AJT problemy z odpalaniem, dziwne zapowietrzanie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
slepy8
- Nowy T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
AJT problemy z odpalaniem, dziwne zapowietrzanie
Witam
Nabyłem T4 z takim oto felerem iż niezależnie czy zimny czy ciepły trzeba nim trochę pokręci zanim silnik zacznie pracować.
Gdy już zacznie pracować wszystko jest w porządku.
Nawet gdy zgaszę silnik i po krótkim czasie spróbuję odpalić ponownie muszę trochę kręcić.
Doszukiwałem się problemów w zapowietrzeniu układu paliwowego. Wymieniłem filtr paliwa a wraz z nim zawór regulacyjny na filtrze. Nie dostrzegłem różnicy, więc dzisiaj zdjąłem oryginalne przewody, założyłem przezroczyste i odpowietrzyłem układ.
Po odpowioetrzeniu (praktycznie brak bąbelków w przewodach) silnik dalej odpala po dłuższym kręceniu.
Wychodzę więc z założenia, że to nie kwestia powietrza.
Ale dostrzegłem też ciekawą rzecz. Otóż silnik trochę pracuje, w przewodzie zwrotnym od pompy bąbelków brak. Nagle w przewodzie zasilającym do pompy widzę kawalkadę bąbli wypadającą z filtra i lecącą w kierunku pompy. I po chwili to ustaje. Co ciekawe, te bąble nie pojawiają się już w przewodzie zwrotnym do pompy...
Co to może być? Macie jakieś pomysły?
Nabyłem T4 z takim oto felerem iż niezależnie czy zimny czy ciepły trzeba nim trochę pokręci zanim silnik zacznie pracować.
Gdy już zacznie pracować wszystko jest w porządku.
Nawet gdy zgaszę silnik i po krótkim czasie spróbuję odpalić ponownie muszę trochę kręcić.
Doszukiwałem się problemów w zapowietrzeniu układu paliwowego. Wymieniłem filtr paliwa a wraz z nim zawór regulacyjny na filtrze. Nie dostrzegłem różnicy, więc dzisiaj zdjąłem oryginalne przewody, założyłem przezroczyste i odpowietrzyłem układ.
Po odpowioetrzeniu (praktycznie brak bąbelków w przewodach) silnik dalej odpala po dłuższym kręceniu.
Wychodzę więc z założenia, że to nie kwestia powietrza.
Ale dostrzegłem też ciekawą rzecz. Otóż silnik trochę pracuje, w przewodzie zwrotnym od pompy bąbelków brak. Nagle w przewodzie zasilającym do pompy widzę kawalkadę bąbli wypadającą z filtra i lecącą w kierunku pompy. I po chwili to ustaje. Co ciekawe, te bąble nie pojawiają się już w przewodzie zwrotnym do pompy...
Co to może być? Macie jakieś pomysły?
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Re: AJT problemy z odpalaniem, dziwne zapowietrzanie
Spróbuj podpiąć paliwo bezpośrednio do pompy z bańki zobaczysz czy się polepszy , ja jednak sprawdził bym świece czy wszystkie działają jeśli na przykład trzy są spalone ciężko będzie silnik odpalić
-
slepy8
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Świece żarowe nowe.
Poza tym świece żarowe są nieistotne w sytuacji gdy silnik jest rozgrzany.
Poza tym świece żarowe są nieistotne w sytuacji gdy silnik jest rozgrzany.
-
Stanley70
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: VW T4 *2
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Na pełnym baku też Ci się tak dzieje? U mnie, gdy w baku poziom obniżał się do 1/3 też zaczynał źle odpalać, a w przewodzie pojawiały się bąble.
Winny był rozszczelniony pływak, smok w baku. Po wymianie miodzio.
Winny był rozszczelniony pływak, smok w baku. Po wymianie miodzio.
-
slepy8
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
W chwili obecnej mam zalanego do max i trzeba kręcić żeby odpalić.
Fakt, gdy w baku było znacznie mniej paliwa wydaje mi się, że auto kręciło dłużej.
Ale to może być moje "wydaje mi się".
A u Ciebie też było tak, że jak rozgrzane auto zgasiłeś i odpalałeś po 10 sekundach to też kręcenie?
Fakt, gdy w baku było znacznie mniej paliwa wydaje mi się, że auto kręciło dłużej.
Ale to może być moje "wydaje mi się".
A u Ciebie też było tak, że jak rozgrzane auto zgasiłeś i odpalałeś po 10 sekundach to też kręcenie?
-
Stanley70
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: VW T4 *2
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Nie pamiętam, czy po 10 sekundach, ale każde odpalanie, gdy poziom paliwa spadał poniżej 1/3 był utrudniony. Po zatankowaniu odpalał normalnie.
-
zolwikx4
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 CRAVELLE
- Opis: Biały
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam. Mam podobny problem jak kolega ,czy zimny czy ciepły ciężko odpala tzn raz odpali po 1 obrocie ,raz po 5ciu a zaś innym razem w ogóle nie chce dopiero po kilkukrotnym kręceniu (ok.4 min kręcenia oczywiście z przerwami między kręceniami) Pojechałem do mechanika i jak na złość odpalał za każdym razem. Poszedłem na zakupy wsiadłem i od kopa zapalił. Pojechałem do domu stał ok.poł godz. i już nie zapalił. Jak odpali to wali przez chwilę na biało. Jak już zapali to chodzi normalnie . Różne częstotliwości między odpaleniami. Pali jak chce i kiedy mu się podoba. Czy to może być czujnik położenia wału ? Czy też może coś z pompą ? Nadmienię że rozrząd był wymieniony ok.20tyś.km temu druga str.nie była ruszana. Nie wiadomo kiedy było to wymienione. Może mieć to coś wspólnego z takim odpalaniem ? Jeden z mechaników twierdzi że tak, że wymieni części od str. pompy i będzie ok . z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi.
Pacjent T4 2.5 TDi 102 ps 98r. ACV
Pacjent T4 2.5 TDi 102 ps 98r. ACV
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Rozrząd się wymienia zawsze cały, jak od pompy rolki zużyte i pasek to cuda z kątem wtrysku mogą się dziać ( dymienie na biało to charakterystyczny objaw )
Z drugiej strony równie dobrze może to być tak banalna przyczyna jak kostka stacyjki lub coś z immo. Zawsze pomogłoby podpięcie Vaga i zobaczenie czy siedzą w ECU jakieś błędy związane z immo, kątem wtrysku lub inne
Z drugiej strony równie dobrze może to być tak banalna przyczyna jak kostka stacyjki lub coś z immo. Zawsze pomogłoby podpięcie Vaga i zobaczenie czy siedzą w ECU jakieś błędy związane z immo, kątem wtrysku lub inne
-
zolwikx4
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Rozrząd wymieniał poprzedni właściciel. Wydaje mi się jak by było coś z immo to albo by zapalił albo nie a w tym przypadku kręci i jak by chciał a nie mógł ,objaw jak by paliwo zasysał i jak już zassie to zakopci na biało i potem normalnie. Napisałeś "( dymienie na biało to charakterystyczny objaw ) " ale to zawsze by dymił ? czy tylko przy odpalaniu ? Pytam bo jak już odpali to nie ma śladu po białym dymie. Jedzie normalnie i jak mu depnę to tylko chmurę puści czarnego i to wszystko.
Był podpinany dziś pod Vaga i pokazał jakiś jeden błąd ,ale mech.stwierdził że nie ma on nic wspólnego z tym.
Był podpinany dziś pod Vaga i pokazał jakiś jeden błąd ,ale mech.stwierdził że nie ma on nic wspólnego z tym.
-
slepy8
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
u mnie w ECU błędów kompletnie brak.
Na trasie w nocy zauważyłem, że jak daje teczce zdrowiej w pędzel i kręcę do okolic 3,5tys obrotów to w reflektorach samochodów za mną widzę, że dymię. Nie wiem czy na biało czy czarno, więc dzisiaj teczka idzie do kogoś kto umie ogarnąć kąt wtrysku i rozrząd. Mam przeczucie że to to pierwsze.
Na trasie w nocy zauważyłem, że jak daje teczce zdrowiej w pędzel i kręcę do okolic 3,5tys obrotów to w reflektorach samochodów za mną widzę, że dymię. Nie wiem czy na biało czy czarno, więc dzisiaj teczka idzie do kogoś kto umie ogarnąć kąt wtrysku i rozrząd. Mam przeczucie że to to pierwsze.
-
zolwikx4
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
W czwartek zacznę od wymiany filtra paliwa,wysłałem koledze filmik z odpalania, odpalał mu identycznie jak mi w iveco, wymienił filtr paliwa i jak ręką odjął. Filtr ma dwa lata i przetłoczone paliwa na 23 tyś km. Na pewno nie zaszkodzi a nóż pomoże.
Napiszę czy to coś pomogło jak nie to samochód ląduje na warsztat.
Napiszę czy to coś pomogło jak nie to samochód ląduje na warsztat.
-
zolwikx4
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam.
Przyczyna znaleziona .
Poluźnił się napinacz paska pompy co powodowało przestawiane się konta wtrysku .
Przyczyna znaleziona .
Poluźnił się napinacz paska pompy co powodowało przestawiane się konta wtrysku .
-
slepy8
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Ja podpiąłem komputer i wartośc wyprzedzenia kąta wynosi 38.
Tajemnica rozwiązana.
Pozdrawiam :)
PS: jak skontaktowałem się z jednym mechanikiem to pierwsze co powiedział to "kąt wtrysku albo sterownik na pompie". Jak podjechałem do niego, kazał odpalić silnik i po samej pracy powiedział: "słyszysz? brzmi jak benzyna, za miękko, na bank kąt wtrysku"
Tajemnica rozwiązana.
Pozdrawiam :)
PS: jak skontaktowałem się z jednym mechanikiem to pierwsze co powiedział to "kąt wtrysku albo sterownik na pompie". Jak podjechałem do niego, kazał odpalić silnik i po samej pracy powiedział: "słyszysz? brzmi jak benzyna, za miękko, na bank kąt wtrysku"