hamulce

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
garfild28
Forumowicz T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: t4 caravelle
Opis: Kocham moje T4
Kontakt:

hamulce

Nieprzeczytany post autor: garfild28 »

Witam.
Mam taki malutki problem z hamulcami. Wymienilem pompe hamulcowa zaciski klocki i zrobilem transfuzje plynu hamulcowego i nadal mam slabe hamulce. problem zaczal sie od tego ze hamowal tylko tyl ale tylko swiezo po odpaleniu przez jakies kilka pierwszych hamowan. myslalem ze to rozdzielacz jest walniety ale sprawdzilem i nie. potem zaczelo sie odpowietrzanie i transfuzja plynu. To tez nie pomoglo wiec zaczelem wymieniac najpierw pompe potem servo potem zaciski klocki itd. wciaz sa slabe hamulce. Jedyne co przychodzi mi do glowy to pompa podcisnieniowa wacu ale nie wiem czy w 2.5 benzyna jest cos takiego. Czy ktos moglby mi cos poradzic na ta przypadlosc? Z gory dziekuje i Pozdrawiam.
robi003
Początkujący T4

16
Tematy: 3
Model:
Auto: caravelle
Kontakt:

Re: hamulce

Nieprzeczytany post autor: robi003 »

Witaj w ''klubie ''.Mam to samo już od dwóch lat i żaden mechanior mi nie byl w stanie pomóc ,wymieniałem korektor hamowania ,omijałem go ,wymieniałem przewody ,cylinderki ,płyn,serwo i dalej to samo .Tył łapie pierwszy przez parę hamowań , lekkie naciśnięcie hamulca i pisk opon, potem mija ,ale hamulce już nie takie jak dawniej.Mam nadzieję że jak nadałeś temat kolego ,to ktoś nam pomoże .
garfild28
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

siema. mam nadzieje ze ktos sie z tym uporal bo troche mnie to meczy
mlody30
Początkujący T4

15
Model:
Auto: t4
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mlody30 »

siemanko widzę ze to nie tylko ja mam tylko problem u mnie jest tak ze pedał idzie mi w podłogę na odpalonym silniku ABS włancza się ale słabo ,jak silnik zgaszony to pedał jest twardy ,jak go odpalę i przytrzymam to idzie w podłogę dość szybko dwa razy depnę i pedał znowu jest twardy ale spada w dól(nowa pompa, przewody, i płyn tarcze i komplet klocków) i też brak pomysłu co dalej z tym robić,a jak go kopiłem były dobre
garfild28
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

mlody30 pisze:
siemanko widzę ze to nie tylko ja mam tylko problem u mnie jest tak ze pedał idzie mi w podłogę na odpalonym silniku ABS włancza się ale słabo ,jak silnik zgaszony to pedał jest twardy ,jak go odpalę i przytrzymam to idzie w podłogę dość szybko dwa razy depnę i pedał znowu jest twardy ale spada w dól(nowa pompa, przewody, i płyn tarcze i komplet klocków) i też brak pomysłu co dalej z tym robić,a jak go kopiłem były dobre
U ciebie kolego chyba sa zle odpowietrzone tak sadzac po objawach. albo sie jeszcze klocki nie ulozyly skoro sa nowe.
garfild28
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Polecam odpowietrzyc jeszcze raz jak juz sie wszystko dotrze.
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Auto: T4
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Panowie ja wymieniałem gumki na cylinderkach z tyłu i od tamtej pory odpowietrzałem juz 4 albo 5 razy hamulce i za każdym razem jest powietrze.....
Po odpowietrzeniu chwile jst dobrze a potem skądś się bierze i znowu jest mięki i twardnieje dopiero przy pompowaniu....pojeżdże parę dni i od nowa.

Sprawdzcie czy pedał hamulca rośnie czyli podpompujcie 2-3 razy jak tak to powietrze bank....
mlody30
Początkujący T4

15
Model:
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mlody30 »

wszystko się dotarło po wymianie mam jekies już zrobione 3000tys i dalej to samo jak depnę dwa razy jest twardy ale powoli idzie na dol co dziwne zapowietrzenie raczej wygląda tak ze hamulec jest mieki jak zostawi go sie na chwile a on u mnie jest taki sam tylko ze jak nacisnę pedał i go trzymam to pedał mi schodzi w dol jak by pompa puszczała na sekcjach na oryginale tak było i na lukasie (nowa ze sklepu) tez tak jest ,panowie a waku morze dawać za mało ciśnienia i serwo za molo go dostaje bo jakieś 60000tys przejechane ma na jakiejś waku kopiłem nowa bo stara się tłukła mocno a i popychacz tez nowy był dany,na zgaszonym silniku pedał jest twardy i nie schodzi do podłogi
tygrys1701
Początkujący T4

15
Model:
podziekowal za post: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tygrys1701 »

witam u mnie problem jest odwrotny po wymianie gumek wszystkich w zacisku,serwa (używane), pompa hamulcowa i wakum nowe, hamulce z tylu są bardzo słabe , chociaż na przeglądzie diagnosta się nie czepił to pedał hamulca doszedł do końca w podłogę i nie było czym dusić dalej; czy jest możliwość ustawienia siły hamowania na sam tył
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Sprawdź korektor czy jest sprawny i jak ustawiony, było na forum
peter
Stały bywalec

16
Model:
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peter »

sprawdz czy kolektor jest poprawnie podłączony.
daxo
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: daxo »

mlody30 pisze:
wszystko się dotarło po wymianie mam jekies już zrobione 3000tys i dalej to samo jak depnę dwa razy jest twardy ale powoli idzie na dol co dziwne zapowietrzenie raczej wygląda tak ze hamulec jest mieki jak zostawi go sie na chwile a on u mnie jest taki sam tylko ze jak nacisnę pedał i go trzymam to pedał mi schodzi w dol jak by pompa puszczała na sekcjach na oryginale tak było i na lukasie (nowa ze sklepu) tez tak jest ,panowie a waku morze dawać za mało ciśnienia i serwo za molo go dostaje bo jakieś 60000tys przejechane ma na jakiejś waku kopiłem nowa bo stara się tłukła mocno a i popychacz tez nowy był dany,na zgaszonym silniku pedał jest twardy i nie schodzi do podłogi

moja rada jest taka weź na próbę zaślep wszystkie drobne wężyki podciśnienia czyli ten na egr i ten co idzie do kabiny zamykający wlot powietrza ,zostaw tylko podciśnienie na serwo
u mnie przepuszczał elektro- zaworek otwierający egr i gubił podciśnienie wiec dołem kulkę z łożyska w wężyk i hamulce są ok i egr zawsze zamknięty
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”