Wiązka drzwi kierowcy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
metaldaw
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Wiązka drzwi kierowcy
Gdy zaczęła u mnie głupieć elektryka okazało się że przyczyna są przebicia wiązki która poprowadzona jest do drzwi kierowcy - a dokładnie ten fragment w gumowej osłonie w szczelinie po otwarciu drzwi.
Po demontażu okazało się że ta wiązka była już łatana... stan kabli to masakra - nadłamania, nadpalenia, przerwania... łatanie tego nie na sensu bo to syzyfowa robota. Postanowiłem wymienić tą wiązkę i pojechałem do ASO a tam po usłyszeniu ceny siadłem na dupę <szok> ... cena tylko ciut niższa niż kompletny rozrząd... za kilka kabelków z wtyczkami kupa kasy <szok> na dodatek mając już wyciągnięty oryginał nie będzie problemu ze zrobieniem kopii i przełożeniem wtyczek.
I tu pojawia się moje pytanie: jakie przewody do tego celu najlepiej zastosować? bo chce to zrobić porządnie.
Po demontażu okazało się że ta wiązka była już łatana... stan kabli to masakra - nadłamania, nadpalenia, przerwania... łatanie tego nie na sensu bo to syzyfowa robota. Postanowiłem wymienić tą wiązkę i pojechałem do ASO a tam po usłyszeniu ceny siadłem na dupę <szok> ... cena tylko ciut niższa niż kompletny rozrząd... za kilka kabelków z wtyczkami kupa kasy <szok> na dodatek mając już wyciągnięty oryginał nie będzie problemu ze zrobieniem kopii i przełożeniem wtyczek.
I tu pojawia się moje pytanie: jakie przewody do tego celu najlepiej zastosować? bo chce to zrobić porządnie.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Wiązka drzwi kierowcy
Użyj zwykłych kabli o przekrojach i kolorach zbliżonych do oryginału. Czasem trafiają się wiązki na Allegro, szukałeś?
-
metaldaw
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
nie chce używki - wolę samodzielnie to wykonać przecież to nic skomplikowanego <wink>
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
slimak pisze:Masz dostęp do końcówek kabli? Te stosowane przez VW są trudno dostępne.
Wystarczy dobry sklep eletroniczny i powinno sie udać kupić.
Jezeli będziesz miał problem z końcówkami daj znać kupie jakie potrzeba
co do przewodow zasilanie i masa przewód 2,5 resztę mozna na 1,5 przewody w przejściu drzwi (gumowa osłonka powinny być luzne kazdy osobno w zadnym wypadku nie rob z nich jednej wiązki owinietej taśmą czy czymkolwiek innym bo po zimie będziesz miał powtórkę z wiązki
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Ja bym ci proponował na szrocie wypatroszyć jakiegoś vw audi w miare swiezego , dasz na piwo i sobie wyjmiesz co chcesz i masz dobre kable z kolorami do wyboru
Wycinasz wstawiasz nowe kawałki wszystko lutujesz i termokurczki i jest jak ori
Wycinasz wstawiasz nowe kawałki wszystko lutujesz i termokurczki i jest jak ori
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To akurat bardzo ryzykowne rozwiązanie, luźne kable = poprzecierana izolacja = popalone bezpieczniki. Na Allegro są oryginalne wiązki, może nie są tanie ale oryginalne a co z tym idzie z pewnością trwalsze niż rzeźbione. Klikandrewa1 pisze:powinny być luzne kazdy osobno w zadnym wypadku nie rob z nich jednej wiązki owinietej taśmą czy czymkolwiek innym
-
metaldaw
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ja zrobię tak jak było w oryginale - wiązka owinięta taśmą materiałową, jedynie koloru i wzorki na kablach mogą być nieco inne.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Wiem ze orginał to orginał no ale
samemu zrobiłem 1raz i było ok do momentu -20stopni dwa przewody pękły nic to zrobiłem po raz drugi tym razem w gumie są luzne zimę przetrwały i nadal działają dlatego tez tak doradzam <england>
samemu zrobiłem 1raz i było ok do momentu -20stopni dwa przewody pękły nic to zrobiłem po raz drugi tym razem w gumie są luzne zimę przetrwały i nadal działają dlatego tez tak doradzam <england>
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja zrobiłem właśnie bajpas. Wyciąłem tylko fragment, który jest w gumie i ten kawałek wstawiłem przewody beztlenowe 1kV (lepsza izolacja) na szybko złączach. Te beztlenowe mają więcej cieńszych przewodzików na przekroju przez co są bardziej elastyczne, a w razie kolejnego uszkodzenia wymieniam ekspresowo tylko ten kawałek ;)
Kolory zachowały się tylko przed i za moim bajpasem.
-
metaldaw
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
no to ciekawe rozwiązanie spróbuje zrobić podobnie tylko muszę poszukać jakiejś wtyczki, która wystarczy na wszystkie kabelki - w zapasie będzie drugi zestaw a wymiana fragmentu w gumie będzie expresowa i bez pomyłek <wink>herman pisze:Ja zrobiłem właśnie bajpas. Wyciąłem tylko fragment, który jest w gumie i ten kawałek wstawiłem przewody beztlenowe 1kV (lepsza izolacja) na szybko złączach. Te beztlenowe mają więcej cieńszych przewodzików na przekroju przez co są bardziej elastyczne, a w razie kolejnego uszkodzenia wymieniam ekspresowo tylko ten kawałek ;)
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kombinujecie jakby wiązki psuły się co tydzień. Dobrze zamocowania oryginalna wiązka wytrzymuje lata.
-
metaldaw
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
to fakt ale kto kupi nowy oryginał ? za tą samą kasę przecież można kupić ori rozrząd a wiązkę zrobić za grosze w własnym zakresie i na dodatek z opisanym wyżej udoskonaleniem.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A kto mówi o nowej? w okolicach 100 zł można kupić używkę. Wystarczy sprawdzić w jakim stanie jest taśma, ewentualnie owinąć nowa warstwą, założyć i zapomnieć.
-
metaldaw
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
tak ale używka już nie wytrzyma tyle co nowa, no ale to już kwestia wyboru...
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Staram się nie kupować używek. Nigdy nie wiadomo co kupisz i kiedy wysiądzie. Bajpas zrobiłem w 15 minut, ułatwiłem sobie diagnozowanie przez dołożenie punktów kontrolnych, wstawiony fragment jest dodatkowo bardziej elastyczny. To są powody, dla których zrobiłem swój bajpas. Może i nie będę go ruszał przed 10 lat ale jak niespodziewanie coś się porobi to nie będę sobie pluł w twarz, że jak była okazja to trzeba było tak zrobić ;)
Niewiele rzeczy robię ze względu na oszczędność, jeżeli robię jakieś przeróbki to zazwyczaj mam przemyślane za i przeciw, a ewentualna oszczędność jest dodatkiem do sedna. Bynajmniej nie chodzi mi o namawianie wszystkich, żeby robili jak ja. Dzielę się tylko własnymi pomysłami.
Niewiele rzeczy robię ze względu na oszczędność, jeżeli robię jakieś przeróbki to zazwyczaj mam przemyślane za i przeciw, a ewentualna oszczędność jest dodatkiem do sedna. Bynajmniej nie chodzi mi o namawianie wszystkich, żeby robili jak ja. Dzielę się tylko własnymi pomysłami.