Luzy w kolach przednich
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
bukles
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Luzy w kolach przednich
Witam wszystkich jestem tu nowy i na poczatku chcialem sie przywitac. Problem jaki mam polega na tym ze mam luzy w kolach przednich (Multivan 2,5 Tdi ACF 1999 rok) Problem pojawil sie jakis czas temu po wymianie lozysk. Bylem na stacji diagnostycznej i diagnosta stwierdzil luzy na lozyskach, pozostale elementy zawieszenia sa ok. Próbowalem dokrecic na srubach ale to nic nie dalo. Co moglo sie stac ? Wczesniej bylo wszystko dobrze, a boje sie ze nie dlugo odpadna kola. Czy juz kiedys ktos z was mial taki problem? Bede wdzieczny za kazda porade. :P :P
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, 22:25 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: Luzy w kolach przednich
bukles pisze:diagnosta stwierdzil luzy na lozyskach, pozostale elementy zawieszenia sa ok.
-
bukles
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
jak nadmieniłem, nie mam luzów na żadnych końcówkach tylko na łożyskach i to stało się po wymianie ich, ale nie od razu, po przejechaniu ok 5000km .Próbowałem dokręcić śruby ,ale były już na fest, a ten luz robi się stopniowo większy no i stuka .W prawym kole jest większy a w lewym mniejszy .powiedziano mi ze mogą być piasty do wymiany ,albo łożyska felerne ,A te sinenblok wahaczy to chodzi dokładnie o co?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 18:36 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: bardzo liczne błędy
Powód: bardzo liczne błędy
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Ale tu są przecież łożyska dwurzędowe i tam sie nic nie da dociągnąc jak w stożkowych.Przykrecasz raz i to wszystko,a zapewne ktoś Ci jakies najtańsze jaja założył.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
jakiej firmy polecacie łozyska kół przednich żeby starczyły na jakieś 4lata lub 60kkm
-
bukles
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Za te łożyska na wszystkie koła, bo z tyłu tez zmieniałem ,zapłaciłem 200 Euro .Jakiej firmy to muszę znaleźć karton, jak znajdę to dam znać, bo jeśli to wina łożysk, to lepiej ze by tego chłamu nikt więcej nie zakładał
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 18:40 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty i literówki
Powód: orty i literówki
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
ja montuje SKF lub FAGpacark pisze:jakiej firmy polecacie łozyska kół przednich żeby starczyły na jakieś 4lata lub 60kkm
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
co byś nie kupił to te w droższych pudełkach są FAG i ja takie zamontowałem, a kupowałem zestaw rouvilla łożysko plus wszystkie śruby
sam się zastanawiałem, ale miałem ważniejsze rzeczy na głowie i przyjąłem, że tak widocznie jest
wbrew pozorom coś to daje, u mnie jak na książkowy moment dokręciłem to latały koła, dociągnąłem jeszcze pół obrotu i jest dobrzeorel11 pisze:Ale tu są przecież łożyska dwurzędowe i tam sie nic nie da dociągnąc jak w stożkowych.
sam się zastanawiałem, ale miałem ważniejsze rzeczy na głowie i przyjąłem, że tak widocznie jest
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
ja jakieś 10tyś.km temu też wymieniałem ale jedno łożysko i ostatnio kolega diagnosta też mi powiedział, ża mam luzy na łożyskach.
Przy okazji zmiany tarczy hamulcowych i klocków, poprosiłem mechanika aby dociągnął mi ewentualnie śrubę centralną koła i okazało się, że oba były za słabo dokręcone (jeden wspaniały pewnie przy wymianie łożyska dokręcił śrubę na 100% pneumatem) dokręcił i odrazu się poprawiło.
Przy okazji zmiany tarczy hamulcowych i klocków, poprosiłem mechanika aby dociągnął mi ewentualnie śrubę centralną koła i okazało się, że oba były za słabo dokręcone (jeden wspaniały pewnie przy wymianie łożyska dokręcił śrubę na 100% pneumatem) dokręcił i odrazu się poprawiło.
-
bukles
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
u mnie dokrecenie juz nie pomaga bede musial to chyba rozebrac i dokladnie zobaczyc co to sie moglo stac
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Odgrzebię temat bo wydaje się najbliższy. Mam luz w łożysku prawego koła (ok. 10 mm na obwodzie opony jak się szarpie nią góra-dół). No i deliberuje czy da się to przy obecnej pogodzie zrobić samemu. Moje wydanie "Sam naprawiam" milczy w tym zakresie. Trochę pisze na ten temat WIKI (http://t4-wiki.de/wiki/Radlager) ale fotki pokazują głównie prace przy tylnym kole gdzie nie ma półośki.
Z rzeczy oczywistych to: zdejmujemy zacisk i tarczę hamulcową, odkręcamy centralna śrubę półosi i zdejmujemy piastę śrubami wkręcanymi w miejsce śrub koła.
Potem już jest mniej jasno bo trzeba ściągnąć z piasty jakąś "wewnętrzną bieżnię łożyska" ( w oryginale Lagerinnenring). Domniemywam, że podczas ściągania łożysko się degraduje i przez to bieżnia (a raczej jej 1/2) zostaje na piaście?
Potem wyjmujemy seger, a następnie jakoś wyciskamy resztę łożyska. No i tu główne pytanie: jak się do tego ma koniec półosi tkwiący w łożysku i w którą stronę się to łożysko wyciąga?
Z rzeczy oczywistych to: zdejmujemy zacisk i tarczę hamulcową, odkręcamy centralna śrubę półosi i zdejmujemy piastę śrubami wkręcanymi w miejsce śrub koła.
Potem już jest mniej jasno bo trzeba ściągnąć z piasty jakąś "wewnętrzną bieżnię łożyska" ( w oryginale Lagerinnenring). Domniemywam, że podczas ściągania łożysko się degraduje i przez to bieżnia (a raczej jej 1/2) zostaje na piaście?
Potem wyjmujemy seger, a następnie jakoś wyciskamy resztę łożyska. No i tu główne pytanie: jak się do tego ma koniec półosi tkwiący w łożysku i w którą stronę się to łożysko wyciąga?
-
żółf
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Operacja nie jest skomplikowana o ile ma się odpowiedni warsztat i trochę doświadczenia. Początek tak jak napisałeś, z tym że zacznik od odkręcania śruby centralnej puki auto jest na kołach. Po wyjęciu półosi musisz wybić piastę ze zwrotnicy. Teraz prawdopodobnie jedna część bieżni została na piaście, a druga siedzi w zwrotnicy. Z piastą musisz poradzić sobie sam, bo są różnie sposoby na ściągnięcie tej bieżni i czasem pójdzie ją zbić, a czasem trzeba obszlifowywać. Łożysko ze zwrotnicy wypracujesz praską ze śruby i odpowiednio dobranej babeczki pod średnicę łożyska - będzie ona również niezbędna do wprasowania łożyskaAdampio pisze:Odgrzebię temat bo wydaje się najbliższy. Mam luz w łożysku prawego koła (ok. 10 mm na obwodzie opony jak się szarpie nią góra-dół). No i deliberuje czy da się to przy obecnej pogodzie zrobić samemu. Moje wydanie "Sam naprawiam" milczy w tym zakresie. Trochę pisze na ten temat WIKI (http://t4-wiki.de/wiki/Radlager) ale fotki pokazują głównie prace przy tylnym kole gdzie nie ma półośki.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A czy to normalne, że gdy wyjmę półoś i odkręcę zacisk z jarzmem czuć spory luz na piaście łapiąc za tarczę? Gdy wszystko poskręcam nie czuć żadnego luzu. Komplet łożysk w kołach wymieniałem nie tak dawno.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Ja przy wymianie łożyska ściągałem całą zwrotnicę i wtedy operacja staje się prosta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Tak sie robi na filmiku zalinkowanym przez Kol.@hdiKenobi pisze:Ja przy wymianie łożyska ściągałem całą zwrotnicę i wtedy operacja staje się prosta.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Probe normalne że masz luz jak półoś odkręcona, ona spina dwie szalki i dlatego luzu nie ma, moge powiedzieć że juz pare razy widziałem t4 gdzie był luz mimo skręconego przegubu , w dwóch przypadkach udało się bardziej dokręcić i luz skasować
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
łożysko FAG z PRAWEJ strony po niecałych 4kkm zaczęło wydawać dżwięki przy prędkości od 40kmph wzwyż. cykanie NASILAJĄCE się przy skręcaniu w PRAWO i cichnące przy skręcaniu w lewo. właśnie to zachowanie nie pasuje mi do typowych objawów uszkodzonego łożyska. Zwiększanie się hałasu zazwyczaj występuje "na krzyż", przy uszkodzonym prawym łożysku przy skręcaniu w lewo i na odwrót. Tarcze i klocki zamieniłem miejscami, sprawdziłem ich bicie i sprawdziłem czy osłony tarcz nie są powyginane.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie ma co się sugerować objawami przy skrętach, bo ja też tak strzelałem i przeszło jak zmieniłem drugie łożysko z przodu.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Jakie drugie? Wymienialem w obu piastach. Na stronę jest więcej niż jedno?Probe041 pisze:Nie ma co się sugerować objawami przy skrętach, bo ja też tak strzelałem i przeszło jak zmieniłem drugie łożysko z przodu.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie, bez przesady :-) Ja też walczyłem aż wymieniłem wszystkie 4 sztuki czyli przód plus tył