T4 2.4 kilka usterek

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=88
T4 Forum dotyczące silnika 2.4 AAB , AJA w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Metys80
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 8
Model:
Auto: T4
Kontakt:

T4 2.4 kilka usterek

Nieprzeczytany post autor: Metys80 »

Witam
Jestem posiadaczem T4 wersja długa zamknięta 2.4 diesel. Zauważyłem że auto spala znacznie więcej paliwa niż czytam w niektórych tematach. Np. zalałem 30 litrów i przejechałem tylko 240 km czyli ok 12.5 / 100km czy to norma w tej wersji? Kiedy zalałem 80 litrów (pełny bak) przejechałem ok 670 km. Czy to norma również że auto rozpędza się tylko do 120 km/h i to na dłuższym odcinku - wiem że nie jest to wyścigówka ale czytałem o lepszych osiągach.
Zmieniłem filtry, oleje, rozrząd, auto nie kopci (może z rana taki lekki siwy dymek ale ok 10 min i przestaje), pali od strzała.
Dodam jeszcze że jeżdżę głównie w mieście ale czy aż tak dużo wtedy pali?
Mam również niewielki problem z biegami. Wbijając I i II bieg muszę robić to bardzo delikatnie inaczej jakby coś blokowało i zgrzytało.
Dzięki
Ostatnio zmieniony 03 lut 2011, 20:23 przez Metys80, łącznie zmieniany 2 razy.
yrroo28
Stały bywalec

16
Tematy: 10
Model:
Auto: 2xLooong, doka
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: T4 2.4 kilka usterek

Nieprzeczytany post autor: yrroo28 »

Kurde naprawdę dużo pali. A sprawdzałeś wycieki? Jeżeli wymieniałeś filtry i rozrząd to powinno być ok. Chyba, że może pompa jest przestawiona.. ale wtedy powinien żle chodzić albo kopcić.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Zależy jakie jeździsz odcinki po tym mieście, że tak pali

Mi 1.9td już raz spalił 12/100 na trasie, ale zalałem zagranicznego paliwa i wróciło do 8-9/100.

Co do mocy, to zależy ile koni zostało, czy załadowany, jaka skrzynia. Wiadomo 2.5TDI to to nie będzie

Co do siwego dymu, to mogą być świece ale równie dobrze para wodna przy tych temperaturach jakie są obecnie

Pierwsze co bym sprawdził to ustawienie kąta wtrysku u jakiegoś pompiarza "na lampę" albo "na zegar", ma być na zero nie na słuch jak to większość robi.

Rano jak odpalasz auto to z przyspieszaczem czy bez? Lepiej pali z czy bez?

Jaki przebieg? W jakim stanie wtryskiwacze, końcówki? Pompa szczelna? Wężyki przelewowe całe? Opony napompowane?

Jak długo masz auto? Na jakich stacjach tankujesz?

Jeśli chodzi o biegi to poszukaj na forum, nie ma sensu ciągle tego samego pisać
GREG
Początkujący T4

15
Tematy: 2
Model:
Auto: AAB
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: GREG »

Witam . Mam T4 z 95r 2,4 D i moja pali przeważnie 8/100km. Pewnego razu po przeczytaniu kilku wątków na temat spalania postanowiłem sprawdzić dokładnie ile mi spali w trasie, wyszło po dokładnych przeliczeniach 7,8/100km byłem pozytywnie zaskoczony , czy słusznie? Podobny problem mam taki jak Metys80 tylko z II biegiem . Napisz na forum jak rozwiążesz problem, Pozdrawiam Wszystkich <victory>
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Spróbuj wejść pod samochód i nasmarować dźwignie zmiany biegów powinno trochę pomóc ,a jak zgrzyta to albo docisk pada lub synchronizatory w skrzyni kończą swój żywot
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.4 AAB , AJA”