tylna wycieraczka
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
tylna wycieraczka
witam.
kupiłem kiedyś gołą klapę do swojego t4 i był w niej otwór na wycieraczkę a w starej oryginalnej nie było. Teraz chcę kupić silniczek wycieraczki tylko problem jak to podłączyć i czy w tych wersjach z tylną wycieraczką jest spryskiwacz z płynem do szyb i jaki włącznik powinien do niej być? Proszę o pomoc?
kupiłem kiedyś gołą klapę do swojego t4 i był w niej otwór na wycieraczkę a w starej oryginalnej nie było. Teraz chcę kupić silniczek wycieraczki tylko problem jak to podłączyć i czy w tych wersjach z tylną wycieraczką jest spryskiwacz z płynem do szyb i jaki włącznik powinien do niej być? Proszę o pomoc?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: tylnia wycieraczk
Dużo roboty i chyba nie warto. Trzeba dorobić instalację do manetki wycieraczek, możliwe, że i sama manetka będzie do wymiany, do dorobienia instalacja przekaźnika i sam przekaźnik do dokupienia. Oprócz tego inna jest pompka spryskiwacza, auto bez tylnej wycieraczki nie ma wężyka od zbiorniczka pod maską do tylnej klapy. To tyle tak na szybko.
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: tylna wycieraczka
a jak bym nie podłączył do tego włącznika przednich wycieraczek tylko pod włącznik np taki jak od ogrzewania tylnej szyby?
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Zawsze możesz <cool> nawet bez spryskiwaczy, będziesz używał tylko w razie deszczu. I tak musisz podciągnąć instalacje pod bezpiecznik i na włącznik w pulpicie.danny180 pisze:a jak bym nie podłączył do tego włącznika przednich wycieraczek tylko pod włącznik np taki jak od ogrzewania tylnej szyby?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
To już druciarstwo na maxa, poza tym trzeba sprawdzić czy przy takim podłączeniu będzie działał układ zatrzymujący pracę wycieraczki w położeniu spoczynkowym.
-
bogdanzm
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Witam
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
W moim T4 94r. na tylnej klapie jest wycieraczka wraz ze spryskiwaczem.
Spryskiwacz działa ale wycieraczka nie.
Brak jest przewodów zasilających.
Czy ktoś wie którędy powinny iść te przewody?
Nie ma ich przy lampach. Rurka spryskiwacza idzie podsufitką.
Pozdrawiam
BZ
Pozdrawiam
BZ
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
to akurat tylne wycieraczki mają integrowane z silniczkiem <england>slimak pisze:To już druciarstwo na maxa, poza tym trzeba sprawdzić czy przy takim podłączeniu będzie działał układ zatrzymujący pracę wycieraczki w położeniu spoczynkowym.
bogdanzm pisze:Witam
Pozdrawiam
BZ
jeśli masz klapę to na górze masz gumowe przejście dla przewodów
jęśli skrydełka to tam gdzie podgrzewane szyby maja elektrykę czyli w polowie nadwozia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
bogdanzm
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Kontakt:
Witam
Dzięki za info.
U mnie idzie gumowa rurka po prawej stronie od góry.
Ale chodzi mi o to którędy przeprowadzone są przewody do przodu samochodu.
Czy podsufitką, czy obok tylnej lampy.
Brakuje mi przewodów do wycieraczki i chciałbym je namierzyć i wolałbym rozbierać fragment a nie pół samochodu.
pozdrawiam
BZ
Dzięki za info.
Brakuje mi przewodów do wycieraczki i chciałbym je namierzyć i wolałbym rozbierać fragment a nie pół samochodu.
pozdrawiam
BZ
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
bogdanzm pisze:Witam
Dzięki za info.
pozdrawiam
BZ
przewody jak co to chyba pod podsufitką jak reszta i tu zaczynają sie komplikacje
-
cromags
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Generation
- Opis: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Witam. Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Moja tylna wycieraczka działa z wielkim oporem, Najlepiej jak jej ręką pomagam. Zdjąłem boczek od klapy,mechanizm wygląda ok, chodzi. Trochę jakby pracował na mocowaniach. Dokręciłem śruby, boczek założyłem. Od zewnątrz odkręciłem tylko pierwszą śrubę 13 ale ramienia wycieraczki zdjąć nie mogłem. To trzeba na siłę czy jak? Myślę że to się wszystko zapiekło więc warto przesmarować pastą miedzianą tylko jak to rozebrać, żeby dało się złożyć. Pomożecie?
Moja tylna wycieraczka działa z wielkim oporem, Najlepiej jak jej ręką pomagam. Zdjąłem boczek od klapy,mechanizm wygląda ok, chodzi. Trochę jakby pracował na mocowaniach. Dokręciłem śruby, boczek założyłem. Od zewnątrz odkręciłem tylko pierwszą śrubę 13 ale ramienia wycieraczki zdjąć nie mogłem. To trzeba na siłę czy jak? Myślę że to się wszystko zapiekło więc warto przesmarować pastą miedzianą tylko jak to rozebrać, żeby dało się złożyć. Pomożecie?
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
To jest wbijane na wcisk ....Orginalnie jest tam taki kołnierz teflonowy,prawdopodobnie się wytarł a reszte zrobiła rdza .
Musisz to wybić wyczyścić i nasmarować lecz jeżeli nie załatwisz kołnierza to po roku wszystko wróci..
Musisz to wybić wyczyścić i nasmarować lecz jeżeli nie załatwisz kołnierza to po roku wszystko wróci..
-
cromags
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Generation
- Opis: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
To warto to regenerować czy lepiej poszukać całego mechanizmu? A taki kołnierz to można gdzieś dostać? Probe041 dzięki za linki, fajny patent
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: T4 Caravelle Long
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Jako że nie znalazłem odpowiedzi w innych tematach,więc zapytam tu:
Na jakiej zasadzie działają wycieraczki tylne w drzwiach skrzydełkach? Czy tam są dwa silniczki i dwa mechanizmy?
Muszę to rozebrać i zobaczyć czemu nie chodzą. Spryskiwacze tylne działają.
Przekaźnik od wycieraczek słychać że pyka (nawet czasowo go słychać),a wycieraczki stoją.
Jak się dostać do mechanizmu w tych drzwiach? Rozebrać górne plastiki czy dolną tzw ,,dyktę''
Czy te zaczepy plastikowe są do uratowania,czy zaopatrzyć się w nowe?
Być może napięcie nie dochodzi,silniczki padły,lub zatarły się mechanizmy
Na jakiej zasadzie działają wycieraczki tylne w drzwiach skrzydełkach? Czy tam są dwa silniczki i dwa mechanizmy?
Muszę to rozebrać i zobaczyć czemu nie chodzą. Spryskiwacze tylne działają.
Przekaźnik od wycieraczek słychać że pyka (nawet czasowo go słychać),a wycieraczki stoją.
Jak się dostać do mechanizmu w tych drzwiach? Rozebrać górne plastiki czy dolną tzw ,,dyktę''
Czy te zaczepy plastikowe są do uratowania,czy zaopatrzyć się w nowe?
Być może napięcie nie dochodzi,silniczki padły,lub zatarły się mechanizmy
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Jak zdejmiesz dolną dyktę to będziesz mial wszystko na widoku. Kołki odkrecaj imbusem i lekko podważaj jakimiś widełkami i wyjdą.
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Ok.vwyogi pisze:Jak zdejmiesz dolną dyktę to będziesz mial wszystko na widoku. Kołki odkrecaj imbusem i lekko podważaj jakimiś widełkami i wyjdą.
Zapewne jak logika mi podpowiada sa tam dwa silniczki i dwa mechanizmy (każde skrzydło osobno).
Nie wiesz czy jest jedno zasilanie na obydwa skrzydła,czy każde ma swoje osobne?
Czy np jak coś nie tak z jednej strony to automatycznie druga strona też nie działa.
Nie wiem czy rozbierać obydwie naraz ,czy szukać przyczyny na początek w którym jednym skrzydle.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2016, 20:15 przez driver77, łącznie zmieniany 2 razy.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Wstrzymaj się z rozbieraniem dykty, główna wiązka wchodzi z zewnątrz do środka pod tylnym prawym światłem i jak zdejmiesz zaślepke tego światła w środku na słupku to tam masz połączenie z krótkimi wiązkami drzwi skrzydełkowych. Z tego co pamiętam to od silniczków wycieraczek są dwie czarne kostki czteropinowe, każda do jednych drzwi. Od silniczków to przewody: zielony z czarnym paskiem i czarny z szarym paskiem na oba skrzydełka takie same ponadto do silniczków idzie masa brązowa brana z karoserii obok tych kostek. Na tych kostkach czteropinowych są jeszcze przewody od podgrzewania szyb(czarne) i od podświetlania tablicy(szary z zielonym paskiem). Więc zanim zaczniesz rozbierać skrzydełka sprawdź najpierw napięcie na tych kostkach po załączeniu wycieraczek, ponadto piny w tych kostkach w tym miejscu lubią śniedzieć i tracić kontakt.
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzięki kolego za odpowiedź. Dopiero odczytałem bo walczyłem dziś z wozidłem (więcej roboty).xxxkamil pisze:Wstrzymaj się z rozbieraniem dykty, główna wiązka wchodzi z zewnątrz do środka pod tylnym prawym światłem i jak zdejmiesz zaślepke tego światła w środku na słupku to tam masz połączenie z krótkimi wiązkami drzwi skrzydełkowych. Z tego co pamiętam to od silniczków wycieraczek są dwie czarne kostki czteropinowe, każda do jednych drzwi. Od silniczków to przewody: zielony z czarnym paskiem i czarny z szarym paskiem na oba skrzydełka takie same ponadto do silniczków idzie masa brązowa brana z karoserii obok tych kostek. Na tych kostkach czteropinowych są jeszcze przewody od podgrzewania szyb(czarne) i od podświetlania tablicy(szary z zielonym paskiem). Więc zanim zaczniesz rozbierać skrzydełka sprawdź najpierw napięcie na tych kostkach po załączeniu wycieraczek, ponadto piny w tych kostkach w tym miejscu lubią śniedzieć i tracić kontakt.
A więc rozebrałem dykty,prąd dochodzi. Na jednym pinie jest stałe napięcie,na drugim nic,na trzecim dochodzi prąd jak pyknie przekaźnik.
A wycieraczki stoją. Jak z lewej tak i z prawej strony.
Jeden silniczek jakby w ogóle nie miał mocy ruszyć,a drugi robi się cały gorący. Mechanizmy widać że ktoś zmieniał na nowe.
Oznaczenia na zdjęciu:
czerwony- prąd podczas pracy
czarny-cisza
zółty-prąd stały
zielony- nic nie podłączone,nie wiem czy soś tam ma być
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Pewnie już nikt nie ma oryginału :)
Ja jak zmieniałem pióro, zdjąłem stare i dobrałem w Norauto najbliższe długością bo identycznego w milimetrach akurat nie bylo
Ja jak zmieniałem pióro, zdjąłem stare i dobrałem w Norauto najbliższe długością bo identycznego w milimetrach akurat nie bylo