rozrusznik -przeciwne obroty ???
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
discopolo
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
rozrusznik -przeciwne obroty ???
ludziska,ludziska ,rzecz dziwna na świecie.miałem do wymiany bendix-bo mi nie łapał za każdym razem(bendix drugi nowy do modelu ze starego rozrusznika),przy okazji wymieniłem kończące się szczotki(przelutowałem),i co...?a no jak włozyłem nowy bendiks i wlutowałem szczotki,rozrusznik zaczął kręcić w przeciwną stronę.robił mi to elektryk w obecności kilku osób ,ktore czekały na inną naprawę.i coo..po 8 godzinach zakręcił prawidłowo.analizowaliśmy możliwe usterki i sposoby usunięcia i ...samo cosik się samo zrobiło.czy też był błąd z naszej strony.1.9td bendiksd7rs31,,02b911023j,co wy na to
-
discopolo
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: rozrusznik -przeciwne obroty ???
jaki to błąd.rozrusznik niezależnie czy zmieniano odwrotnie kable zasilania,czy nie kręcił odwrotnie.szczotki zostały dokładnie zalutowane i w tym samym miejscu co stare-zresztą nie ma innych miejsc dla szczotek niż te ,które są już wyznaczone fabrycznie.bendix włożony poprawnie ,elektromagnes krótszą śrubą bliżej obudowy rozrusznika.brak przetarć na uzwojeniach,-i tykamy do akumulatora a on kręci tak,że złapałem dłonią za bendix a on się pokręca a powinien zblokować żeby ruszyc koło zamachowe,,bendix różne próbowane były,aż tu na koniec przy ostatnim składaniu (bo już miałem kupić drugi rozrusznik) zakręcił tak że jak złapałem bendix to mi sie blokował.elektryk nie najgorszy nie mógł tego rozkminić i inni też widzieli
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Możesz to dokładniej wyjaśnić lub opisać za co złapałeś?discopolo pisze:a on kręci tak,że złapałem dłonią za bendix a on się pokręca a powinien zblokować żeby ruszyc koło zamachowe
Bo jedyne co można złapać to zębatka i raczej by ci palce powyrywało - nieważny kierunek obrotów.
Jeżeli zębatka się nie kręciła i miała luz to był źle zamontowany bendiks.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Bendix źle się nie da zamontować , więc nie ten trop, według mnie nie wybijało go, żeby kręcił się w druga stronę trzeba na odwrót podpiąć bieguny gdyż że to jest silnik prądu stałego
-
discopolo
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
złapałem za bendix jak go wybiło,za zębatkę,a że pokręcał w drugą stronę to mi się okręcał w dłoni.dopiero na końcu właśnie wyrywał mi bo kręcił w dobrą stronę.bieguny zmienialiśmy na wszelkie sposoby ,toć był tam elektryk samochodowy więc minimalne pojęcie w kwesti podpięcia 2 kabli od rozrusznika ma-jak każdy.właśnie też myśleliśmy ,że słabo wybija ,to założyliśmy skonstruowaną podkładeczkę przy zębatce bendixa-tam co się go skręca imbusem, na 0,5cm,żeby dalej wyskoczył.i nic nie pomagało.oczywiście ważne ,że już dobrze kręci,ale chodzi o samo zdarzenie.jak odwrotnie się podpinaliśmy też kręcił odwrotnie,napisałem ten post,bo dzwoniliśmy po innych elektrykach i nie mogli doradzić ,a nikt wcześniej nie spotkał się z takim zdarzeniem-tym bardziej elektryk-który takich rzeczy zrobił w swojej karierze zawodowej wiele,a tu mu ręce opoadły
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Jeszcze raz powtarzam jest to silnik prądu stałego gdzie kręcenie w drugą stronę jest możliwe przez odwrócenie biegunów czyli do obudowy rozrusznika dał + a do automatu dał - innej możliwości nie ma!!!!!!!!!!!!!!!!! i widać jaki z niego elektryk
-
gjenio
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Jest jeszcze możliwość, jeżeli ktoś wyciągał magnesy z rozrusznika, te które są montowane na ścianie rozrusznika i nie poskładał w odpowiedniej kolejności będzie to się objawiało odwrotnymi obrotami.
-
POWOLNY
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Siemka
Jest jeszcze jedna bardzo prosta opcja, przekręciliście stojan o 180 stopni wtedy silnik pracuje w odwrotnym kierunku.
Jest jeszcze jedna bardzo prosta opcja, przekręciliście stojan o 180 stopni wtedy silnik pracuje w odwrotnym kierunku.
-
discopolo
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
magnesów tam nie ma,tak czy siak chciałem poznać możliwości takiego zachowania rozrusznika,chodzi juz normalnie
-
POWOLNY
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Jeśli twierdzisz że magnesów niema to coś tu jest nie tak może tylko wydaje ci się że niema tam magnesów, są umieszczone w stojanie [stojan to ta metalowa rura najczęściej czarna w której kręci się wirnik] obrócenie stojana wokół własnej osi o 180 stopni skutkuje zmianą kierunku obrotów.
-
discopolo
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
to pewnikiem tak było,ale ja sie na prądach nie znam,robił mi to elektryk z doświadczeniem (niby),mimo wszystko faktycznie przy takiej prościżnie -trochę za dużo zajęło mu to czasu.nawiasem mówiąc na tej rurze- ktorej pisze POWOLNY- były tylko uzwojenia.mógłbym to rozebrac i zrobić foty-ale jak chodzi ,to nie ruszam