
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Przeszukałem forum i już co nieco wiem.
Mam t4 1,9td silnik ABL brał mi sporo oleju, po odpaleniu nie równo chodził przez jakieś 5minut więc dałem do mechanika. Zdjał główke i jeden tłok
podrapany pierścienie połamane zapieczone, gniazdo porysowane. Stwierdził, że albo robić wszystko koszt 5tyś(tak powiedział), albo kupić uzywkę
Wybór w tej sytuacji jest prosty. Chciałbym włozyc troche mocniejszy silnik AAZ 75 km.
Czy ten silnik będzie pasował bez żadnych przeróbek ?. Czy tałem że z bagnetem jest problem.
Czy szukać silnika AAZ tzw goły słupek i osprzet wykorzystać z ABL czy kupić AAZ juz s osprzętem.?
Gdzieś czytałem, że w AAZ jest inna pompa wtryskowa?
Czy odczuwalna jest większa moc po zmianie silnika na mocniejszy czy raczej to będzie to samo?
Dzięki
Pozdrawiam
-
mendalinho2
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Witam
Panowie będę wdzięczny za pomoc . Musze mieć sprawne auto.
I się zastanawiam nad tym motorem 1.9 TD AAz albo może kupić 1.9 TDI i przełozyć osprzęt z zepsutego ABL.
Czy coś takiego przejdzie
Pozdrawiam
Panowie będę wdzięczny za pomoc . Musze mieć sprawne auto.
I się zastanawiam nad tym motorem 1.9 TD AAz albo może kupić 1.9 TDI i przełozyć osprzęt z zepsutego ABL.
Czy coś takiego przejdzie
Pozdrawiam
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Słupek AAZ z pompą AAZ i resztą osprzętu z ABL lub pełny swap (polecam) na TDI nawet 90km 1Z. Nakład pracy w obu przypadkach prawie taki sam a efekt sporo lepszy przy TDI.
-
mendalinho2
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź
Powiem szczerze, ze czytałem ten temat o swapie i z tych opisów to trochę grzebania jest
to miska olejowa to smok to elektryka, to piety bieg za słaby
Nie wiem czy mój mechanik pójdzie na taką przekładkę(czy będzie chciał dłubać), efekt w porównaniu z ABL czy AAZ jest pewnie niesamowity
Może znacie na forum kogoś z okolic Olsztyna kto już robił taki swap
Dzięki
Powiem szczerze, ze czytałem ten temat o swapie i z tych opisów to trochę grzebania jest
to miska olejowa to smok to elektryka, to piety bieg za słaby
Nie wiem czy mój mechanik pójdzie na taką przekładkę(czy będzie chciał dłubać), efekt w porównaniu z ABL czy AAZ jest pewnie niesamowity
Może znacie na forum kogoś z okolic Olsztyna kto już robił taki swap
Dzięki
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Skrzyni nie musisz ruszać jeśli będziesz jeździć jak wcześniej, miskę czy smok przy AAZ też masz do przekładki, tak samo trzeba wiercić blok z tyłu pod bagnet jak przy swapie na TDI
Poszukaj na forum użytkownika Ryś :-)
Poszukaj na forum użytkownika Ryś :-)
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Jestem jestem zapraszam do mnie za dnia na ul; Gotowca 21
Obejrzysz sobie jak to mi wyszło. Tel; 513921625
Obejrzysz sobie jak to mi wyszło. Tel; 513921625
-
mendalinho2
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
-
dawid018
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
witam.robię w firmowym aucie przekładkę z ABL na AAż i mam kilka pytań:
-czy miarka od oleju może zostać z przodu?? czy będzie możliwe sprawdzenie poziomu oleju czy kompletnie nie??
-w ABL przy głowicy mam 2 czujniki cieczy chłodzącej,jeden 4 pinowy i jeden 2 pinowy czarny-od czego jest ten 2 pinowy?
-jakie turbo mogę założyć bez większych przeróbek?? obie turbiny mam niesprawne,w ABL była Garret T2 i taka by najbardziej odpowiadała tylko pytanie czy każde T2 z vw np passata czy golfa jest takie samo?? w sensie ze ma takie samo wyjście na wydech(5 śrub) ?? ewentualnie czy jest jakieś turbo które jest mocowane na 3 śruby(mam kolektor na 3i4 śruby do wyboru) do kolektora wydechowego i ma 5 śrub do przykręcenia downpipe??
-czy koło pasowe wału korbowego może zostać z AAZ czy trzeba przekładać na ABL??
-ile oleju wchodzi w ABLa??
z góry dzięki za odpowiedzi.
-czy miarka od oleju może zostać z przodu?? czy będzie możliwe sprawdzenie poziomu oleju czy kompletnie nie??
-w ABL przy głowicy mam 2 czujniki cieczy chłodzącej,jeden 4 pinowy i jeden 2 pinowy czarny-od czego jest ten 2 pinowy?
-jakie turbo mogę założyć bez większych przeróbek?? obie turbiny mam niesprawne,w ABL była Garret T2 i taka by najbardziej odpowiadała tylko pytanie czy każde T2 z vw np passata czy golfa jest takie samo?? w sensie ze ma takie samo wyjście na wydech(5 śrub) ?? ewentualnie czy jest jakieś turbo które jest mocowane na 3 śruby(mam kolektor na 3i4 śruby do wyboru) do kolektora wydechowego i ma 5 śrub do przykręcenia downpipe??
-czy koło pasowe wału korbowego może zostać z AAZ czy trzeba przekładać na ABL??
-
kociruch
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Auto: VW T4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Witam.
Od poniedziałku zabieram się za wymianę silnika w moim T4. Auto ma dosyć bogatą historię napraw, wielu mechaników widziało (niekoniecznie dobrych) teraz spróbuję się z tym zmierzyć sam.
Kupiłem kompletny silnik AAZ z Golfa3 wraz z turbiną pompą wtryskową, alternatorem.
W związku z tym mam kilka pytań:
- czy mogę zostawić cały osprzęt z nowego silnika?
- czy jest konieczność przeróbek elektryki, np komputera?
- jakie przeróbki mnie czekają poza zmianą miejsca bagnetu (proszę o wskazanie dokładnego miejsca)
Jestem zielony w temacie, wiec jak piszę o czymś niefachowo to proszę o wyprostowanie mojej wiedzy.
Od poniedziałku zabieram się za wymianę silnika w moim T4. Auto ma dosyć bogatą historię napraw, wielu mechaników widziało (niekoniecznie dobrych) teraz spróbuję się z tym zmierzyć sam.
Kupiłem kompletny silnik AAZ z Golfa3 wraz z turbiną pompą wtryskową, alternatorem.
- jakie przeróbki mnie czekają poza zmianą miejsca bagnetu (proszę o wskazanie dokładnego miejsca)
Jestem zielony w temacie, wiec jak piszę o czymś niefachowo to proszę o wyprostowanie mojej wiedzy.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Miarka oleju ma być z tyłu jak w abldawid018 pisze:witam.robię w firmowym aucie przekładkę z ABL na AAż i mam kilka pytań:
4 pinowy abla steruje dodatkową pompą wody i daje sygnał na zegary. 2 pinowy steruje świecami żarowymi.
Turbo od abla
Koło pasowe jak jest na pasek wielorowkowy jest takie samo w obu silnikach i nawet w tdi
4,5-5L
Osprzęt lepiej z ABL, możesz założyć łapę i alternator z AAZ jeśli jest tam osobny napinacz. Reszta ABLkociruch pisze:Witam.
Wiązka elektryczna zostaje z ABL.
Bagnet robisz tam gdzie ABL ma z tyłu bloku. W temacie o swapie co prawda na TDI pisałem rozmiary wierteł