Głośniejsza turbina

Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Extrs
Początkujący T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: Transporter
Kontakt:

Głośniejsza turbina

Nieprzeczytany post autor: Extrs »

Cześć ! Od tygodnia mam pewien nie rozgryziony problem i strasznie mnie to dręczy. Wszystko zaczęło się od tego że znalazłem pewien odcinek drogi który był całkowicie zalany, wysokość wody sięgała prawie do kostek no i jak to 19 letni gówniarz zacząłem się bawić szybko przejeżdzając przez tą wode bo chciałem porobić jakieś efektywne zdjęcia, ponieważ takie fajnie wyglądają, gdy woda się rozpryskuje dookoła samochodu. Po skończonej zabawie zauważyłem, wsumie to zacząłem słyszeć turbine która do tej pory praktycznie nie była słyszalna dla mojego ucha. I teraz nie wiem bo mam dwie opcje albo rozszczelnił się jakiś wężyk od turbiny, nie wiem wypierdziała się uszczelka? Albo stało się coś z wygłuszeniem które oddziela silnik od kabiny... Najciekawsze jest to że gdy samochód stoi na jałowym biegu i wkręce go na obroty to wszystko jest okej, dzwięk turbiny zaczyna być słyszalny dopiero gdy się jedzie. Dzwięk ten wydobywa się tylko i wyłącznie z rogu kokpitu po stronie pasażera. Dzwięk ten to charakterystyczny dla turbiny dzwięk syczenia (wydaje mi się że zasysania niż dmuchania) . Dziś wsadziłem głowe pod maske i kazałem dziewczynie dodawać gazu tak aby się turbina zaczęła załaczać ale wszystko było okej, wkładałem głęboko ręke za silnik tam gdzie jest turbina i nie czułem żeby coś dmuchało bądz zasysało powietrze. Jest to dla mnie dziwne, wole się was zapytać o zdanie niż rozebrać pół silnika i nie wiedzieć dalej o co chodzi. Dodam jeszcze że auto nie straciło na mocy i syczenie pojawia się od 2,5 tysiąca obrotów gdy od tej wartości wcisne gas prawie do końca no i czasem jak wystartuje z jedynki ostrzej zmieniając na drugi bieg słysze jak mój wirnik w turbinie się kręci( tak jakbym miał wycięty katalizator, poprostu słychać jej prace). Pozdrawiam i czekam na Wasze pomyśly jak to zlikwidować.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Głośniejsza turbina

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Sprawdź czy nie spadł Ci wąż od turbiny, oraz czy nie masz jakiś nieszczelności w dolocie

W sumie to mogła Ci się tam woda dostać przez przez filter powietrza, sprawdź czy jest cały

Na postoju turbo nie wstanie
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Zajrzyj do filtra powietrza może zassało wode do niego i coś się w nim przytkało, a przy zasyfionym filtrze turbina głośniej pracuje
Extrs
Początkujący T4

16
Model:
Kontakt:

Dziś podjąłem próbe demontażu turbiny, nie stety dziś mi się to nie udało zrobić. Jaka powinna być prawidłowa kolejność demontażu poszczególnych podzespołów aby to wszystko sprawnie poszło? Dziś udało mi się zdemontować intercooler, wyciągnełem cały filtr wszystkie wężyki gumowe i plastikowe wyciągnąlem, filtr powietrza był czyściutki żadnej wody, droga gumowych węży do intercoolera była cała zarzygana olejem, momentami aż ściekało. A jak zobaczyłem w jakim stanie w środku jest kolektor ssący to aż się przeżegnałem... jest w środku prawie centymetrowa warstwa spalonego oleju z jakimś kurzem, masakra. Zatrzymałem się na kolektorze ssącym nie wiem co lepiej jest dalej demontować turbine czy kolektor wszędzie jest bardzo słabe dojście do nie których śrub wręcz zerowe. Mam problem do dostania się do srub kolektora śruby te są między turbiną a kolektorem ciężko jest tam podejść imbusem. zostały mi trzy śruby które są dokładnie na środku. Mam krótkiego imbusa przez co nie mam odpowiedniej dzwigni aby dać rade odkręcić te zapieczone śruby, dodatkowo są one pod lekkim kątem próbowałem sobie go przedłużyć rurką ale zaraz mi się wyginała . Nie wiem jak tam dojść jakiego klucza użyć? Dodatkowe pytanie że gdy juz zdemontuje turbine czy da się ją samemu zregenerować aby nie rzygała olejem? Jakie zestawy naprawcze? A jeśli nie to jakie są plus minus koszty regeneracji w jakimś serwisie?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

U mnie jak ściągali turbo to bez cięcia szpilek się nie obeszło....
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

To panie turbina do wymiany bo jak kapie z rur to pewnie olej bierze .Nie nie zregenerujesz sam turbiny.U nas to jest ok 400-600 zł oddajesz starą a jak nie to 1000 zł
To normalne że kolektor zasyfiony zaślep EGR i będzie spokój ale wczsniej wyczyść .
Ja bym samą turbinę próbował wyciągnąć ale ja mam inny silnik
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

turbiny w życiu sam nie zrobisz !!! nawet nie próbuj - poczytaj w necie na czym to polega !!

jeżeli silnik pracuje z nie zaślepionym zaworem EGR, to tak właśnie wygląda kolektor dolotowy nawet przy sprawnej turbinie,

na razie ja bym nic nie demontował wymyłbym wszystko, szczególnie węże gumowe i IC w środku, oraz zaślepił EGR i pojeździłbym
po jakimś czasie rozebrał i zobaczył jak to wygląda
u mnie też turbina trochę gwiżdże raz mniej raz więcej, zasyfione olejem było w koło wszystko na zewnątrz i w środku już mi chcieli demontować cuda na kiju i co - rozebrałem wyczyściłem i okazało się, że olejem pluje w górnej granicy normy dmucha jak należy, a że pogwizduje to trudno,
podejrzewam że u mnie po prostu nikt tam nie zaglądał ładne dziesiątki tysięcy km i się nazbierało, może u ciebie to samo jest
Extrs
Początkujący T4

16
Model:
Kontakt:

Ah więc ten syf jest przez EGR, zawsze się zastanawiałem po co oni zaślepiają ten EGR, mam kolegów takich specjalistów że sami dokładnie nie wiedzieli po co go zaślepiają , mówili mi że tylko po to aby silnik gdy jest zimny dostawał czyste powietrze... Taka regeneracja turbiny to nie mały wydatek, wiec może zajeżdze ją do końca tak jak mówi Kenobi. Co do dojścia do śrub to śruby turbiny zasłania mi kolektor a z kolei śruby kolektora są zasłonięte przez turbine i bądz teraz mądry :P Co ci niemcy nie wymyślą... Zrobią dobrze ale żeby coś samemu naprawić to przy tym człowiek tyle mięsem się narzuca że głowa mała.
grzesiex
Znawca T4

16
Tematy: 7
Model:
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

Najpierw demontaż kolektora, potem turbosprężarki.
Extrs
Początkujący T4

16
Model:
Kontakt:

Ładnie wyczyściłem kolektor, zawór EGR został zaślepiony. Na końcu zauważyłem że to nie wina turbiny lecz dziurawego układu wydechowego :P, na początku nie było tego widać, ani nie szło dokładnie zlokalizować tego dzwięku, ale teraz rura puściła i zaczęła wisieć. :D Rura przerwała się z powodu rdzy, przed katalizatorem. I odziwo samochód wcale nie zaczął głośniej chodzić mimo tego że tak naprawde jeździłem bez tłumika :D
daxo
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: daxo »

witam
w którym miejscu się zaślepia ten EGR
http://allegro.pl/zawor-egr-vw-t4-1-9-t ... ml#gallery
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Albo po lewej stronie albo po prawej na tamtym zdjęciu na łączeniach

A tutaj niemiecka strona z której wszystko można wyczytać i ceny części z ASO za którego reklamowanie mam sporą kasę od Kulczyka <śmiech> <lol>
http://www.t4-wiki.de/wiki/Abgasr%C3%BC ... llegung%29
daxo
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: daxo »

Noo to już na pewno go zaślepię nie wiedziałem że aż taki syf tam jest

moja klientka śpiewaczka operowa dostało 40 róż na występie ,za to zrąbała męża że mógł jej kupić jedną ,i że szaleje z kasą ,facet się do niej nie odzywał tydzień bo skąd te róże, później się okazało że to Kulczyk był na występie
reklamuj dalej bo to dobre strony i niech Kulczyk Ci wynagrodzi
pozdro
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 22:24 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Co do zaśłepki to kupisz za grosze na allegro : )
daxo
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt: