Krzywa tarcza hamulca przedniego...?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
ENDRIUTRACKER
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 TRANSPORTER 1993
- Kontakt:
Krzywa tarcza hamulca przedniego...?
Witam..
Ostatnio jadąc pod większym obciążeniem ( 9 osob + bagaż ) w trakcie gwałtownego hamowania usłyszałem niepokojące mnie odgłosy dochodzące z prawego koła. W pierwszym skojarzeniu pomyślałem ,że "skończyły "się klocki.Jednak po zdjęciu koła okazało się że okładzin jest jeszcze więcej jak 50%. Czy któryś z kolegów może miał podobny problem? Czy przyczyną może być krzywa tarcza ? Dodam że podczas łagodnego hamowania takie objawy nie wystepują a tarcze raz już miałem przetaczane delikatnie. Proszę o jakieś podpowiedzi ... Pozdrro..
Ostatnio jadąc pod większym obciążeniem ( 9 osob + bagaż ) w trakcie gwałtownego hamowania usłyszałem niepokojące mnie odgłosy dochodzące z prawego koła. W pierwszym skojarzeniu pomyślałem ,że "skończyły "się klocki.Jednak po zdjęciu koła okazało się że okładzin jest jeszcze więcej jak 50%. Czy któryś z kolegów może miał podobny problem? Czy przyczyną może być krzywa tarcza ? Dodam że podczas łagodnego hamowania takie objawy nie wystepują a tarcze raz już miałem przetaczane delikatnie. Proszę o jakieś podpowiedzi ... Pozdrro..
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Krzywa tarcza hamulca przedniego...?
zapewne z chęcią byśmy Ci pomogli tylko mógłbyś sprecyzować co to są niepokojące odgłosy ??ENDRIUTRACKER pisze:Witam..
w trakcie gwałtownego hamowania usłyszałem niepokojące mnie odgłosy dochodzące z prawego koła.
krzywa tarcza ( przechodziłem to u siebie ostatnio ) zazwyczaj powoduje szarpanie przy hamowaniu lub trzęsiawki w kierownicy przy większych prędkościach
-
ENDRIUTRACKER
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pisząc "niepokojące odgłosy" miałem na mysli takie które słychać jak już klocki są wytarte.
Przy gwałtownym hamowaniu takie pulsacyjne szorowanie .bardzo pasujące do nierównej tarczy właśnie.
Przy gwałtownym hamowaniu takie pulsacyjne szorowanie .bardzo pasujące do nierównej tarczy właśnie.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
przy samych krzywych tarczach to raczej tylko trzęsiawka kierownicy - jeżeli coś szoruje to znaczy że coś ociera o tarczę.
sprawdzałeś oba klocki (frontowy i tylni)?
sprawdzałeś oba klocki (frontowy i tylni)?
-
ENDRIUTRACKER
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
w/g oceny wzrokowej klocki oba są ok.jakieś 50-60% okładzin.Taka sytuacja zdarza się tylko przy dużym pełnym obciązeniu. Jak śmigam z 2-3 osobami hamulce są jakby ok. Przy okazji chyba zdecyduję się na zmianę na nowe tarcze jednak .Czy możecie polecić jakieś z czystym sumieniem?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
ENDRIUTRACKER
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
na 100% przednie koło z prawej strony.Prowadnice klocków wyczyszczone i przesmarowane ale i tak przymierzam się do kupna nowych tarcz.Moje mają grubość 19 mm czyli po za min.Może ktoś z szanownych kolegów da namiar u kogo można przez neta kupić w dobrych cenach takie tarcze ( nowe) bez ściemy czy może lepiej koło domu w sklepiku?