Problem z hamulcami przednimi
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
majcinmaster
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Problem z hamulcami przednimi
Witam serdecznie, proszę o porady odnośnie hamulców przednich...Posiadam T4 Multivana z 1996 roku 2.5 TDI
Sprawa wygląda następująco: podczas hamowania drży kierownica . Wymieniłem już 4 komplety tarcz hamulcowych łącznie z klockami w tym dwa ostatnie komplety to firma TRW tarcze+kolocki.
Na nowym komplecie przejeżdżam oko lo 3 tys km i problem się powtarza. Co dziwne gdy auto zaprowadziłem do warsztatu i jak sprawdzili na jakimś przyrządzie na owalnośc tarcz to niby proste są, wiec zaczeli szukać gdzie indziej. Wymienili sporo z zawieszenia, nawet najmniejsze luzy ale niestety problem dalej istnieje. Na jutro wymieniają też przegub wewnętrzny prawy bo mniemają że drżenie w kierownicy może też być od tego i faktycznie przegub był posypany ale czy to coś da?? Jak auto jest na podnośniku i jak obracałem przednie koła to nie słyszałem żeby hamulce trzymały w chociaż najmniejszym stopniu. Dziękuję za uwagę i Proszę o porady bo już jestem na skraju sprzedania tego auta.
Sprawa wygląda następująco: podczas hamowania drży kierownica . Wymieniłem już 4 komplety tarcz hamulcowych łącznie z klockami w tym dwa ostatnie komplety to firma TRW tarcze+kolocki.
Na nowym komplecie przejeżdżam oko lo 3 tys km i problem się powtarza. Co dziwne gdy auto zaprowadziłem do warsztatu i jak sprawdzili na jakimś przyrządzie na owalnośc tarcz to niby proste są, wiec zaczeli szukać gdzie indziej. Wymienili sporo z zawieszenia, nawet najmniejsze luzy ale niestety problem dalej istnieje. Na jutro wymieniają też przegub wewnętrzny prawy bo mniemają że drżenie w kierownicy może też być od tego i faktycznie przegub był posypany ale czy to coś da?? Jak auto jest na podnośniku i jak obracałem przednie koła to nie słyszałem żeby hamulce trzymały w chociaż najmniejszym stopniu. Dziękuję za uwagę i Proszę o porady bo już jestem na skraju sprzedania tego auta.
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Re: Problem z hamulcami przednimi
Witam.Pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobic to zmienic warsztat.Zawieś tarcze do dobrego tokarza żeby ci je przetoczył.Będzie dobrze.
-
Aga
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witaj <england>
Przyczyną mogą być zatarte lub skrzywione prowadnice zacisku.Najlepiej wyjąć klocki i sprawdzić ręką,czy swobodnie zacisk przesuwa się na prowadnicach.
Poza tym,jeżeli tyle razy zmieniałeś klocki i tarcze i efekt jest żaden,to faktycznie zmień mechanika...
Pozdr.Aga
Przyczyną mogą być zatarte lub skrzywione prowadnice zacisku.Najlepiej wyjąć klocki i sprawdzić ręką,czy swobodnie zacisk przesuwa się na prowadnicach.
Poza tym,jeżeli tyle razy zmieniałeś klocki i tarcze i efekt jest żaden,to faktycznie zmień mechanika...
Pozdr.Aga
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Witaj <hi> oprócz tego co napisali przedmówcy ja chciałbym tylko zapytać w jaki sposób wymieniane były tarcze?Rozmawiałem kiedyś z moim mechanikiem na ten temat i on powiedział,że jeśli przy wymianie tarcz nie wyczyścisz wszystkiego z rdzy,brudów,itp tak coby się świeciło jak psu j...,to po zrobieniu 1000-2000 km.efekt będzie taki jak u Ciebie.Nowa tarcza MUSI przylegać idealnie!Najlepiej do tego użyć okrągłej szczotki drucianej i wiertarki.A co do przetaczania tarcz to tak nie do końca musi pomóc,może być ok.na stałe,a może po jakimś czasie być to samo niestety.
-
majcinmaster
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie i dziękuje bardzo za rady z pewnością będą cennym narzędziem. Wymienieli mi ten przegub wewnętrzny i można powiedzieć że zmniejszyło sie tylko drżenie budy które też twoarzyszyło od jakiegoś czasu. Natomiast drżenie w kierownicy podczas hamowania dalej to samo. Gdybym wiedział gdzie jest przyczyna to bym kolejny raz kupił komplet tarcz i klocków ale jeżeli znowu ujadę tylko 3 tys km i będzie drżało to niebawem będę bankrutem. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 lip 2011, 15:11 przez majcinmaster, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jeśli drżenie zanika po wymianie tarcz to winne są tarcze, a raczej błąd w ich montażu. Przetocz swoje i pojedź do innego znachora ; )
-
majcinmaster
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dziękuje Serdecznie za pomoc, zrobię tak jak radzicie i dam znać.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2011, 14:59 przez majcinmaster, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4 2.0 B multivan
- Opis: 42 l
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Czy te drżenie jest tylko podczas hamowania a może podczas zmiany biegów baz hamowania tez ?
-
jamulti
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan ll
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
sprawdz sobie piasty przednie i łożyska kół czy na czymś nie ma bicia , ewentualnie tarcze nie usiadły na tulei piasty
-
majcinmaster
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam, wymienili mi przegub wewnętrzny całe zawieszenie łącznie z kolumną kierownicy, wyjechałem w trasę busem w efekcie żadnej poprawy. NIe mam juz siły na te hamulce. W środę jestem umówiony do następnego mechanika który będzie te hamulce rozbierał w drobny mak i wszystko sprawdzał.
-
majcinmaster
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Koła w T4 są stalowe a opony na nich 205/65/R15
Czy możliwe jest, że jeżeli felga będzie delikatnie krzywa to będzie krzywiło tarczę?
Czy możliwe jest, że jeżeli felga będzie delikatnie krzywa to będzie krzywiło tarczę?
-
leszekgd
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- Opis: SCANIA pl.o /gdańsk
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
witam moim skromnym zdaniem to zapieczony zacisk hamulcowy na prowadnicach albo tłoczek :)