Mam 195/70 15" czy mogę bez problemu 195/65 15" do DOKI
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Tuseras
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 DOKA
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Mam 195/70 15" czy mogę bez problemu 195/65 15" do DOKI
Witam
Zabrałem się za porządki z moim T4. Posiadam wersje DOKA, więc wiadomo ;) nieraz przewozi się ciężkie ładunki, nie mam potrzeby (i możliwości ;D) przekraczać 80 km/h. Ale do rzeczy: szukam nowych bieżnikowanych opon (chyba do tyłu, gorsze na przód- jeszcze zadecyduje).
Posiadam fabrycznie 15" 195/70, czy będę mógł bez problemu kupić i założyć 195 o profilu 65. Są one na prawdę sporo tańsze. Na komforcie mi nie zależy, raczej o wytrzymałości, kupuję bo 1 już ma dosyć.
Za wszelkie rady bardzo dziękuje.
Pozdrawiam <dzięki>
Zabrałem się za porządki z moim T4. Posiadam wersje DOKA, więc wiadomo ;) nieraz przewozi się ciężkie ładunki, nie mam potrzeby (i możliwości ;D) przekraczać 80 km/h. Ale do rzeczy: szukam nowych bieżnikowanych opon (chyba do tyłu, gorsze na przód- jeszcze zadecyduje).
Posiadam fabrycznie 15" 195/70, czy będę mógł bez problemu kupić i założyć 195 o profilu 65. Są one na prawdę sporo tańsze. Na komforcie mi nie zależy, raczej o wytrzymałości, kupuję bo 1 już ma dosyć.
Za wszelkie rady bardzo dziękuje.
Pozdrawiam <dzięki>
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: Mam 195/70 15" czy mogę bez problemu 195/65 15" do DOKI
Co do rozmiarów opon musisz troszkę poczytać na forum. 195/65 są niższe i będą oszukiwały na prędkości oraz w przejechanych kilometrach.
Bardzo dużo widzę po drogach resztki z bieżnikowanych opon, więc jeśli jeździsz z osobami to lepsze są całe opony i bardziej bezpieczne.
Bardzo dużo widzę po drogach resztki z bieżnikowanych opon, więc jeśli jeździsz z osobami to lepsze są całe opony i bardziej bezpieczne.
-
Tuseras
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 DOKA
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Tzn. prędkość niech sobie oszukują ;) CO do trwałości i bezpieczeństwa, to jest na to 2 lata gwarancji, zakupię któreś z allegro.
Czy są jakieś negatywne aspekty założenia 65 zamiast 70.
Czy jest możliwość, ze bieżnikowana się rozleci ;D??
Czy są jakieś negatywne aspekty założenia 65 zamiast 70.
Czy jest możliwość, ze bieżnikowana się rozleci ;D??
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Kiedyś kupiłem do osobówki bieżnikowane pierwszy i ostatni raz (chyba że tylko jeździsz do sklepu po bułki ) , lepiej dołożyć i kupić oponę nie bieżnikowaną itd.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
1. Index nośności. 195/70 mają wyższą nośność - są to opony wzmacniane. 195/65 są to opony osobowe - nie nadają się one do busa, zwlaszcza ze wozisz ciężko.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Tak , 195/65/15 to będą typowo osobowe opony , Ty potrzebujesz 195/70/15C które są do aut dostawczych i są drozsze z racji ze mozesz większe cięzary wozic na nich.Tuseras pisze:Czy są jakieś negatywne aspekty założenia 65 zamiast 70.
To jest tak jak bys uzywal regenerowanych kondomów , nigdy nie wiadomo czy ich skutecznosc jest stu procentowa.Czy jest możliwość, ze bieżnikowana się rozleci ;D??
Bezpieczeństwo na oponach bieznikowanych jest ponizej krytyki , jak chcesz jezdzic beziecznie , to kup chociazby takie opony jak Barum , Sava , nie są to super opony , ale nie ma co ich porównywać z bieznikowanymi bo kazda inna od bieznikowanej bedzie lepsza....Tzn. prędkość niech sobie oszukują ;) CO do trwałości i bezpieczeństwa, to jest na to 2 lata gwarancji, zakupię któreś z allegro.
-
lucas_ka
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Tuseras pisze:Witam
szukam nowych bieżnikowanych opon<dzięki>
Jedno wyklucza drugie. opona bieżnikowana ma nową tylko nalewkę. Korpus opony jest stary, kazada opona ma korpus innego producenta, tylko wzór bieżnika ten sam.
Predzej czy później problemy gwarantowane. problemy z wyważeniem, kiepskie hamowanie na mokrym, dziwne bicia.
Bieżnikowane opony tylko do samochodów jeżdzących po budowach itp.
-
zumbartek
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 doka
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Montuję opony i jestem tego samego zdania, na takich oponach to jest złudna oszczędność za chwilę trzeba jeszcze raz wydać pieniądz.
-
gogi123
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Odkopuje ponieważ zakupiłem w tym roku bieżniki zimowe Glob-Gum do t4. Zero problemu z wyważeniem, nic się nie działo.
Testowałem na śniegu, mokrym, suchym i naprawdę jestem zadowolony. Bez porównania do poprzednich trochę wiekowych zimówek.
Bałem się kupić z powodu skrajnych opinii w internecie, ale jestem bardzo zadowolony więc kupilem jeszcze 2 nalewki do berlingo. Mam w nim na przodzie nowe dębice, na tyle nalewki, różnica na śniegu na + dla nalewki.
Nie mam porównania do drogich opon. Myślę, że lepsza nalewka z wysokim bieżnikiem i świeżą gumą niż stary kapeć ze śmietnika z Niemiec.
Testowałem na śniegu, mokrym, suchym i naprawdę jestem zadowolony. Bez porównania do poprzednich trochę wiekowych zimówek.
Bałem się kupić z powodu skrajnych opinii w internecie, ale jestem bardzo zadowolony więc kupilem jeszcze 2 nalewki do berlingo. Mam w nim na przodzie nowe dębice, na tyle nalewki, różnica na śniegu na + dla nalewki.
Nie mam porównania do drogich opon. Myślę, że lepsza nalewka z wysokim bieżnikiem i świeżą gumą niż stary kapeć ze śmietnika z Niemiec.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Albo nowy przedmiot przypominający oponę "made in china".gogi123 pisze:Myślę, że lepsza nalewka z wysokim bieżnikiem i świeżą gumą niż stary kapeć ze śmietnika z Niemiec.
Osobiście wolałbym kupić nowe ze środkowego segmentu tzn. od producentów, których w ogóle warto brać pod uwagę, bo wożę rodzinę.
Jeśli auto miałoby być typowym wołem roboczym to pewnie kupiłbym nalewki.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Ja mam zimówki Points jeżdżę 95% po górach i dużych śniegach bardzo dobra opona dałem z montażem 260 zł za sztukę
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Z nalewkami mam trochę do czynienia i spokojnie je mogę polecić do samochodów poruszających się po miescie
-
Storch_M
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Ja miałem bieżnikowane zimówki na tylnej osi. Pierwsze co zrobiłem po kupieniu auta w dziedzinie opon, to wywaliłem te opony w cholerę (inaczej: zalegają mi w garażu) mimo że miały tak z 7mm bieżnika i kupiłem 2 nowe matadory. I nagle podczas jazdy zniknął efekt, jakby coś waliło z tyłu w łożysku (a na bieżnikowankach wyraźnie było słychać "łup łup łup").
Pozdraw
Storch
Pozdraw
Storch