AHY AXG do SYNCHRO

ODPOWIEDZ
adiaudi
Nowy T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: A6C4
Kontakt:

AHY AXG do SYNCHRO

Nieprzeczytany post autor: adiaudi »

Witam kolegów. Nie wiem czy dobrze umieszczam pytanko. Mianowicie już dłuższy czas myślę o kupnie T4 Multivana po 2000r. Zbieram info - 102KM jest chyba zbyt słaby, a uparłem się na 4x4 i R5 min 150KM (jeżdżę R5 TDI quattro). Z tego co się dowiedziałem można wstawić AHY +ECU do synchro. Moje pytanko: czy ktoś z Was to zrobił? Jakie są prędkości przy 3000obr/min? Czy trzeba dłubać coś więcej?
Dzięki za info. Pozdrawiam
maverickt4
Stały bywalec

16
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter syncro
Opis: 2.5 TDI Long
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 12 razy
Kontakt:

Re: AHY AXG do SYNCHRO

Nieprzeczytany post autor: maverickt4 »

Kilka pytań już o to było, ale nikt jeszcze tego nie robił.

Skrzynia syncro ma krótkie przełożenia i przy 3000obr/min mam 120 na budziku. Na brak mocy w 102KM silniku nie narzekam ale ciężarów też nie wożę a wyprzedzać spokojnie można. Ja poruszam się właśnie do tej granicy bo powyżej zaczyna być nie ekonomicznie dla portfela.

Wszytko zależy do czego jest ci potrzebne 4x4 i min 150KM :?:
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Na twoje potrzeby to dobre by było już T5 2.5 130KM v 174KM 4motion 6 biegowy tylko, że to już inna kasa
adiaudi
Nowy T4

16
Model:
Kontakt:

Dzięki za słowo.Już długo chodzi mi to po głowie. Do czego 150KM? Jak wspomniałem jeżdżę 2.5TDI quattro i nie chciałbym drastycznego spadku osiągów - wiem że T4 swoje waży. Co do T5 to owszem jest to już inna kasa i ...epoka. Mimo że za zadbane T4 z końca produkcji trzeba dać tyle co za T5 z początku, to jakoś bardziej podobają mi się T4, o niezawodności i zaufaniu do konstrukcji nie wspomnę bo jest oczywista. W takim razie temat jest do zgłębienia. Widziałem kiedyś ogłoszenie T4 Multivana synchro, w opisie fabryczne 150KM bez tuningu. W danych fabrycznych nie namierzyłem takiego zestawu. Cóż temat podrążę. Łamię się nad zwykłym przednionapędowym Multivanem, ale quattro mnie "spaczyło"( w pozytywnym znaczeniu) i nie chcę auta z napędem na 2 koła - uważam że to pomyłka.
Jeśli znajdziecie jakieś info to proszę o słowo - jak coś znajdę też się podzielę wieściami! Pozdro.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Powiem może tak, 151KM z Syncro były produkowane ale ludzie tych aut po prostu nie chcą sprzedawać. Pojawiają się na mobile.de itp ale zaraz znikają. To takie białe kruki ;) No i za darmo też nie odda taki Niemiec czy Szwajcar takiego auta

Szukaj cierpliwie może trafisz <01>
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

te syncro co niby ma 151km to zazwyczaj okazuje się, że wcale nie ma 151 km tylko tak wygląda i jest to silnik AXL który posiada kolega wojnadk montowany w końcówce produkcji do syncro i z zewnątrz wygląda jak 151km, cały opis o co chodzi jest tu:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=30&t=873

jedyna poprawka to taka, że faktycznie zdarzało się iż na zamówienie wychodził fabrycznie kręcony na 130km

znalazłem kiedyś ogłoszenie w Szwajcarii o takim niby 151km, jak kuzyn pojechał go obejrzec dla mnie to okazało się że na wlepce znamionowej i tej na bezpiecznikach jest jak wół AXL a to nie jest 151km w oryginale
maverickt4
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

A jeżeli decydujesz się na przeróbkę to ogólnie wygląda to tak:

Kupujesz Multivana z silnikiem 150KM oznaczenia AHY lub AXG i aby zrobić syncro należy zakupić
1 - skrzynia biegów syncro EFA lud DRH,
2 - przekładnia kątowa do napędu na tył,
3 - Wał kardana (składa się z 2 części),
4 - sprzęgło wiskotyczne,
5 - tylny dyfer,
6 - półośki tylnego dyfra
7 - wzmocnienia do zamocowania tylnego dyfra,
8 - tłumik 2 i 3,
9 - i sporo drobniejszych części - jak łączniki przegubowe, elementy ustalające.

Koszt takiej przeróbki jest mi nie znany

Druga wersja to kupienie Multivana Syncro z silnikiem 102KM oznaczenia ACV lub AXL od roku 2002 (tu mamy mniej wydatków aby wzmocnić silnik)

1 - Wymiana silnika na AHY lub AXG lub wzmocnienie ACV przez zmianę wtrysków, turbiny, kompa, IC. (kolega volski1 ma podniesioną moc w ACV do 212KM)
2 - sprzęgło, koło dwumasowe,
3 - układ hamulcowy (tarcze i zaciski),
4 - prawdopodobnie półośki przednie (aby wytrzymały większą moc silnika)

Taka przeróbka jest kosztowna i do tego nikt nie wiem jak długo to pojeździ.

Według mnie łatwiejsza do zrealizowania jest druga wersja, kupienie gotowego syncro i podniesienie mocy silnika.

Tak to wygląda pisząc ogólnikowo, bo na pewno sporo rzeczy jeszcze pominąłem które będą konieczne przy takiej przeróbce.
pozdro.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2011, 21:36 przez maverickt4, łącznie zmieniany 1 raz.
emil 3
Początkujący T4

16
Tematy: 2
Model:
Auto: vw syncro
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: emil 3 »

Witam ja też posiadam vw syncro z tym silnikiem AXL i powiem że bardzo sie jeżdzi i przy wyprzedzaniu nie mam problemu .
adiaudi
Nowy T4

16
Model:
Kontakt:

Kolego maverickt4. Czy dobrze rozumiem,że przy wymianie silnika na AXG,AHY muszę jeszcze zrobić punkt 2,3,4? Sprzęgło i 2mas do wsadzanego silnika rozumiem? Dlaczego napędy miałyby się rozsypać? Szczerze to jeszcze miałbym zamiar podkręcić AHY,AXG...Ostatecznie polegnę i zdecyduję się na ośkę. Na razie w takim razie cierpliwie będę zbierał info.
Pozdrawiam.
maverickt4
Stały bywalec

16
Model:
Kontakt:

Dokładnie tak, przy wymianie silnika na AHY, AXG musisz zrobić wszystkie 4 punkty.
Koło dwumasowe i tarcza sprzęgła są inne a dokładnie mówiąc to ACV ma dwumas i tarczę o średnicy 219mm a AHY i AXG mają o średnicy 240mm. Jeżeli zostawisz zestaw dwumasa z ACV to przypuszczalnie długo nie wytrzyma (nie podam Ci ile kilometrów to by wytrzymało bo nikt chyba tego nie testował).
adiaudi pisze:
Dlaczego napędy miałyby się rozsypać? Szczerze to jeszcze miałbym zamiar podkręcić AHY,AXG...
Właśnie ze względu na zwiększenie mocy, napęd został stworzony do mocy 102KM i nie był montowany z mocniejszym silnikiem przynajmniej w T4. Nikt z nas nie jest w stanie podać Ci ile wytrzyma przeniesienie napędu po wstawieniu silnika AHY czy AXG i podniesieniu jeszcze mocy przypuszczalnie w granice 180KM. Jeżeli się tego podejmiesz to będziesz mógł nam odpowiedzieć na to pytanie ile taka konstrukcja wytrzyma.

Informacje które podaje są teoretyczne bo jeszcze nikt się nie podjął tego tematu i nie mamy potwierdzenia tego w praktyce.

Pozdrawiam
k-dyl
Początkujący T4

14
Tematy: 0
Model:
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: k-dyl »

Temat stary ale jary.

Kupić ośkę i przerabiać na syncro - mogiła.
Kupić syncro i wymieniać motur - trochę szkoda

Ja zrobiłem tak (przez przypadek, ale nieźle wyszło):

- Kupiłem syncro 102 KM, 2003 r. Okazało się, że mam silnik o którym było na forum, tj. z dolotem i turbo od 150 KM <09>
- Ponieważ miał przestawiony zapłon (przez palanta, co wcześniej wymieniał rozrząd i nie umiał ustawić), palił jak smok i dymił i był słaby, pojechał do warsztatu dizlowego.
- Zapłon ustawiony, wtryski lały ... wymieniłem na nowe, Bosch, od silnika 150 KM (takie z otworkiem 0.216). Ciśnienie OK, tylko na ostatnim garnku 4 atm mniej (na zimno) - podobno w normie
- Pojechałem do programisty. Wyszło, że mam już 145 KM. Podkręcił go ile się dało, wyszło 195, ale stawiał zasłonę dymną (czarną). Kaząłem zmniejszyć, żeby nie dymił. Zmniejszył na 174 KM.
Efekt? Ogień pod butem, pali 8 na trasie do 120, 10, przy normalnej, dynamicznej jeździe i 12.5 na autostradzie, but prawie w podłodze i na granicy czerwonego pola. Prawie w podłodze, ob całkiem w podłodze kręci bez opamiętania ponad 5000 obr i jeszcze ciągnie.

Teraz szukam możliwości zmiany przełożeń, ale to siedzi w innym temacie ...
barwit
Nowy T4

14
Tematy: 0
Model:
Auto: Caravelle 1998
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: barwit »

do: k-dyl

Zamierzam właśnie kupić syncro z 2000r. z silnikiem 102KM i udać się do programisty celem dodania wigoru. Pewien nie jestem bo auto dopiero jutro będę widział ale stawiałbym, że będzie to silnik ACV.

Przyznam, że mam inną teczkę z (1997, nie syncro) z ACV właśnie i po czipnięciu doszło do ok. 125KM. Programista założył mi takiego, który zwiększa moc o 25% - tak mi to tłumaczył. Choć nie mierzyłem na hamowni to efekt był wyraźny i całkiem zadowalający, bez zająknięcia ciągnie mimo, że już nakręcił ponad 350tyś. (udokumentowany)

Jak myślisz/myślicie?

1. Do ilu KM można zwiększać by było bezpiecznie dla silnika i nie potrzebne były inne przeróbki z ACV?

2. O jaki rodzaj chipa (sposób chipowania) warto pytać i zabiegać?

-Bezpiecznej jazdy-
notri
Mistrz T4

15
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: notri »

barwit pisze:
1. Do ilu KM można zwiększać by było bezpiecznie dla silnika i nie potrzebne były inne przeróbki z ACV?

2. O jaki rodzaj chipa (sposób chipowania) warto pytać i zabiegać?

1. do 130 - 135
2. firma która ma renomę, przepuści auto przez hamownię, odczytane zostaną parametry i stan twojego silnika i napisany zostanie program wyłącznie pod Twój silnik a nie gotowiec lub chip z allegro. Koszty od 600-800 zł - przynajmniej w Krakowie
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

To nie jest wątek o czipowaniu ACV'ki.
czoper
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 20
Model:
Auto: caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czoper »

Od siebie mogę tylko dodać,że przy AHY lub AXG dojdzie jeszcze wymiana kół na min.16''(o ile aktualnie stoi na 15'',właśnie ze względu na większe zaciski hamulcowe)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”