Problem ASB Caravelle 2.8 VR6- prosze o pomoc

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
dariusz141109
Nowy T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Problem ASB Caravelle 2.8 VR6- prosze o pomoc

Nieprzeczytany post autor: dariusz141109 »

Na wstępie witam wszystkich , jestem "nowy". Niedawno zakupiłem caravelle z asb od gościa który totalnie o nią nie dbał, wiec zacząłem od silnika. Wymiana świec i przewodów, oleju w silniku i filtrów pozwoliła zredukować wszystkie błędy, co mnie ucieszyło. Problem ujawnił się w ASB:( Objawy:
- skrzynia łagodnie zmienia biegi, brak stuków (to raczej nie objaw problemu ale rozjaśnia sytuacje)
- problem zaczyna się podczas jazdy pod górkę na 3 lub 4 biegu w zależności od nachylenia . ASB jedzie załóżmy na 4 biegu zaczyna się górka i zamiast zredukować bieg ciągnie dalej na tym samym mimo ze dodaje gazu to traci moc aż zaczyna się szarpanie
Dopiero po wciśnięciu na max pedała zrzuca bieg (kickdown) i jedzie. Wygląda to mniej więcej tak jakby nie orientował się ze jest górka i nie da rady na wyższym biegu.
- mam również wrażenie (brak pewności) ze podczas jazdy praktycznie od razu zrzuca z 3 na 4 , pozostałe biegi normalnie

Czy ktoś spotkał się z takim objawem i co ew podejrzewacie.
Aha błędów brak oczywiście.
Planuje zmienić olej i filtr zobaczymy czy coś da ?
zastanawiałem się nad zastosowaniem jakiś ceracośtam dodatków do skrzyń automat. - czy to ma sens?

Bedę wdzięczny za odp.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 8:22 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: bardzo liczne literówki
pacark
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Re: Problem ASB Caravelle 2.8 VR6- prosze o pomoc

Nieprzeczytany post autor: pacark »

mozesz miec a mało oleju w skrzyni
wymień filtr, uszczelkę i zalej dobrym olejem, nie wlewaj żadnych dodatków
jesli przed wymiana oleju spotkasz dużą górkę i ASB nie bedzie chciała zredukować biegu, pomóż jej przekładając wajchę w poz. 3
dariusz141109
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Właśnie zmieniłem olej filtr i uszczelkę i...... jest lepiej:) nie idealnie czasami jeszcze szarpnie ale już zmienia bieg jak mu nocniej wcisnę gaz. Zobaczymy co będzie jak załaduje 9 osób:)
Wlk dzięki, pozdrawiam
pacark
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

dariusz141109 pisze:
..... jest lepiej:) nie idealnie czasami jeszcze szarpnie ale już zmienia bieg jak mu nocniej wcisnę gaz.
jesli jadąc na 4 biegu chcesz zredukować na 3 proponuje to robić wajchą nie pedałem gazu, bo wtedy płynniej zrzuca bieg z racji tego iż 4ty bieg pracuje razem z silnikiem inaczej niż pierwsze 3
dariusz141109
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

pacark pisze:
dariusz141109 pisze:
..... jest lepiej:) nie idealnie czasami jeszcze szarpnie ale już zmienia bieg jak mu mocniej wcisnę gaz.
jeśli jadąc na 4 biegu chcesz zredukować na 3 proponuje to robić wajchą nie pedałem gazu, bo wtedy płynniej zrzuca bieg z racji tego iż 4ty bieg pracuje razem z silnikiem inaczej niż pierwsze 3
Czy w takim razie takie szarpnięcia są normalne dla tego modelu? czasami też jest takie wrażenie jakby nie wiedział jaki bieg ma wrzucić?!? (redukując (nie wajchą)z 4 na 3)
Czy jednak czeka mnie wizyta u skrzyniarza?:)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 15:44 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
pacark
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

dariusz141109 pisze:
Czy w takim razie takie szarpnięcia są normalne dla tego modelu? czasami też jest takie wrażenie jakby nie wiedział jaki bieg ma wrzucić?!? (redukując (nie wajchą)z 4 na 3)
w ASB T4-ek, 4ty bieg pracuje rowno z obrotami silnika jak w manualu, reszta biegow niezaleznie, wiec pewnie dlatego, jak jedziesz na 4 i niskich obr. wcisniecie kickdown wywoluje szarpniecie, przy wyzszych jest to mniej odczuwalne, dlatego ja macham wajcha
dariusz141109
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Witam,
Minal rok i walka z asb trwa.
Postanowiłem pojechać do serwisu ASB. I tak:
- wymienili sprzeglohydrokinetyczne,
- stator pompy
- tlok 1 biegu
I wszystko ustapilo ... na 100 km i teraz skrzynai calkiem padla
Serwis mowi ze kosz 4 biegu sie wysypal i zobaczymy w poniedzialek co jeszcze i ze to nie ich wina....juz trace cierpliwosc (nie wspominajac o kasie) z tym autem....
Pytanko, mogli zepsuc to robiac skrzynie???
ronin36
Stały bywalec

16
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 & ASB
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ronin36 »

Nic nie dzieje się bez przyczyny. Jeśli po wizycie u skrzyniarzy ASB umarła w zasadzie natychmiast to wniosek nasuwa się tylko jeden. Skąd jesteś i gdzie "naprawiałeś" skrzynię?

PS. Do Moderatorów i Administratorów, zróbcie coś z lokalizacją w profilach bo każdorazowe pytanie skąd jesteś mnie (i na pewno innych) irytuje. Niech chociaż wpiszą region jak się nie chcą ujawniać. A nowi np niech nie maja możliwości rejestracji bez wypełnienia tej rubryki.
dariusz141109
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Jestem z Gdyni a asb naprawiałem w bożympolu. http://www.automatycznaskrzynia.pl/
W poniedziałek wyciągną skrzynię i mamy gadać na ten temat ale obawiam się że będą starali się wcisnąć mi kit bo się nie znam.
Najgorsze jest to ze w piątek mam tym autem jechać do francji. Nie wie co mam robić.......nieznam się aż tak.....serwis mowi że po wymianie tych elementów skrzynia dostała dopiero prawidłowego ciśnienia i wszystko wyszło (wstępna diagnoza na podstawie odkręcenia miski- pękł kosz 4 biegu lub jego zabezpieczenie bo nie zrozumiałem) ,że nie było to do sprawdzenia.......za poprzednią naprawę popłynąlem 3000 zł i juz nie mam wogóle kasy.....
Szkoda że przy poprzedniej naprawie jak pytałem czy cokolwiek jest jeszcze do zrobienia to uslyszałęm że skrzynia jest w super kondycji i nic wiecej nie ma do zrobienia, a teraz ze jakym miał dostać gwarancję na calą skrzynie to musiałbym wszystko wymienić.........nie wiem co robić....
dariusz141109
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

walki cd...... teraz kompter asb pogubil ze starosci piny.... ludzie dostac ten kompter to chyba jakis cud, nie ma nigdzie. Magik polutuje i zobaczymy co bedzie ale powoli mam go dosc i chyba po naprawie sprzedam to cudo i kupie 2,5 TDI bo ile mzna walczyc???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”