Nietypowe ściąganie auta w prawo.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Re: Nietypowe ściąganie auta w prawo.
Niepotrzebnie pakujesz kase bez sensu.
Jak pisalem wyzej jedz na rame i auto trzeba pomierzyc. Jesli cos jest krzywe to wyjdzie. Pomierza wszystko nie martw sie.
Tutaj masz przyklad jak wyglada pomiar. https://m.youtube.com/watch?v=rj-nhFC52Yw
Jak pisalem wyzej jedz na rame i auto trzeba pomierzyc. Jesli cos jest krzywe to wyjdzie. Pomierza wszystko nie martw sie.
Tutaj masz przyklad jak wyglada pomiar. https://m.youtube.com/watch?v=rj-nhFC52Yw
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Mogłbyś rozwinąć myśl? Kto i gdzie oferuje usługowo pomiary budy? Bo że karoseria miewa punkty pomiarowe to wiem, ale ale nigdy nie spotkałem się z ofertą dla ludzkości sprawdzenia wzajemnego położenia takowych <bezradny>W.B pisze:jedz na rame i auto trzeba pomierzyc.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
To jeszcze nie mialem okazji takowego nawiedzićProbe041 pisze:Każdy zakład blacharski z ramą
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Adampio z Twojego podworka:
03-112 Warszawa
ul. Uczniowska 34
telefon: 12 300 00 06
e-mail: blacharnia.warszawa@pgd.pl
03-112 Warszawa
ul. Uczniowska 34
telefon: 12 300 00 06
e-mail: blacharnia.warszawa@pgd.pl
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 2002
- Kontakt:
Ok, tę opcję postaram się sprawdzić - Czy ktoś orientuje się gdzie w Poznaniu jest jakiś warsztat z taką ramą ?
W międzyczasie byłem w innym warsztacie na geometrii. Poprawili WSZ w prawym kole i jest trochę lepiej. Nadal jednak ściąga. Z tyłu zbieżność i pochylenie kół nie mieszczą się w normie - jak wcześniej. Czy to może mieć tu znaczenie ? Podobno z tyłu nie ma śrub mimośrodowych do regulacji - są wstawione jakieś normalne przez co nie da się tego regulować.
W międzyczasie zaczęła zastanawiać mnie jeszcze jedna opcja. Robiłem teraz trasę po górach i zauważyłem że przy prędkościach od 60-90 km/h, na każdym biegu słyszę buczenie albo gwizd. Dźwięk występuje od 60 km/h jego wysokość rośnie aż do 80-90 km/h i później jest na tyle wysoki że go nie słychać. Nie pamiętam jak było wcześniej ale czy to normalny dźwięk przekładni ?
Słychać go tylko pod obciążeniem - jak jadę pod górę albo przyśpieszam. W związku z tym - czy możliwe żeby było coś nie tak z dyferencjałem i stąd brało się ściąganie ? Pamiętam że o takim przypadku już czytałem...
W międzyczasie byłem w innym warsztacie na geometrii. Poprawili WSZ w prawym kole i jest trochę lepiej. Nadal jednak ściąga. Z tyłu zbieżność i pochylenie kół nie mieszczą się w normie - jak wcześniej. Czy to może mieć tu znaczenie ? Podobno z tyłu nie ma śrub mimośrodowych do regulacji - są wstawione jakieś normalne przez co nie da się tego regulować.
W międzyczasie zaczęła zastanawiać mnie jeszcze jedna opcja. Robiłem teraz trasę po górach i zauważyłem że przy prędkościach od 60-90 km/h, na każdym biegu słyszę buczenie albo gwizd. Dźwięk występuje od 60 km/h jego wysokość rośnie aż do 80-90 km/h i później jest na tyle wysoki że go nie słychać. Nie pamiętam jak było wcześniej ale czy to normalny dźwięk przekładni ?
Słychać go tylko pod obciążeniem - jak jadę pod górę albo przyśpieszam. W związku z tym - czy możliwe żeby było coś nie tak z dyferencjałem i stąd brało się ściąganie ? Pamiętam że o takim przypadku już czytałem...
-
Stig
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 2002
- Kontakt:
Nowe newsy - byłem w warsztacie blacharskim. Tam pomierzyli go dokładnie, obejrzeli wszystko, stwierdzili że jest dobrze. Rozstaw osi z prawe i lewej jest w tej chwili równy co do milimetra. Po blacharzu byłem na ustawieniu zbieżności w kolejnym warsztacie - bez zmian. Potem pojechałem do najbardziej renomowanego warsztatu z geometrią w mieście. Tam podeszli do sprawy poważnie. Dokłądnie sprawdzali grupę pojazdu, potem grzebali 45 minut. Stwierdzili że przód jest w porządku i jeżeli auto nadal ściąga a cała reszta jest ok to jest szansa że wina leży w tylnym lewym kole. jego kąt pochylenia i zbieżnośc nie mieszczą się w normie - zasugerowali że często jest to wina walniętej piasty lub wahacza. Nie stwierdzili jednak że to na pewno wina tego koła. Na tą chwilę mam więc w głowie 2 opcje:
1. Wina tylnego lewego koła
2. wina dyferencjału - nie wiem jak ale to chyba jedyna rzecz która nie była sprawdzana.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, przemyślenia ?
1. Wina tylnego lewego koła
2. wina dyferencjału - nie wiem jak ale to chyba jedyna rzecz która nie była sprawdzana.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, przemyślenia ?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Tył musi być na zielono, ze zbieżnością można powalczyć ale pochylenie koła to piasta / łożysko lub krzywy wahacz według mnie.
-
carol
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Zrób prosty test:
zaparkuj na równej powierzchni np. parking a najlepiej na posadzce betonowej garażu, połóż poziomnice na podłożu sprawdź czy jest poziomo pod zderzakiem tylnym jeżeli tak połóż tę poziomnicę na tym zderzaku i porównaj odczyt czy dokładnie tak samo się ułożyła poziomnica, najlepiej wyjdzie jeżeli zamiast zderzaka pomiar zrobisz na stałym elemencie metalowym podłogi/ramy, ewentualnie dokładny pomiar odległości od podłoża do elementu metalowego.
Może okaże się, że zwykłe ułożenie spręzyny tylnej daje taki efekt /lub wyrobione gumy pod i nad sprężyną/.
zaparkuj na równej powierzchni np. parking a najlepiej na posadzce betonowej garażu, połóż poziomnice na podłożu sprawdź czy jest poziomo pod zderzakiem tylnym jeżeli tak połóż tę poziomnicę na tym zderzaku i porównaj odczyt czy dokładnie tak samo się ułożyła poziomnica, najlepiej wyjdzie jeżeli zamiast zderzaka pomiar zrobisz na stałym elemencie metalowym podłogi/ramy, ewentualnie dokładny pomiar odległości od podłoża do elementu metalowego.
Może okaże się, że zwykłe ułożenie spręzyny tylnej daje taki efekt /lub wyrobione gumy pod i nad sprężyną/.
-
camer
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: krotki polift
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
majac na uwadze cala powyzsza dyskusje sugerujecie zeby drazyc temat (i od czego zaczac?) czy jezdzic i 'nie zachodzic w glowe'?Probe041 pisze:Tył musi być na zielono, ze zbieżnością można powalczyć ale pochylenie koła to piasta / łożysko lub krzywy wahacz według mnie.
Auto jezdzi prosto, jakiegos specjalnego sciagania nie zauwazylem, dopiero bede sprawdzal czy tnie opony, luzow/drgan brak. Jedynie co zauwazylem zaraz po wyjezdzie z geometrii to ze slychac jakby glosniej bylo gdzies od kol/lozysk. Ale moze to tylko ja zaczalem sie jakos mocniej wsluchiwac, bo lozyska maja dopiero raptem 100km przejechane, wiec raczej nie to... Mial ktos podobne odczucia?
EDIT. zapomnialem dodac, ze z tylu nie ma srub mimosrodowych/regulacji, wiec pan od geometrii, nie mogl chyba nic z tym zrobic
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Dlaczego nie ma odczytu kąta WSZ z przodu? Jak tego nie ustawisz to prosto nigdy nie będzie jechać
-
carol
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jest jeszcze jedna możliwość - pada któreś z łożysk po prawej stronie - koło, półośka, wewnętrzne przy skrzyni.
Jednocześnie kibicuję Tobie aby się udało bo sam od dłuższego czasu z tym zjawiskiem też się borykam i nie daję rady go opanować, radzę sobie różnicą ciśnień w kołach bo się z czasem nasiliło choć opon nie niszczy to jednak jest uciążliwe.
Wcześniej sam siebie oszukiwałem że to efekt nachylenia poprzecznego jezdni, może wiatru, może tylko złudzenie...
Też w prawo.
Żeby ciekawiej po zmianie skrzyni biegów z AT na manuala bez zmian !
Jednocześnie kibicuję Tobie aby się udało bo sam od dłuższego czasu z tym zjawiskiem też się borykam i nie daję rady go opanować, radzę sobie różnicą ciśnień w kołach bo się z czasem nasiliło choć opon nie niszczy to jednak jest uciążliwe.
Wcześniej sam siebie oszukiwałem że to efekt nachylenia poprzecznego jezdni, może wiatru, może tylko złudzenie...
Też w prawo.
Żeby ciekawiej po zmianie skrzyni biegów z AT na manuala bez zmian !
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Oszkurna, nie strasz <szok> Wymieniłem przeguby wewnętrzne 500 km temu, a łożysko prawego koła 8000km i po wymianie przegubów zaczęło mi ściągać w prawo, na tyle słabo, że też się pocieszam, że to skutek przeciwdeszczowego spadku jezdni...carol pisze:Jest jeszcze jedna możliwość - pada któreś z łożysk po prawej stronie - koło, półośka, wewnętrzne przy skrzyni.
-
carol
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ale łożysko zmieniałeś tylko jedno - to z prawej ?
Może ma inne opory toczenia w stosunku do lewej wyjeżdżonej strony?
Może ma inne opory toczenia w stosunku do lewej wyjeżdżonej strony?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Łozysko wymieniałem tylko prawe bo kupiłem a okazało się, że luz był i to wściekły na górnym sworzniu. Ale wszystko z prowadzeniem się było OK do czasu wymiany przegubu wewnętrznego. Dopuszczam jeszcze niedokrecenie śruby centralnej półosi ale pogoda ostatnio niesprzyjająca