Brak kontrolek w zegarach, miga ciśnienie oleju i piszczy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Brak kontrolek w zegarach, miga ciśnienie oleju i piszczy
A wygląda to tak - przekręcam zapłon, świeci kontrolka od oleju ale nie świeci od ładowania. Zapalam - nie działa obrotomierz i miga ciśnienie oleju. Przegazowuję - obroty się pojawiają i ciśnienie przestaje migać.
Dodatkowo po po włączeniu świateł długich nie pojawia się niebieska kontrolka, aczkolwiek światła się włączają.
W trakcie jazdy potrafi zacząć migać kontrolka ciśnienia oleju i piszczy - ale potrafi się sama uspokoić.
Olej jest, alternator sprawny, wsuwka na alternatorze OK (problem był na innym alternatorze też, ale się wykończył więc zamieniłem na inny - nie ustąpił).
Jakieś sugeste? Bo ja nie mam pomysłu.
Dodatkowo po po włączeniu świateł długich nie pojawia się niebieska kontrolka, aczkolwiek światła się włączają.
W trakcie jazdy potrafi zacząć migać kontrolka ciśnienia oleju i piszczy - ale potrafi się sama uspokoić.
Olej jest, alternator sprawny, wsuwka na alternatorze OK (problem był na innym alternatorze też, ale się wykończył więc zamieniłem na inny - nie ustąpił).
Jakieś sugeste? Bo ja nie mam pomysłu.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Brak kontrolek w zegarach, miga ciśnienie oleju i piszcz
1) Brak masy w zegarach;
2) słaba masa silnika;
3) kłopoty z ładowaniem lub sygnałem obrotów z alternatora (przerwany przewód, spalona dioda itp);
4) jeśli auto ma licznik elektroniczny-brak lub nieprawidłowy sygnał prędkości.
Na szybko nic więcej mi do głowy nie przychodzi.
2) słaba masa silnika;
3) kłopoty z ładowaniem lub sygnałem obrotów z alternatora (przerwany przewód, spalona dioda itp);
4) jeśli auto ma licznik elektroniczny-brak lub nieprawidłowy sygnał prędkości.
Na szybko nic więcej mi do głowy nie przychodzi.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Brak masy w zegarach;
Zastaje do sprawdzenia masa w zegarach, ew. podmiana na inne. Ale to moze być przyczyną piszczenia?
Wykluczamsłaba masa silnika;
Wykluczam, po przegazówce pojawia ją się oboroty. Dziwne jest to, że nie zapala się wogóle dioda od ładowania po włączeniu zapłonu. Co w zielonych zegarach robi za wzbudzenie?kłopoty z ładowaniem lub sygnałem obrotów z alternatora (przerwany przewód, spalona dioda itp
Impulsator jest okjeśli auto ma licznik elektroniczny-brak lub nieprawidłowy sygnał prędkości.
Zastaje do sprawdzenia masa w zegarach, ew. podmiana na inne. Ale to moze być przyczyną piszczenia?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Najprawdopodobniej rezystor. Jeśli nie zapala się dioda ładowania sprawdź ciągłość niebieskiego przewodu z zacisku "D+" do zegarów.b8tz pisze:Co w zielonych zegarach robi za wzbudzenie?
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
miedzy pin we wtyczce 13 a 16 wstaw zaroweczke 1,2 wata i zobacz czy bedzie ok z obrotkiem i kontrolka oleju
jezeli okaze sie ze odrazu dziala obrotek ladowanie kontrolka oleju to nie pozostaje ci nic innego jak szukac przyczyny w liczniku , moze spalila sie dioda od ladowania co malo realne ale moze .
mozesz szukac przyczyny w liczniku lub z pinu 13 i 16 pociagnac zasilanie do zaroweczki ktora umiescilbys w miejsce diody od ladowania ktora masz teraz w liczniku . 5 minut roboty.
jezeli okaze sie ze odrazu dziala obrotek ladowanie kontrolka oleju to nie pozostaje ci nic innego jak szukac przyczyny w liczniku , moze spalila sie dioda od ladowania co malo realne ale moze .
mozesz szukac przyczyny w liczniku lub z pinu 13 i 16 pociagnac zasilanie do zaroweczki ktora umiescilbys w miejsce diody od ladowania ktora masz teraz w liczniku . 5 minut roboty.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
samo wzbudzenie to najmniejszy problem dla mnie. Gorzej z tym piszczeniem. Bajdełej - gdzie jest piszczyk? nie chce mi szukać samemu bo leje okropnie... To jest ten sam co piszczy gdy sie zostawi włączone światła i otworzy drzwi?
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
no ale jak zalozysz ta zarowke to piszczenia nie bedzie juz wiec poco ruszac piszczek
ladowanie bedzie odrazu i problem obrotka kontrolki oleju piszczenia zginie
wilu mial podobny problem i doradzilem mu zalozenie zarowki i jest wszystko ok
ladowanie bedzie odrazu i problem obrotka kontrolki oleju piszczenia zginie
wilu mial podobny problem i doradzilem mu zalozenie zarowki i jest wszystko ok
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Stefany - wilu miał problem z brakiem wzbudzenia - to pamiętam. Ale też piszczało mu to ustrojstwo w zegarach?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
b8tz pisze:Stefany - wilu miał problem z brakiem wzbudzenia - to pamiętam. Ale też piszczało mu to ustrojstwo w zegarach?
u mnie piszczy jak mało płynu hamulcowego mam
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
tak piszczy bo jak nie ma wzbudzenia po odpaleniu to po chwili zapala sie olej i piszczy . tak jest w niebieskich zegarach ale mysle ze w zielonych to samo bedzie. sprobowac nie zaszkodzib8tz pisze:Stefany - wilu miał problem z brakiem wzbudzenia - to pamiętam. Ale też piszczało mu to ustrojstwo w zegarach?