Camper bez papierów...
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 41
- Model:
- Auto: T4yncro
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Camper bez papierów...
...chodzi mi o to, że kupiłem 4 lata temu t4, blaszaka co prawda z otapicerowaną paką, bez grodzi jak w ciężarówce, ale kupiłem jako ciężarówkę i tak zarejestrowałem..Jest 97r, 2,4 D, buda niezła,ma syncro i klimę, na czym mi zależało. Jeżdżę, ale wymaga jeszcze pewnego wkładu, by pod względem technicznym (w czasie jazdy robi łułułułułu) i pod względem elektryki ( coś się pieprzy,nie wszystko działa na tablicy itp) Rok temu kupiłem zabudowę kempingową, parę razy nim gdzieś byliśmy, spało się super (efekt integracji? <drink> Jest zarejestrowany na ciężarowy, jak przerejestrować na kemping? Czy w ogóle to przerejestrowanie olać? Ponoć mają wejść przepisy, że przerejestrowanie na kampera będzie utrudnione,każda przeróbka będzie musiała mieć poświadczenie firmy mającą taką autoryzację? Posiadanie takiego VW, było marzeniem mojego życia, zawsze były ważniejsze sprawy, brak pieniędzy, a na starość myślałem, że marzenia się spełnią. Czy to tak, że na starość życie staje przed tobą otworem, ale uważaj, o jaki otwór chodzi? <44>
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Re: Camper bez papierów...
Ja bym jeździł jak jest, zapłacisz kasę za przekwalifikowanie auta i co Ci to da ???
Masz ciężarowy , więc możesz tam wozić co zechcesz, zrób tylko jakąś ścianę grodziową taką przesuwaną abyś mógł przechodzić do przodu
Przepisy już chyba weszły, bo na przeglądach zaczynają się czepiać
Masz ciężarowy , więc możesz tam wozić co zechcesz, zrób tylko jakąś ścianę grodziową taką przesuwaną abyś mógł przechodzić do przodu
Przepisy już chyba weszły, bo na przeglądach zaczynają się czepiać
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Przerejestrowanie na kampera (czyli pojazd specjalny) duży koszt, montaż ściany grodziowej tylko oryginał (ale były też małe ścianki o wysokości chyba 60 cm nie całe) . A i tak wszystko będzie zależało od Diagnosty .
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
:cry: Wszystko zależy od diagnosty, ale prawo się tak zmienia, że czynnik ludzki jest eliminowany niestety. Mieszkam w małym miasteczku na T, pod Wrocławiem, do tej pory powiedzenie "do Boga przez modlitwę , a do ludzi przez ludzi" się sprawdzało, ale jak będzie w przyszłości nie wiem, ponoć ta przyszłość rysuje się nieciekawie...Jak do tej pory diagnosta się przez 3 lata nie czepił, że nie ma w ciężarówce grodzi czy atestowanej siatki. Pewnie, w ciężarówce mogę wozić jakie chcę klamoty, ale jeśli szafki, lodówka itp są trwale związane z konstrukcją śrubami, to obawiam się, że to nie zostanie przez diagnostów czy kontrolę policyjną potraktowane jako przewożony bagaż. W poniedziałek się wybiorę o tym pogadać z diagnostą, ale nadal proszę o Wasze wpisy i opinie. Z góry dziękuję.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Podczas kontroli to właśnie o to chodzi, aby ładunek nie mógł się swobodnie przemieszczać.
A czy przypniesz pasami, skręcisz śrubami na wylot czy przyspawasz do budy - to kogo to obchodzi? Nie sądzę, aby to przysporzyło kiedykolwiek kłopotu, jak już to brak kraty i to przy wyjątkowym pechu.
A diagnostę musisz po prostu dobrać do auta <38>
A czy przypniesz pasami, skręcisz śrubami na wylot czy przyspawasz do budy - to kogo to obchodzi? Nie sądzę, aby to przysporzyło kiedykolwiek kłopotu, jak już to brak kraty i to przy wyjątkowym pechu.
A diagnostę musisz po prostu dobrać do auta <38>
-
maxiek
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Przerejestrowaliśmy w tym roku na specjalny kempingowy.
Do zmiany kategorii pojazdy jest Ci potrzebne oświadczenie od firmy, która taką zabudowę Ci wykonała i fv na usługę (jesli prowadzisz działalność taką właśnie to fv nie musisz mieć to oczywiste)
I tyle, koszt zmiany kategorii jak pamiętam 170 zł, + urząd zmiana dowodu też parę groszy.
Jedna uwaga samochodem specjalnym wg przepisów Polskiego prawa można poruszać się max prędkością 80km/h (teoretycznie oczywiście)
Ale ściany grodziowej już nie będzie trzeba mieć,
P.S. Trzeba tylko znaleźć diagnostę, który będzie znał przepisy, albo zrzeszony jest w PiMOT i będzie chciało mu się dowiedzieć, douczyć się co ma zrobić.
O homologacjach na meble od innych już też słyszałem :) (nie istnieje takie coś w przyrodzie)
Do zmiany kategorii pojazdy jest Ci potrzebne oświadczenie od firmy, która taką zabudowę Ci wykonała i fv na usługę (jesli prowadzisz działalność taką właśnie to fv nie musisz mieć to oczywiste)
I tyle, koszt zmiany kategorii jak pamiętam 170 zł, + urząd zmiana dowodu też parę groszy.
Jedna uwaga samochodem specjalnym wg przepisów Polskiego prawa można poruszać się max prędkością 80km/h (teoretycznie oczywiście)
Ale ściany grodziowej już nie będzie trzeba mieć,
P.S. Trzeba tylko znaleźć diagnostę, który będzie znał przepisy, albo zrzeszony jest w PiMOT i będzie chciało mu się dowiedzieć, douczyć się co ma zrobić.
O homologacjach na meble od innych już też słyszałem :) (nie istnieje takie coś w przyrodzie)
-
Leska
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Kratkę musi być w autach zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 29 maja 1999 roku (Dziennik ustaw 32 poz 262).
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Czyli jak ten jest z 1997 roku, to pomimo, że jest jako ciężarowy, nie muszę mieć kratki czy grodzi? <taniec>
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Głupie pytanie, ale ten przepis dotyczy pierwszej rejestracji wogóle czy pierwszej rejestracji na terenie Polski? Bo to może być haczyk :P
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Diagnosta może sprawdzić po vin-ie specyfikacje auta z rysunkiem poglądowym producenta co chodzi o ścianę , kratkę. Tylko kiedy to wejdzie na stacji i czy będzie sprawdzane tego jeszcze nie wiadomo ale ponoć tak ma być drobiazgowo i szczegółowo.