Tuning silnika w T4 po swapie na 1.9 TDI
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Tuning silnika w T4 po swapie na 1.9 TDI
Nie ma takiego tematu na forum i uznałem, że najwyższy czas aby go założyć.
Postaram się w trakcie opisać co można poprawić aby móc się jeszcze żwawiej poruszać i z jakim ryzykiem to się wiąże :)
Zapraszam do dyskusji :)
Postaram się w trakcie opisać co można poprawić aby móc się jeszcze żwawiej poruszać i z jakim ryzykiem to się wiąże :)
Zapraszam do dyskusji :)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2016, 11:00 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Zwiększenie mocy w T4 po swapie na 1.9 TDI
Duże turbo, większe wtryski ,przeróbka pompy, kolektor ssący, wydech min 2,5cala i najważniejsze zmiana programu i map sensora
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
i podzielenie 90-1Z i 110-AFNa
ale fakt brakuje działu <MODY PO SWAPIE>
źle by nie było jakby powstał w dziale <TUNING>
każdy egzemplarz po swapie jest inny i różne pomysły wydechu interqlera czy rozłożenia wiązki elektrycznej
a dla przyszłych swapowiczów było by jak znalazł
ale fakt brakuje działu <MODY PO SWAPIE>
źle by nie było jakby powstał w dziale <TUNING>
każdy egzemplarz po swapie jest inny i różne pomysły wydechu interqlera czy rozłożenia wiązki elektrycznej
a dla przyszłych swapowiczów było by jak znalazł
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wątek znajduje się już w dziale tuning :)
Temat jest dla tych, którzy uruchomili już auto i chcieli by więcej :)
Temat jest dla tych, którzy uruchomili już auto i chcieli by więcej :)
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
a to wtryski 216 BSLA 150P746 0433175176 BOSCH
pompa z 11 mm tłokorozdzielaczem
więkrze turbo np. z ARLa
większy FIMC
i program najlepiej z hamownią
pompa z 11 mm tłokorozdzielaczem
więkrze turbo np. z ARLa
większy FIMC
i program najlepiej z hamownią
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Niestety jak mi to powiedziano na początku aby w tych silnikach cokolwiek ugrać trzeba wymienić praktycznie cały osprzęt i jest to drogi silnik pod tym względem. O ile słupek silnika znosi wszystko bez problemu o tyle reszta już nie jest tak wydajna.
Sam program, chip dla zdrowego silnika AFN daje średnio ok. 140KM/320Nm. Jak ktoś ma zapał może dłubać dalej.
Ja mogę napisać jak to wygląda dla silnika AFN z turbo ze zmienną geometrią. Oczywiście 1Z też można przerobić ale potrzebna zmiana ecu na 16 bit i układ sterowania turbo do zmiany na podciśnieniowy. Oczywiście 1Z czy AHU też można poprawić zmieniając zwykłe turbo na zaworze upustowym na wydajniejsze.
Jeśli chodzi o sprzęgło to mój dwumas dzielnie znosił 350Nm, przy 390Nm zaczęły się uślizgi i zmieniłem na sztywne koło z dociskiem VR6 021141025F. Dalej na razie nie zamierzam sprawdzać ile sprzęgło zniesie ale kto wie co będzie :)
Turbo z potencjałem ~200KM, pasuje od silnika BRD na dzielonym kolektorze od sharana. Trzeba zmienić gruszkę na taką bez elektroniki lub mocno potraktować ścianę grodziową. Zasilanie też sharan, spływ też od afn przespawany przy wyjściu z turbo o 90 stopni.
Zmiana map sensora na zewnętrzny 3 barowy ma sens jak ktoś chce doładowanie ponad 1.45b czyli okolice 170KM i więcej na dużym turbo.
Tłokorozdzielacz 11mm tanio od renault z numerem 988, nastawnik hdk 248. Fala de110 lub de143. Tutaj już zostało wszystko napisane i do znalezienia w google ale jak ktoś chce to może tutaj rozwinąć temat.
Wtryskiwacze od silnika AHY 0.216 lub większe ale 0.216 spokojnie starczają do ~180KM. Jak ktoś chce więcej to można kupić tuningowe końcówki 0.230 i większe jednak nie cieszą się już taką trwałością jak ori bosch.
Kolektor ssący od silnika AWX czyli passat 3bg b5fl. Podobno lepszy przepływ, napełnianie cylindrów, niższe egt i tyle. Mam i dźwięk silnika moim zdaniem jest bardziej rasowy, średnica kanałów też jest większa więc coś w tym musi być. Potrzebna przykręcana flansza aby podpiąć wąż w miejsce zaworu egr.
IC od ACV nad silnikiem spokojnie dawał u mnie radę w upały w lecie na autostradzie przy mocy 156KM jednak wskazany przy takiej mocy jest frontowy intercooler. Z tym jest duży problem w T4, bo nie ma wiele miejsca aby go upchać. Tym bardziej jak ktoś ma dołożoną klimatyzację i krótki przód.
W długim przodzie można się pokusić o zestaw FMIC od AXG ale to przy dużym turbo i kosztuje też sporo, poza tym potrzebna jest inna chłodnica wody.
No i najsłabszy punkt całej zabawy to skrzynia biegów. U mnie 50kkm po remoncie skrzyni i łożyska były do wymiany, skrzyniarze zalecali mi zmieniać olej co 30kkm ale mam to na uwadze aby nie deptać z dołu pod wzniesienia ani nie przeciążać 5 biegu.
Wydech póki co mam fabryczny, zamiennik średnica chyba 56mm w tej chwili. Ale to jest temat do zmiany w przyszłości.
Sam program, chip dla zdrowego silnika AFN daje średnio ok. 140KM/320Nm. Jak ktoś ma zapał może dłubać dalej.
Ja mogę napisać jak to wygląda dla silnika AFN z turbo ze zmienną geometrią. Oczywiście 1Z też można przerobić ale potrzebna zmiana ecu na 16 bit i układ sterowania turbo do zmiany na podciśnieniowy. Oczywiście 1Z czy AHU też można poprawić zmieniając zwykłe turbo na zaworze upustowym na wydajniejsze.
Jeśli chodzi o sprzęgło to mój dwumas dzielnie znosił 350Nm, przy 390Nm zaczęły się uślizgi i zmieniłem na sztywne koło z dociskiem VR6 021141025F. Dalej na razie nie zamierzam sprawdzać ile sprzęgło zniesie ale kto wie co będzie :)
Turbo z potencjałem ~200KM, pasuje od silnika BRD na dzielonym kolektorze od sharana. Trzeba zmienić gruszkę na taką bez elektroniki lub mocno potraktować ścianę grodziową. Zasilanie też sharan, spływ też od afn przespawany przy wyjściu z turbo o 90 stopni.
Zmiana map sensora na zewnętrzny 3 barowy ma sens jak ktoś chce doładowanie ponad 1.45b czyli okolice 170KM i więcej na dużym turbo.
Tłokorozdzielacz 11mm tanio od renault z numerem 988, nastawnik hdk 248. Fala de110 lub de143. Tutaj już zostało wszystko napisane i do znalezienia w google ale jak ktoś chce to może tutaj rozwinąć temat.
Wtryskiwacze od silnika AHY 0.216 lub większe ale 0.216 spokojnie starczają do ~180KM. Jak ktoś chce więcej to można kupić tuningowe końcówki 0.230 i większe jednak nie cieszą się już taką trwałością jak ori bosch.
Kolektor ssący od silnika AWX czyli passat 3bg b5fl. Podobno lepszy przepływ, napełnianie cylindrów, niższe egt i tyle. Mam i dźwięk silnika moim zdaniem jest bardziej rasowy, średnica kanałów też jest większa więc coś w tym musi być. Potrzebna przykręcana flansza aby podpiąć wąż w miejsce zaworu egr.
IC od ACV nad silnikiem spokojnie dawał u mnie radę w upały w lecie na autostradzie przy mocy 156KM jednak wskazany przy takiej mocy jest frontowy intercooler. Z tym jest duży problem w T4, bo nie ma wiele miejsca aby go upchać. Tym bardziej jak ktoś ma dołożoną klimatyzację i krótki przód.
W długim przodzie można się pokusić o zestaw FMIC od AXG ale to przy dużym turbo i kosztuje też sporo, poza tym potrzebna jest inna chłodnica wody.
No i najsłabszy punkt całej zabawy to skrzynia biegów. U mnie 50kkm po remoncie skrzyni i łożyska były do wymiany, skrzyniarze zalecali mi zmieniać olej co 30kkm ale mam to na uwadze aby nie deptać z dołu pod wzniesienia ani nie przeciążać 5 biegu.
Wydech póki co mam fabryczny, zamiennik średnica chyba 56mm w tej chwili. Ale to jest temat do zmiany w przyszłości.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Turbine proponuje gt2556 lub gt 2260, nawet do 1z bo zmieniamy kompa ,dokładamy zaworek i ładnie już jest sterowanie zmienną geometrią, i najważniejsze kto mówił że mody są tanie, ja żeby wcelować się w 300km i ponad 600nm muszę wyładować jakieś 2500zł
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Oczywiście gtb1756 i gtb2260 czy vklr najlepiej ale to już jak ktoś chce iść na całość i z tego silnika wycisnąć grubo ponad 200KM (przy GTB22 to okolice 300KM) i zupełnie się nie liczy z kosztami, bo nic nie pasuje. Zaczynając od kolektora, zasilaniu olejem, przeróbka grodzi a kończąc na wydechu. Oczywiście przy takich zamiarach druga skrzynia 02B na półce gotowa do podmiany :-D
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kolektor i zasilanie jak i spływ oleju to najmniejszy problem, a żeby turbine wsadzić też aż tak bardzo nie trzeba rzeźbić w grodzi
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Można jeszcze założyć wałek rozrządu z 1.9TD AAZ lub dla lepszego efektu z SDI
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
No tak, o wałku zapomniałem. Najlepszy 28E z 1.9 SDI z czarną pokrywą zaworów lub z nowszych 38E też z 1.9 SDI ale z aluminiową pokrywą. W przypadku tego drugiego do podcięcia uszczelka pokrywy zaworów, bo jest tam napęd wakupompy z niego.
Jeden, jak i drugi mają takie same kąty otwarcia zaworów.
Jeden, jak i drugi mają takie same kąty otwarcia zaworów.
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Może ktoś się orientuje czy zamiast sterownika 8-bitowego 028906021AF pasuje jakiś inny 16-bitowy p&p oprócz tego z końcówką BF ??
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
mam w zapasie 16 bitowy w metalowej obudowie z końcowymi literami EF jak Cie to ratuje
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jakie miałeś temperatury w dolocie na tym icku ?? Pytam ponieważ przy swapie od razu podkręcam tdi na około 150PsProbe041 pisze:
IC od ACV nad silnikiem spokojnie dawał u mnie radę w upały w lecie na autostradzie przy mocy 156KM jednak wskazany przy takiej mocy jest frontowy intercooler...
Szczepek76 dziękuję za propozycję ale już zaopatrzyłem się w 16-bitowe ecu
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem jakie miałem temperatury, było znośnie ale czuć było na mieście, że puchł w korkach w lecie. Na trasie czy autostradzie bez problemu było.
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Muszę zakupić jakiegoś icka bo póki co mam prowizorkę ( sama rura ). Natrafiłem na stronach UK że ludzie do T4 zakładają icki od L200. Przeglądając ogłoszenia zauważyłem że większość takich icków ma fabrycznie wentylator elektryczny. Ktoś coś wie w tym temacie ??
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
W acv(102)km dodaje się właśnie takie wentylatory pod ic w celu poprawienia chłodzenia
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Od czego na przykład podejdą?chemik211 pisze:W acv(102)km dodaje się właśnie takie wentylatory pod ic w celu poprawienia chłodzenia
Jak są sterowane?
Może bym dołożył.... <19>
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Już opisywałem, np.pajero a sterowanie poprzez termistor lub programem z org kompa
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Możesz wskazać gdzie to opisywałeś ewentualnie coś więcej w temacie sterowania z ori ecu ??chemik211 pisze:Już opisywałem, np.pajero a sterowanie poprzez termistor lub programem z org kompa
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Re: Tuning silnika w T4 po swapie na 1.9 TDI
Czy ktoś się orientuje od czego założyć większe turbo do 1z ?? interesuje mnie turbo bez zmiennej geometrii. Aktualnie mam założone minimalnie wydajniejsze turbo bo od Rovera GT1549s ale może ktoś ma lepsze propozycje...
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja na Twoim miejscu zmienil bym na VNT sterownik zaworek i turbo z 110
Wieksze mozliwosci rozwoju projektu
Turbiny ze 130-150 pasuja p/p
Wiadomo dalej wtryski wiekrze pompa 11mm walek sdi
Zalezy ile mocy potrzebujesz
Zmien na VNT a potem w miare jedzenia apetyt rosnie
Wieksze mozliwosci rozwoju projektu
Turbiny ze 130-150 pasuja p/p
Wiadomo dalej wtryski wiekrze pompa 11mm walek sdi
Zalezy ile mocy potrzebujesz
Zmien na VNT a potem w miare jedzenia apetyt rosnie
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Mam założony intercooler z 2.5 Pajero w miejscu gdzie siedzi seryjny w 2.5tdi, dodatkowo zrobiłem dziurę w masce i zrobiłem wlot powietrza żeby zapewnić lepsze chłodzenie icka. U mnie turbo dmucha 1.4 bara spadające do 1.35b i od 1 bara na tym icku słychać tak głośny przepływ powietrza jak bym pod maską miał z 500Ps i mega wielką turbinę. W mieście fajnie to słychać ale na trasie tragedia, przy każdym budowaniu boosta normalnie zagłuszam radio. Dolot sprawdzony i szczelny. Zastanawiam się czy to przypadkiem nie wina wew. budowy icka. Czy ktoś ma taki intercooler z podniesionym doładowaniem ??
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt: