Witam wszystkich,
czy dla automatycznych skrzyń biegów jakie są stosowane w T4 przeprowadza się takową procedurę,
jeśli tak, to jak należy się do tego zabrać?
Dla przykładu mam dwóch pacjentów z silnikiem 2.5L oraz urządzenie V-SCAN VAG 5053 ITS podłączone poprzez przejściówkę - dwie wtyczki biała/czarna --> OBD2
Pacjent nr 1 rocznik 92' długo jedzie na 2 a następnie jakby omija 3 i zmienia na 4
Pacjent nr 2 rocznik 93' czuć szarpnięcie przy zmianie biegów z 2 na 3 oraz 3 na 4
w obydwu przypadkach nie ma żadnego błędu :|
i tu kolejne pytanie, czy to urządzenie jest odpowiednie do T4 z pierwszych roczników?
Pacjent 1 na obecną chwilę nie jeździ, bo robię w nim podłogę, ale jak zacznie będzie miał wymieniany olej
Adaptacja automatycznej skrzyni biegów
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
dulcyt
- Nowy T4
- 6
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: campervan 92'
- Opis: Maciek
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Adaptacja automatycznej skrzyni biegów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: Adaptacja automatycznej skrzyni biegów
Tak robi się adaptację, ale tylko po kapitalnym remoncie lub wymianie skrzyni albo silnika. Jeżeli chodzi o przypadłość twoich skrzyń, to już czas zajrzeć do środka. Chyba że nie wymieniałeś nigdy oleju w skrzyni. Przyczyn twoich dolegliwości może być kilka zacierające się elektrozawory, zatkane kanaliki. Najpierw spuścić olej i sprawdzić jak wygląda. To do pierwszej skrzyni. Co do drugiej to podobnie jak do pierwszej to samo plus stwardniałe lub uszkodzone gumy na tłokach. Jeżeli chodzi o tester to nie wiem, ja używam laptopa.
-
dulcyt
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: campervan 92'
- Opis: Maciek
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź
mam jeszcze jedną skrzynię CGK na wierzchu - wszystkie 3 szt. posiadają bagnet oleju
w pacjencie 92' (kupiłem w tamtym roku) raczej nikt oleju nie zmieniał, przy silniku AAF powinna być skrzynia ARW, AXY, CCS, CCT ale nie udało mi się jeszcze potwierdzić oznaczenia.
pacjent 93' w tamtym roku był w remoncie w okolicach Białegostoku i od tamtego czasu tak pracuje - ojciec mało jeździ, próbuje się umówić na sprawdzenie bo będzie w okolicy.
Posiadam także Golf'a IV z 98 roku prawdopodobnie z bardzo podobną skrzynią automatyczną do której także musze zajrzeć - inaczej pracuje na zimnym i ciepłym, czasami przeciąga 3 bieg, na ciepłym czuć ślizganie, a olej + filtr zmieniałem już 3 razy
ale po co ja to w ogóle piszę :)
czy są jakieś zasadnicze różnice pomiędzy skrzyniami z tamtych lat poza tym czy posiada chłodnicę lub bagnet (w golfie są pewnie inne zawory)?
oraz jeśli się za to wezmę (mam gdzieś kabel chiński, ewentualnie coś kupię) i uda mi się znaleźć przyczyny, to skąd brać nowe części?
mam jeszcze jedną skrzynię CGK na wierzchu - wszystkie 3 szt. posiadają bagnet oleju
w pacjencie 92' (kupiłem w tamtym roku) raczej nikt oleju nie zmieniał, przy silniku AAF powinna być skrzynia ARW, AXY, CCS, CCT ale nie udało mi się jeszcze potwierdzić oznaczenia.
pacjent 93' w tamtym roku był w remoncie w okolicach Białegostoku i od tamtego czasu tak pracuje - ojciec mało jeździ, próbuje się umówić na sprawdzenie bo będzie w okolicy.
Posiadam także Golf'a IV z 98 roku prawdopodobnie z bardzo podobną skrzynią automatyczną do której także musze zajrzeć - inaczej pracuje na zimnym i ciepłym, czasami przeciąga 3 bieg, na ciepłym czuć ślizganie, a olej + filtr zmieniałem już 3 razy
ale po co ja to w ogóle piszę :)
czy są jakieś zasadnicze różnice pomiędzy skrzyniami z tamtych lat poza tym czy posiada chłodnicę lub bagnet (w golfie są pewnie inne zawory)?
oraz jeśli się za to wezmę (mam gdzieś kabel chiński, ewentualnie coś kupię) i uda mi się znaleźć przyczyny, to skąd brać nowe części?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Skrzynie różnią się skrzynką elektrozaworówą i konwerterem. Reszta jest prawie taka sama.