T4 2001 2.5 TDi Climatronic nie grzeje z przodu
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: T4 2001 2.5 TDi Climatronic nie grzeje z prozdu
Vwyogi spróbuj podłączyć komputer i w klimatyzacji jest opcja do testowania całego układu klimatyzacji. Jak przejdzie test twoja klima to znaczy że masz dobrze ustawione klapy nawiewu. Gdzieś o tym wcześniej czytałem, teraz nie mam czasu. Wieczorem spróbuje dowiedzieć się coś więcej, jak coś znajdę to podrzucę.
-
Włochaty
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ja miałem identyczny problem, grzało dopiero od 25-26 ale delikatnie, jak dałem hi to było ciepło. U mnie winą były klapki w środku, gąbka pospadała i cały czas mieszał powietrze. Teraz ma ciepło już przy 21 :)
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Włochaty pisze:Ja miałem identyczny problem, grzało dopiero od 25-26 ale delikatnie, jak dałem hi to było ciepło. U mnie winą były klapki w środku, gąbka pospadała i cały czas mieszał powietrze. Teraz ma ciepło już przy 21 :)
Deskę zrzucaleś czy jakiś inny patent?
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
ciąg dalszy grzebania, po pierwsze to moja teoria, ze klapka od obiegu zamkniętego może być specjalnie niedomknięta raczej kupy się nie trzyma.
podmuchałem dzisiaj kompresorkiem w kanały powietrzne w coś syfu wydmuchałem, siła dmuchawy jest OK. po odpaleniu auta z tylnej nagrzewnicy wyraźnie leci ciepło a z przodu mimo ustawień na HI tak nie bardzo, może być to co pisał Wlochaty, że stara pianka kóra odpadła ogranicza ruchy klapek. No i podpiąłem się VAG-COM i zrobiłem auto test, uruchomiły się wszystkie wiatraki, na panelu wszystko się świeci i pyka ta puszka od sterowania podcisnieniem co jest przed pasażerem , wylączyło się dopiero jak mi wygaszacz ekranu w kompie się zrobił czyli po jakichś 5 minutach. Drugi test zrobiłem i to samo do póki sam nie przerwałem testu. Nie wiem jak ma prawidłowo wyglądać taki auto test.
no i mam 3 błędy:
00532 - Suply voltage B+ 07-10 - Signal to low - Intermittent
01127 - Rear Warm air fan ( V47) 35-10-----intermitent
01086- speedometr sensor ( G22 ) 64-10 Not curently Testable - Intermittent
Panel climatronica rozkręcony i wiatraczek czyściutki. Zresztą cały panel był wymieniany bo mam z data produkcji 2012
podmuchałem dzisiaj kompresorkiem w kanały powietrzne w coś syfu wydmuchałem, siła dmuchawy jest OK. po odpaleniu auta z tylnej nagrzewnicy wyraźnie leci ciepło a z przodu mimo ustawień na HI tak nie bardzo, może być to co pisał Wlochaty, że stara pianka kóra odpadła ogranicza ruchy klapek. No i podpiąłem się VAG-COM i zrobiłem auto test, uruchomiły się wszystkie wiatraki, na panelu wszystko się świeci i pyka ta puszka od sterowania podcisnieniem co jest przed pasażerem , wylączyło się dopiero jak mi wygaszacz ekranu w kompie się zrobił czyli po jakichś 5 minutach. Drugi test zrobiłem i to samo do póki sam nie przerwałem testu. Nie wiem jak ma prawidłowo wyglądać taki auto test.
no i mam 3 błędy:
00532 - Suply voltage B+ 07-10 - Signal to low - Intermittent
01127 - Rear Warm air fan ( V47) 35-10-----intermitent
01086- speedometr sensor ( G22 ) 64-10 Not curently Testable - Intermittent
Panel climatronica rozkręcony i wiatraczek czyściutki. Zresztą cały panel był wymieniany bo mam z data produkcji 2012
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Pierwszy błąd to za niskie napięcie na sterowniku j255. Przewody lub złącza wtykowe od zacisku 15 do komputera J255 sterującego. Sprawdzić według schematu elektrycznego.
Drugi to mi trochę nie pasuje, powinno być 01028. Wtedy to dmuchawa ciepłego powietrza na tył.
Trzeci błąd zawsze wyskoczy gdy T4 stoi w miejscu jest to sygnał prędkości samochodu.
Test powinien zakończyć się sam i wystąpić tylko jeden błąd, 01086 (prędkość)
Drugi to mi trochę nie pasuje, powinno być 01028. Wtedy to dmuchawa ciepłego powietrza na tył.
Trzeci błąd zawsze wyskoczy gdy T4 stoi w miejscu jest to sygnał prędkości samochodu.
Test powinien zakończyć się sam i wystąpić tylko jeden błąd, 01086 (prędkość)
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Re: T4 2001 2.5 TDi Climatronic nie grzeje z przodu
A ile czasu trwa taki test? Coś się grzebie w nastawach bo widziałem taką opcję czy lepiej nie ruszać?
I tak będę musiał deskę zrzucić. Wczoraj na zapasowej nagrzewnicy (od klimy ale nie od climatronica) robiłem przymiarkę gdzie to grzebać. Jeszcze taki wniosek że w takim starym aucie nie zaszkodziłoby wyciągnąć wszystkie rury od rozprowadzania powietrza i je umyć w środku
Włochaty a jak czyścileś nagrzewnice w środku ze starej pianki to potem coś kleiłeś nowego?
I tak będę musiał deskę zrzucić. Wczoraj na zapasowej nagrzewnicy (od klimy ale nie od climatronica) robiłem przymiarkę gdzie to grzebać. Jeszcze taki wniosek że w takim starym aucie nie zaszkodziłoby wyciągnąć wszystkie rury od rozprowadzania powietrza i je umyć w środku
Włochaty a jak czyścileś nagrzewnice w środku ze starej pianki to potem coś kleiłeś nowego?
-
Włochaty
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
tak, musialem zakleic te dziury w klapkach. Tutaj na aukcji widać otwory w metalowej klapce, org tam byla gabka i tych otworow nie bylo
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7534579269
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Każda nagrzewnica VW po 20-tu latach ma tam przewiew - gąbka się rozpada i sterowanie nie działa prawidłowo.
Trzeba cały kombajn rozpołowić i nakleić nową. Polecam kupić piankę / gąbkę z taśmą samoprzylepną.
- Wymontować kombajn z auta
- rozpołowić go (spinki łączące zdejmuje się kombinerkami)
- wymontować nagrzewnicę i wymiennik ciepła od klimatyzacji - jeśli jest --> ocenić stan i w razie potrzeby wymienić na nowy (80-200zł/sztuka zamiennika)
- oczyścić i odtłuścić klapy
- nakleić pianki
- sprawdzić opór działania klap, ich samozamykanie się oraz gruszki zaworków podciśnieniowych / w przypadku Climatronica działanie silniczków el.
- poskładać wszystko i zamontować.
Praca na 3-4 godziny, należy pamiętać, że trzeba odłączyć przewody wodne i od klimatyzacji!
Trzeba cały kombajn rozpołowić i nakleić nową. Polecam kupić piankę / gąbkę z taśmą samoprzylepną.
- Wymontować kombajn z auta
- rozpołowić go (spinki łączące zdejmuje się kombinerkami)
- wymontować nagrzewnicę i wymiennik ciepła od klimatyzacji - jeśli jest --> ocenić stan i w razie potrzeby wymienić na nowy (80-200zł/sztuka zamiennika)
- oczyścić i odtłuścić klapy
- nakleić pianki
- sprawdzić opór działania klap, ich samozamykanie się oraz gruszki zaworków podciśnieniowych / w przypadku Climatronica działanie silniczków el.
- poskładać wszystko i zamontować.
Praca na 3-4 godziny, należy pamiętać, że trzeba odłączyć przewody wodne i od klimatyzacji!
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Włochaty pisze:tak, musialem zakleic te dziury w klapkach. Tutaj na aukcji widać otwory w metalowej klapce, org tam byla gabka i tych otworow nie bylo
Wstaw zdjęcia zgodnie z wymogami forum.
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
panowie jest jeszcze jeden temat do sprawdzenia w mieszalniku powietrza klapa ciepłego powietrza ma dwa otwory przykryte czymś ala klapka z gąbki lubi się ta gabka skruszyć i kierowanie nadmuchy przez nagrzewnice jest nie efektowne bo strumień powietrza ucieka przez otwory wystarczy je zaslepic np blaszka alu cieniutka i strumień pełna mocą jest kierowany tam gdzie potrzeba
ogrzewanie gwarantowane pod warunkiem ze gorąca
nagrzewnica
ogrzewanie gwarantowane pod warunkiem ze gorąca
nagrzewnica
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj zdjąłem deskę i dobrałem się do nagrzewnicy. Po piance na klapkach zostało tylko wspomnienie, nie ma szans tego wydmuchać, trzeba rozbierać deskę i wyczyścić no i żeby zrobić nowe gąbki też się nie da bez rozbierania nagrzewnicy. Przy okazji zrobiłem klapkę od zamykania obiegu zamkniętego , nie mam pomysłu co się stało, ale była lekko zgięta i się nie domykała. Oczywiście na klapce tez nie było gąbki. Przy okazji czyszczenie wszystkich rur i nagrzewnicy w środku.
Piankę kupiłem na allegro taką 3mm z klejem co idzie do wygłuszania aut. Z wysyłka wyszło około 20pln
Kolega MAZZY137 pisała, że to 3-4 godziny ale zanim się zabrałem to wiedziałem, że będzie więcej, a deskę w T4 już mi zdarzała się zdejmować. Polecałbym zarezerwować sobie 2 dni z pełnym czyszczeniem wszystkiego co pod deską. Trzeba pamiętać, że czynnik z układu klimatyzacji do odessania.
Jutro składam.
Piankę kupiłem na allegro taką 3mm z klejem co idzie do wygłuszania aut. Z wysyłka wyszło około 20pln
Kolega MAZZY137 pisała, że to 3-4 godziny ale zanim się zabrałem to wiedziałem, że będzie więcej, a deskę w T4 już mi zdarzała się zdejmować. Polecałbym zarezerwować sobie 2 dni z pełnym czyszczeniem wszystkiego co pod deską. Trzeba pamiętać, że czynnik z układu klimatyzacji do odessania.
Jutro składam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Akutalizuję
Ogarnięte , grzeje jak trzeba.
Powodem był uszkodzony zawór N273, ten sterowany podciśnieniem. Koszt nowego firmy FEBI to jakieś 70pln.
Dodatkowo miałem zastany zawór N172 ( ten na ścianie grodziowej ).
Naprawa klapek w nagrzewnicy na pewno nie zaszkodziła, ale jakbym miał obecną wiedze to zacząłbym od N273 bo to najszybciej, a jakby to nie dało zadowalającego efektu to bym rozbierał nagrzewnicę.
Przy okazji wypłukałem układ chłodzenia i zalałem nowym płynem
Ogarnięte , grzeje jak trzeba.
Powodem był uszkodzony zawór N273, ten sterowany podciśnieniem. Koszt nowego firmy FEBI to jakieś 70pln.
Dodatkowo miałem zastany zawór N172 ( ten na ścianie grodziowej ).
Naprawa klapek w nagrzewnicy na pewno nie zaszkodziła, ale jakbym miał obecną wiedze to zacząłbym od N273 bo to najszybciej, a jakby to nie dało zadowalającego efektu to bym rozbierał nagrzewnicę.
Przy okazji wypłukałem układ chłodzenia i zalałem nowym płynem
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Pawle, czy gąbki z Bitmatu przeszly próbę czasu? Bo ja też, zanim znalazłem ten wątek, kupiłem u nich gabeczkę samoprzylepną i okleiłem nią klapki w lipcu tego roku, ale że u mnie grzało od razu nieźle to nie wiem jak klej znosi gorąco
Ostatnio zmieniony 20 gru 2019, 6:29 przez Adampio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
ja zmieniłem pianki w marcu, ale przez ostatnie 9 miesięcy nic nie jeździłem, więc jak na razie gąbki się trzymają.
Jeszcze dodam, ze jak ktoś ma w VR6/V6 z taką przypadłość, że słabo auto się nagrzewa to ze względu na słaby dostęp nie brałbym się od razu za termostat który w takich przypadkach jest pierwszym podejrzanym. Ja wymieniłem dobry na nowy, a stary był z datą 2000rok wiec wytrzymał 152tyś przebiegu i dalej dobry. Podobnie miał Stasiu, że mu "mechaniory" 2 razy termostat wymienili.
Jeszcze dodam, ze jak ktoś ma w VR6/V6 z taką przypadłość, że słabo auto się nagrzewa to ze względu na słaby dostęp nie brałbym się od razu za termostat który w takich przypadkach jest pierwszym podejrzanym. Ja wymieniłem dobry na nowy, a stary był z datą 2000rok wiec wytrzymał 152tyś przebiegu i dalej dobry. Podobnie miał Stasiu, że mu "mechaniory" 2 razy termostat wymienili.
-
stasiu
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
cha i problem powrócił jak bumerang , auto znowu się wolno nagrzewa , a wąż od chłodnicy robi się od razu ciepły , i teraz pytanie czy ten elektro zawór pod serwem po odpaleniu auta ma od razu ssać ?? czy dopiero po nagrzaniu auta ?? (bo teraz od razu ssie i otwiera ten dolny zawór)
-
krycha093
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Kontakt:
Witajcie Panowie, pozwoliłem sobie odkopać ten temat. Szukam od dłuższego czasu przyczyny wiejącego albo na maksa zimnego (klima) albo na maksa ciepłego powietrza w moim Multiku. Co ustawie temperaturę o 1 st. C niżej niż maks wieje już zimnem, a tak to grzeje na maksa.
Drugi problem to te nieszczęsne gąbki ale to już wiem że muszę zwalać deskę - wymiana gąbek. Czy te dwa problemy są z sobą powiązane?
Drugi problem to te nieszczęsne gąbki ale to już wiem że muszę zwalać deskę - wymiana gąbek. Czy te dwa problemy są z sobą powiązane?
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Przy zabrudzeniu czujnika temperatury pod wentylatorem też nie mruga. Jak dasz temp Max to wtedy grzeje równo?
-
Brzoza666
- Nowy T4
- 5
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: Caravellka 151KM
- Kontakt:
Cześć, odkopuję temat.
Węże idące do nagrzewnicy mam zimne, gdzie mam szukać?
T4 Caravelle, 2,5 TDI 151KM, climatronic.
Węże idące do nagrzewnicy mam zimne, gdzie mam szukać?
T4 Caravelle, 2,5 TDI 151KM, climatronic.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Na wężu tym z odpowietrznikiem idącym do nagrzewnicy przedniej jest zawór G110 z dwupinową wtyczką ( tuż pod podszybiem na ścianie grodzi ). Wypnij ją i zobacz co sie stanie.
https://www.t4-wiki.de/wiki/Geber_G110_ ... aanlage%29)
Tu był ten problem poruszany:
https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f ... %BCe+zimne
https://www.t4-wiki.de/wiki/Geber_G110_ ... aanlage%29)
Tu był ten problem poruszany:
https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f ... %BCe+zimne
-
Kur2
- Początkujący T4
- 6
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: 3x T4
- Kontakt:
No i ja mam problem z climatronic-em. Nie mam czasu, nie znam się. Mam do wymiany (w zasadzie one już nie istnieją) gąbki na klapach. Czy ktoś z śląskich forumowiczów by się podjął tego zadania?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Odezwij się do kolegi Viking na forum :)Kur2 pisze:No i ja mam problem z climatronic-em. Nie mam czasu, nie znam się. Mam do wymiany (w zasadzie one już nie istnieją) gąbki na klapach. Czy ktoś z śląskich forumowiczów by się podjął tego zadania?