Zmiana silnika 2,5 tdi ACV brak mocy i pomysłów. Pomocy !
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
lukikiller
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Doka 96r
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: Zmiana silnika 2,5 tdi ACV brak mocy i pomysłów. Pomocy
Nie została jakaś szmata w przewodach zasilania silnika w powietrze? Czy podczas przekładki stosowane były jakieś zabezpieczenia przewodów?
-
lukikiller
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
były stosowane zabezpieczenia, ale to były nie szmaty tylko gumowe rękawiczki zaciśnięte "trytytkami" na rurach. pomyślałem o tym samym, dla tego rozebrałem wszystkie rury dolotowe i posprawdzałem czy nie zostało nic. i niestety pusto aż do dolotu. Powiedzcie mi jedną rzecz, czy turbo do zaworu n75 podaje ciśnienie czy podciśnienie ?
Może ktoś z was ma schemat wiązki silnika od komputera do skrzynki bezpieczników ?? Zastanawiam się, czy może czegoś nie podłączyłem, lub źle podłączyłem, chociaż mało to prawdopodobne, bo każda kostka ma inny wygląd. ale już nie wiem czego mam się łapać.
Czy mogło coś się stać z wirnikiem turbo? np. urwać się lub sterowanie kierownic mogło się urwać ? Już nie wiem czego mam się łapać, a nie chciał bym nowego turbo w ciemno kupować.
Może ktoś z was ma schemat wiązki silnika od komputera do skrzynki bezpieczników ?? Zastanawiam się, czy może czegoś nie podłączyłem, lub źle podłączyłem, chociaż mało to prawdopodobne, bo każda kostka ma inny wygląd. ale już nie wiem czego mam się łapać.
Czy mogło coś się stać z wirnikiem turbo? np. urwać się lub sterowanie kierownic mogło się urwać ? Już nie wiem czego mam się łapać, a nie chciał bym nowego turbo w ciemno kupować.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W ACV do n75 potrzebne jest ciśnienie - powstaje ono wskutek pracy samej turbosprężarki. ACV nie ma kierownic w turbosprężarce.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Więc bez wężyka powinieneś mieć przeładowanie. Sztanga otwiera tylko zawór upustowy, a domyślnie jest zamknięty i bije ciśnienie na max. Jeżeli po dodaniu gazu spada ciśnienie w dolocie, to albo turbina stoi dęba, albo masz dużą nieszczelność między turbo i ic, albo zatkany dolot powietrza do filtra.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Też pomyślałem o zatkanym dolocie - być może błędnie interpretuje Twój odczyt z VAG-a - na wolnych jest ok, ale po zwiększeniu obrotów brakuje mu powietrza i odczytujesz VAG-iem spadek ciśnienia w dolocie.
-
lukikiller
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
A więc tak. zdejmowałem z gruszki wężyk i nie wzrastało ciśnienie. Turbo się kręci pieknie jak zakręcę nią ręką od strony dolotu do turbo. dolot powietrza do turbo jak i rury od IC sprawdzałem czyste są. szczelność sprawdzałem kilkukrotnie, opaski trzymają elegancko, nie widać uszkodzeń. Wydaje mi się że jest problem z zaworem upustowym, bo nawet jeśli była by nieszczelność w IC to chociaż trochę by wzrastało ciśnienie i pewnie słychać by było świst. Czy uszkodzony EGR mógł by powodować brak mocy ? Według Vaga pracuje, ale już sam pewności nie mam. Łapię się wszystkiego już. Zastanawiam się jeszcze nad odłączeniem tłumika, tylko nie wiem czy coś to da, bo spaliny z rury lecą normalnie.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Egr jak najbardziej, ale gdyby był otwarty miałbyś kłopot z odpaleniem. Czy węże puchną przy przegazówce?
-
lukikiller
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tego sam nie miałem jak sprawdzić ale jutro będę miał z kim to sprawdzić. Jeśli chodzi o błędne odczyty Vaga to mimo nawet gdyby tak było, to samochód jeździł by z mocą a on mocy nie ma. Zastanawia mnie jeszcze ten EGR czy nie dusi go, bo silnik ma problem wskoczyć wyżej niż 3000 obr. ma bardzo mało siły wtedy.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
EGR nic nie może zdusić, on tylko dopuszcza spalin z wydechu do dolotu, jak zostanie otwarty to poza brakiem mocy silnik zazwyczaj mocno dymi.lukikiller pisze:astanawia mnie jeszcze ten EGR czy nie dusi go
-
lukikiller
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No to wyklucza się bo silnik nie dymi praktycznie nic :/ Wychodzi, że padło turbo.
Jeszcze jutro sprawdzę czy puchną węże. Powinny puchnąć jeśli pompuje. A jeśli nie pompuje to zamawiam turbo po regeneracji, bo mi brakuje już pomysłów
Wstawiam 3 logi Dynamiczne. tylko tyle udało mi się zrobić kumpla Vagiem.
http://vaglogi.pl/log-003_3OU15YM.html
http://vaglogi.pl/log-004_Cpmse4H.html
http://vaglogi.pl/log-011_B7KHK8.html
U kumpla co chwile jakiś błąd wyskakiwał i w dodatku miał nie zarejestrowanego Vaga więc nie wszystko dało się zrobić, jak dorwę lepszego kompa, to wtedy będę robił resztę. Może ktoś z kolegów orientuje się, czy trudno jest wyjąć turbo w acv ?
Jeszcze jutro sprawdzę czy puchną węże. Powinny puchnąć jeśli pompuje. A jeśli nie pompuje to zamawiam turbo po regeneracji, bo mi brakuje już pomysłów
Wstawiam 3 logi Dynamiczne. tylko tyle udało mi się zrobić kumpla Vagiem.
http://vaglogi.pl/log-003_3OU15YM.html
http://vaglogi.pl/log-004_Cpmse4H.html
http://vaglogi.pl/log-011_B7KHK8.html
U kumpla co chwile jakiś błąd wyskakiwał i w dodatku miał nie zarejestrowanego Vaga więc nie wszystko dało się zrobić, jak dorwę lepszego kompa, to wtedy będę robił resztę. Może ktoś z kolegów orientuje się, czy trudno jest wyjąć turbo w acv ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Wynika z nich, że w dolocie nie ma ani ciśnienia ani odpowiedniej ilości powietrza. Logi wyglądają jakby były zrobione w silniku pracującym na wolnych obrotach. Pierwszy raz coś takiego widzę, nawet w silnikach z padniętą turbiną to przynajmniej w grupie 003 ilość powietrza zasysanego do silnika zwiększała się.
Łatwo nie łatwo zależy dla kogo, i tak musisz ją wyjąć i od tego bym zaczął, a nie od zamawiania następnej, może po wyjęciu, obejrzeniu i sprawdzeniu coś się wyjaśni.lukikiller pisze:Może ktoś z kolegów orientuje się, czy trudno jest wyjąć turbo w acv ?
-
lukikiller
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Czarna magia normalnie... Brakuje mi pomysłów. Ma ktoś może schemat instalacji do tego modelu? Zastanawia mnie to, czy to wszystko może być przyczyną jakiegoś błędu elektrycznego, lub uszkodzenia jakiegoś przekaźnika. Może dla tego, że turbo nie zasysa, to przepływka pokazuje że zbyt mało powietrza przez nią przepływa ? czy zasys powietrza powinien być i tak wyższy ?
I jeszcze jedno pytanie, czy możliwe jest, że zawór upustowy w turbinie mógł się zaciąć w pozycji otwartej ??
W sumie zapomniałem dodać, że jak dodaje gazu i obroty wchodzą powyżej 2 tysięcy to jakiś przekaźnik się odzywa i pstryka, aż światełko przygasa w środku. Wydawało mi się, że to przekaźnik 99 był ale pewności nie mam. I też nie zawsze.
I jeszcze jedno pytanie, czy możliwe jest, że zawór upustowy w turbinie mógł się zaciąć w pozycji otwartej ??
W sumie zapomniałem dodać, że jak dodaje gazu i obroty wchodzą powyżej 2 tysięcy to jakiś przekaźnik się odzywa i pstryka, aż światełko przygasa w środku. Wydawało mi się, że to przekaźnik 99 był ale pewności nie mam. I też nie zawsze.
-
lukikiller
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Temat został rozwiązany!! turbina ładuje. Przyczyną całego bałaganu był ciągle otwarty zawór upustowy. Prawdopodobnie podczas montażu silnika zostało zaczepione sztangą o ścianę grodziową i się coś przestawiło, nie pytajcie mnie jak i co bo nie mam pojęcia. W każdym razie odkręciłęm nakrętki ze sztangi, zamknąłem klapkę od zaworu upustowego, dokręciłem nakrętki i turbinka ładuje aż miło :) NA vagu parametry przepływki i doładowania podczas jazdy wróciły do normy. Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązywaniu tej sprawy. Temat można zamknąć. Pozdrawiam