VW T4 Long - budowa camperbusa - Misio w Teczce
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
VW T4 Long - budowa camperbusa - Misio w Teczce
Cześć. Jak już pisałem w przywitaniu zaczynam budowę camperbusa. Busem przyjechałem z Bielska Białej do Radomia cały i zdrowy. Osiągi nie powalają, ale są całkiem wystarczające. Hałas był taki, że musiałem jechać w słuchawkach dousznych i słuchać muzyki z telefonu. Na dizeń dzisiejszy zdemontowałem tapicerkę i podłogę, usunąłem taczkę ziemi. Pod podłogą kilka mniejszych i większych dziur i ognisk rdzy, dla tego w sobotę jestem umówiony z blacharzem na łatanie :).
Zapraszam na mojego Vloga :)
https://youtu.be/6KMASY6tPCE
Marek.
Zapraszam na mojego Vloga :)
https://youtu.be/6KMASY6tPCE
Marek.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: VW T4 Long - budowa camperbusa - Misio w Teczce
Ten styropian to fabryczny czy czyjaś tfurczość?
-
maxtz
- Aktywny T4
- 9
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
Cześć! Jakie masz plany co do zabudowy?
Ja też swojego przerabiam tylko mój jest krótszy <59>
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=30&t=15503&start=0
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Wydaje mi się, że twórczość. Nawet bym zostawił, gdyby mi zależało wyłącznie na izolacji termicznej, ale muszę też wygłuszyć, a w tym styropianie to jak w pudle rezonansowym.Adampio pisze:Ten styropian to fabryczny czy czyjaś tfurczość?
Dzięki [emoji2] [emoji482]pittrans pisze:Powodzonka w modach na camperka <good>
Klasycznie, jak wielu przede mną. Podwójna kanapa w trzecim rzędzie, z tylu stelaż, który po złożeniu kanapy będzie tworzył łóżko. Po lewej stronie szafka z umywalką i kuchenką i dalej jakieś schowki na wysokości łóżka. Przednie fotele kapitańskie. Izolacja na ścianach i suficie z wełny mineralnej zamkniętej w zgrzewanych workach, na to folia jaką stosuje się pod ogrzewanie podłogowe. Jeszcze nie wiem czym wykończę. Podobają mi się amerykańskie projekty z wykończeniem z desek i myślę o deskach elewacyjnych. Marzy mi się podnoszony dach i nawet bym się zdecydował, tylko nie wiem jak to pogodzić z panelami słonecznymi.maxtz pisze:Cześć! Jakie masz plany co do zabudowy?
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
-
maxtz
- Aktywny T4
- 9
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
Dach podnoszony też mam u siebie w planach na przyszły rok z tym że na oryginalny nawet używany mnie nie stać tak więc będę tworzył swój własnoręcznie od podstaw <cool>
Co do solarów na dachu podnoszonym to nie ma problemu z tego co wiem to kilka osób na forum ma taki komplet.
Ja również rozważałem solary u siebie ale jak na razie nie widzę sensu montażu.
Co do solarów na dachu podnoszonym to nie ma problemu z tego co wiem to kilka osób na forum ma taki komplet.
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
To super wiadomość. Solary to u mnie też ostatni etap więc zobaczymy jak sobie dam radę bez nich [emoji106]
Przeglądałem twój wątek i okazuje się, że już go czytałem tylko na camperteam.
Zabudowę chce zrobić podobną do twojej, tylko z braku umiejętności i sprzętu do zabawy z metalem, oraz w związku z posiadanymi umiejętnościami i sprzętem do zabawy z drewnem raczej wszystko będzie w drewnie.
Przeglądałem twój wątek i okazuje się, że już go czytałem tylko na camperteam.
Zabudowę chce zrobić podobną do twojej, tylko z braku umiejętności i sprzętu do zabawy z metalem, oraz w związku z posiadanymi umiejętnościami i sprzętem do zabawy z drewnem raczej wszystko będzie w drewnie.
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Na poniższym filmiku możecie podejrzeć mój sposób na docieplenie busa. Pomysł nie jest nowy, ale ja wymyśliłem sobie, że wełnę mineralną zafoliuję przy użyciu rękawa foliowego i zgrzewarki. Na to pójdzie folia do podgrzewania podłogowego.
https://youtu.be/bJQWD9iVPi0
https://youtu.be/bJQWD9iVPi0
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Kurczę, byłem przekonany, że wyłączyłem. Przepraszam.
Marek.
Marek.
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Teczka wróciła od mechanika, regeneracja rozrusznika i zakucie przewodów gumowych od wspomagania - 400 zł. Pierwsze wydatki :)
A że nie samą techniką człowiek żyje, to wrzucam filmik z pierwszej przejażdżki T4ką
https://youtu.be/KrQB--GUVUI
Marek.
A że nie samą techniką człowiek żyje, to wrzucam filmik z pierwszej przejażdżki T4ką
https://youtu.be/KrQB--GUVUI
Marek.
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Zapraszam na kolejny odcinek vloga.
https://youtu.be/7_XVhFg9A4s
Tym razem na poważnie wzięliśmy się za przygotowania do wyjazdu na wyścigi dronów do Warszawy. Wykonałem stelaż pod izolację podłogi. Bardzo przydatnym narzędziem okazał się zestaw Wolcraft Undercover Jig do kupienia na popularnym portalu aukcyjnym trochę kosztuje, ale lubię grzebać w drewnie więc się nie zmarnuje, a na pewno zaoszczędzi mi trochę kasy na kątowniki i płaskowniki, a połączenia będą dużo bardziej estetyczne. Do klejenia ramy do podłogi użyłem jakiegoś polimerowego kleju z castoramy, musiałem dokupować i za drugim razem był już innej marki. W każdym razie oba w kolorze białym, trzymają bardzo solidnie. Odklejenie ramy od podłogi wymagało by użycia znacznej siły lub odcięcia nożem. Do Warszawy miałem położyć tylko stelaż i sklejkę, ale po wyklejeniu ścian workami z wełną zostało tego tyle, że starczy i na sufit i na podłogę, więc na szybko powrzucałem pod podłogę luzem.
Zapraszam do obejrzenia vloga :)
https://youtu.be/7_XVhFg9A4s
Tym razem na poważnie wzięliśmy się za przygotowania do wyjazdu na wyścigi dronów do Warszawy. Wykonałem stelaż pod izolację podłogi. Bardzo przydatnym narzędziem okazał się zestaw Wolcraft Undercover Jig do kupienia na popularnym portalu aukcyjnym trochę kosztuje, ale lubię grzebać w drewnie więc się nie zmarnuje, a na pewno zaoszczędzi mi trochę kasy na kątowniki i płaskowniki, a połączenia będą dużo bardziej estetyczne. Do klejenia ramy do podłogi użyłem jakiegoś polimerowego kleju z castoramy, musiałem dokupować i za drugim razem był już innej marki. W każdym razie oba w kolorze białym, trzymają bardzo solidnie. Odklejenie ramy od podłogi wymagało by użycia znacznej siły lub odcięcia nożem. Do Warszawy miałem położyć tylko stelaż i sklejkę, ale po wyklejeniu ścian workami z wełną zostało tego tyle, że starczy i na sufit i na podłogę, więc na szybko powrzucałem pod podłogę luzem.
Zapraszam do obejrzenia vloga :)
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Żebyś przypadkiem nie poszedł do raju przez ten piecyk .....juz jednego takiego na forum znaliśmy i teraz mieszka z aniołami ....Ja bym tego nie stosował w busie
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Czytałem tematy, wiem jakie jest zagrożenie. Piecyk jest awaryjnie. Raczej wszędzie w tym roku będziemy mieć dostęp do energii elektrycznej i farelkę, a w przyszłym roku webasto. To raptem 3-4 wyjazdy. Jeśli jednak będzie potrzeba załączenia piecyka, to przy uchylonym oknie <good>chmielik pisze:Żebyś przypadkiem nie poszedł do raju przez ten piecyk .....juz jednego takiego na forum znaliśmy i teraz mieszka z aniołami ....Ja bym tego nie stosował w busie
Swoją drogą jaki czujnik z alarmem warto by mieć na taką okazję?
-
SSS
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Cześć kolego życze powodzenia w postępie prac, u mnie też przewiduję podnoszony dach, masz już jakieś pomsły jak to wykonać?maxtz pisze:Dach podnoszony też mam u siebie w planach na przyszły rok z tym że na oryginalny nawet używany mnie nie stać tak więc będę tworzył swój własnoręcznie od podstaw <cool>
jeśli nie to tu gościu robi odlew z epoksydu do czgoś na kształt trafika.
https://www.youtube.com/watch?v=URLrMUa9lrI
a tu kolega z forum pokazuje swój daszek:
https://www.youtube.com/watch?v=0iSTLKT ... e=youtu.be
będę obserwował twoje postępy w pracy, pozdrawiam.
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Właśnie taki dach jak na drugim filmie chcę zamontować. Ponoć nie jest to duża filozofia. Na allegro jest gość, który to wykonuje. Koszt około 5,5 tyś. Dzięki za wsparcie. Właśnie wpadło kilka złotych i planuję zakup całej instalacji elektrycznej/solarnej.
Marek.
Marek.
-
Wrzos
- Forumowicz T4
- 9
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Tak sobie myślę, czy w u takim samochodzie jak T4, potrzebna jest instalacja solarna. Auto małe i mobilne ogólnie do częstego przemieszczenia. Jak jeździmy to i ładuje się drugi akumulator i wtedy już nie potrzebuje ładowania ze słońca.
Myślę że jakbym chciał bardziej stacjonarnie to bym poszedł w coś większego.
To tylko takie moje przemyślenia, mogę się mylić.
Myślę że jakbym chciał bardziej stacjonarnie to bym poszedł w coś większego.
To tylko takie moje przemyślenia, mogę się mylić.
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Każdy ma inne potrzeby. Chcę mieć w aucie lodówkę z agregatem, Taka lodówka nie pociągnie na doładowaniu z akumulatora.
-
Wrzos
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Fakt jak lodówka potrzebuje dużo to zawsze będzie dodatkowy zapas prądu. Jeżeli to będzie działało na akumulatorze zasilanym słońcem to chyba i drugi samochodowy też dałby radę. Na lodówkach jakoś bardzo się nie znam, zakładam że ta twoja jest kompresorowa to powinna mieć małe zużycie.
Nie chce Cię zniechęcać do solarów, mi zdaje się że produktem pierwszej potrzeby jest Webasto ale myślę że to już posiadasz.
Dach przyznaje jest fajny, szkoda że na zimę słaby ale przydaje się ogromnie.
Nie chce Cię zniechęcać do solarów, mi zdaje się że produktem pierwszej potrzeby jest Webasto ale myślę że to już posiadasz.
Dach przyznaje jest fajny, szkoda że na zimę słaby ale przydaje się ogromnie.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
@Miklas, co rozumiesz pod pojeciem agregat? Bo jesli sprężarkę to są to najwydajniejsze ergo najmniej prądożerne lodówki.
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Tak sprężarkę. Zdaję sobie sprawę, że doładowanie z alternatora da radę, ale nie chcę być ograniczony. Być może będę chciał zatrzymać się na dłużej w jednym miejscu bez ruszania auta. Może będę chciał obejrzeć film na projektorze z dzieciakami, albo dłużej popracować na kompie. Fotowoltaika daje mi takie możliwości.
Webasto już zainstalowane [emoji106][emoji4]
Marek.
Webasto już zainstalowane [emoji106][emoji4]
Marek.
-
Wrzos
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Teczka nad łączy [emoji16] Do zobaczenia gdzieś tam w terenie.
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Do zobaczenia :-).
BTW @Wrzos fajne filmiki na YT, jestem w trakcie oglądania :-)
Marek.
BTW @Wrzos fajne filmiki na YT, jestem w trakcie oglądania :-)
Marek.
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Może komuś się przyda. Udało mi się zrealizować mój pomysł na bagażnik rowerowy dla czterech rowerów do skrzydełek, który pozwoli mi na dostęp do bagażnika bez zdejmowania rowerów. Zrobiliśmy około 4000 km, również po szutrach i ze wspinaczką na wysokie przełęcze. Sprawdził się rewelacyjnie.
Pomysł opiera się na dwóch relingach mocowanych na stałe do skrzydełek nad oknem i powyżej tablicy rejestracyjnej i analogicznie na drugim skrzydełku, łącznie cztery relingi. Do tak zamontowanych relingów można przytroczyć co się w głowie urodzi, już chodzą mi po głowie skrzynie bagażowe i drabinka. W moim przypadku są to cztery bagażniki rowerowe tzw rynienki. Rowery w tym układzie jadą przednim kołem do dołu tak, żeby uchwyt mocowany do ramy roweru podtrzymywał całość jako trzeci punkt poza tymi przy kołach rowerów. W takim przypadku potrzebna jest trzecia tablica rejestracyjna z podświetleniem. Ja mimo, że lampy tylne nie były zasłonięte kupiłem całą belkę z lampami. Uznałem, że jak zacznę sam rzeźbić to belka z samym podświetleniem wyjdzie w podobnej cenie co gotowa ze wszystkim. Do tego potrzebna jest tablica w ukośne czerwono białe pasy, ponieważ ładunek wystaje ponad 50 cm do tyłu. Całość zespoliłem za pomocą profili aluminiowych, które miałem w garażu z jakichś innych projektów i przymocowałem w trzech punktach, dwóch do kierownicy dwóch środkowych rowerów i w trzecim do jednego z siodełek. Aby otworzyć drzwi tylne należy rozpiąć jeden pasek mocujący belkę z tablicą przy kierownicy roweru i odpiąć wtyczkę z gniazda przy haku. to jest dosłownie 10 sekund roboty.
Mocowanie rowerów wymaga pomocy drugiej osoby, już mam w głowie usprawnienie, które to poprawi, ale to wymaga zakupu spawarki albo zlecenia u ślusarza. Na razie jest jak jest. Zdjąć rowery bez problemu można w pojedynkę. Montaż rowerów w dwie osoby, kiedy mamy już opanowane co i jak, w jakiej kolejności trwa nie dłużej niż 5-10 minut. Mamy to przećwiczone w Weronie i w Wenecji bo zostawialiśmy auto na parkingu w oddaleniu od centrum miasta, jechaliśmy z dzieciakami na zwiedzanie miasta do centrum rowerami gdzie ciężko z bezpłatnym parkingiem, a jak wszyscy byli zmęczeni, to tatuś jechał na rowerze po auto i przyjeżdżał po resztę. Wtedy trzeba było się szybko uwijać bo chwilowy postój gdzieś na zakazie czy na płatnym miejscu parkingowym. ;)
Relingi wg mojego pomysłu wykonała lokalna firma zajmująca się produkcją relingów do jachtów. Relingi ze stali nierdzewnej kosztowały 300 zł, nakrętki, śruby i podkładki z kwasówki około 50 zł (chyba mniej ale nie pamiętam), klej i uszczelki zostały mi po montażu turbowenta, belka pod tablicę to koszt około 80 zł, tablica w pasy 30 zł . Dwa bagażniki już miałem, dwa dokupiłem. Koszt jednego bagażnika 75 zł. Całość mnie kosztowała 610 zł. Doliczając klej montażowy do uszczelnienia i dwa bagażniki to koszt 810 zł. Jest to alternatywa dla bagażnika rowerowego na hak, bo to jedyne fabryczne rozwiązanie do skrzydełek pozwalające zamontować 4 rowery. Przykładowo taki bagażnik w Juli kosztuje 899 zł i nie pozwala otworzyć bagażnika, nawet klapy, nie mówiąc o skrzydełkach bez jego uprzedniego demontażu.
Prowadząc auto wyraźnie czuć było przesunięty za tylną oś ciężar rowerów, głównie na szybkich odcinkach i przy koleinach, w mieście i przy wolnej jeździe mniej. Wydaje mi się, że nie bardziej niż z bagażnikiem na haku, ale nie mam doświadczenia.
Pomysł opiera się na dwóch relingach mocowanych na stałe do skrzydełek nad oknem i powyżej tablicy rejestracyjnej i analogicznie na drugim skrzydełku, łącznie cztery relingi. Do tak zamontowanych relingów można przytroczyć co się w głowie urodzi, już chodzą mi po głowie skrzynie bagażowe i drabinka. W moim przypadku są to cztery bagażniki rowerowe tzw rynienki. Rowery w tym układzie jadą przednim kołem do dołu tak, żeby uchwyt mocowany do ramy roweru podtrzymywał całość jako trzeci punkt poza tymi przy kołach rowerów. W takim przypadku potrzebna jest trzecia tablica rejestracyjna z podświetleniem. Ja mimo, że lampy tylne nie były zasłonięte kupiłem całą belkę z lampami. Uznałem, że jak zacznę sam rzeźbić to belka z samym podświetleniem wyjdzie w podobnej cenie co gotowa ze wszystkim. Do tego potrzebna jest tablica w ukośne czerwono białe pasy, ponieważ ładunek wystaje ponad 50 cm do tyłu. Całość zespoliłem za pomocą profili aluminiowych, które miałem w garażu z jakichś innych projektów i przymocowałem w trzech punktach, dwóch do kierownicy dwóch środkowych rowerów i w trzecim do jednego z siodełek. Aby otworzyć drzwi tylne należy rozpiąć jeden pasek mocujący belkę z tablicą przy kierownicy roweru i odpiąć wtyczkę z gniazda przy haku. to jest dosłownie 10 sekund roboty.
Mocowanie rowerów wymaga pomocy drugiej osoby, już mam w głowie usprawnienie, które to poprawi, ale to wymaga zakupu spawarki albo zlecenia u ślusarza. Na razie jest jak jest. Zdjąć rowery bez problemu można w pojedynkę. Montaż rowerów w dwie osoby, kiedy mamy już opanowane co i jak, w jakiej kolejności trwa nie dłużej niż 5-10 minut. Mamy to przećwiczone w Weronie i w Wenecji bo zostawialiśmy auto na parkingu w oddaleniu od centrum miasta, jechaliśmy z dzieciakami na zwiedzanie miasta do centrum rowerami gdzie ciężko z bezpłatnym parkingiem, a jak wszyscy byli zmęczeni, to tatuś jechał na rowerze po auto i przyjeżdżał po resztę. Wtedy trzeba było się szybko uwijać bo chwilowy postój gdzieś na zakazie czy na płatnym miejscu parkingowym. ;)
Relingi wg mojego pomysłu wykonała lokalna firma zajmująca się produkcją relingów do jachtów. Relingi ze stali nierdzewnej kosztowały 300 zł, nakrętki, śruby i podkładki z kwasówki około 50 zł (chyba mniej ale nie pamiętam), klej i uszczelki zostały mi po montażu turbowenta, belka pod tablicę to koszt około 80 zł, tablica w pasy 30 zł . Dwa bagażniki już miałem, dwa dokupiłem. Koszt jednego bagażnika 75 zł. Całość mnie kosztowała 610 zł. Doliczając klej montażowy do uszczelnienia i dwa bagażniki to koszt 810 zł. Jest to alternatywa dla bagażnika rowerowego na hak, bo to jedyne fabryczne rozwiązanie do skrzydełek pozwalające zamontować 4 rowery. Przykładowo taki bagażnik w Juli kosztuje 899 zł i nie pozwala otworzyć bagażnika, nawet klapy, nie mówiąc o skrzydełkach bez jego uprzedniego demontażu.
Prowadząc auto wyraźnie czuć było przesunięty za tylną oś ciężar rowerów, głównie na szybkich odcinkach i przy koleinach, w mieście i przy wolnej jeździe mniej. Wydaje mi się, że nie bardziej niż z bagażnikiem na haku, ale nie mam doświadczenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Ciekawi mnie jak otwierasz drzwi <19> Wygląda na straszne druciarstwo <stop>
-
Miklas
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
To druciarstwo przejechało bez najmniejszego problemu niemal 4 tyś km. Rowery trzymały się sztywno i stabilnie, nic się nie poluzowało podczas jazdy, nic nie odkształciło. Nie rozumiem jakie masz wątpliwości jeśli chodzi o otwieranie, pociągam za klamkę i otwieram.
Marek.
Marek.