czujnik temperatury
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mr_antek
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
czujnik temperatury
Witam wszystkich
Mam pytanie odnosnie koloru czujnikow temperatury cieczy w t4 w silniku AAF. Moje pytanie rodzi sie tu gdyz mam dwa takie silniki i w kazdym te czujniki maja inny kolor a mianowicie w jednym sa czarna a w drugim niebieskie. Jesli ktorys z uzytkowniow takiego silnika moze powiedziec jaki jest wlasciwy to z gory dzieki.
Mam pytanie odnosnie koloru czujnikow temperatury cieczy w t4 w silniku AAF. Moje pytanie rodzi sie tu gdyz mam dwa takie silniki i w kazdym te czujniki maja inny kolor a mianowicie w jednym sa czarna a w drugim niebieskie. Jesli ktorys z uzytkowniow takiego silnika moze powiedziec jaki jest wlasciwy to z gory dzieki.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: czujnik temperatury
U mnie w AAF niebieski dwu pinowy znajduje sie miedzy 1 i 2 swieca zaplonowa i informuje ecu o temp silnika
Drugi czujnik odpowiedzialny za wentylatory i wskaznik temp silnika szczerze mowiac to nawet nie wiem gdzie sie znajduje i jaki ma kolor
Drugi czujnik odpowiedzialny za wentylatory i wskaznik temp silnika szczerze mowiac to nawet nie wiem gdzie sie znajduje i jaki ma kolor
-
mr_antek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Dzieki za odpowiedz , a co do drugiego czujnika to jest na tym samym trojniku co dwupinowy, a od wentylatorow jest na chlodnicy.
-
piotrek17120
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle Long
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
halo halo. Mam Pytanko :D na króćcu mam dwa czujniki jeden dwu pinowy od pompki obiegu gdy zgaszę silnik a drugi jest od tego żeby pokazał mi temperaturę na desce i wyłączy ssanie , jednak mam pytanie odnośnie takiego objawu jak mam ciepły silnik i go zgaszę jest jakieś przebicie i zapalają się dwie kontroli oleju i płynu na desce, przetestowałem i gdy ta kostka 45 pinowa jest podłączona pali mi dużo więcej jeździ jak muł zero przyspieszenia. Gdy odłączę kostkę cztero pinowa po zgaszeniu silnika nie ma żadnego przebicia na desce odpala od strzału jeździ o niebo lepiej przyspiesza bardzo ładnie. nie wiem gdzie szukać przyczyny, zmieniałem już 4 czujniki na każdym to samo, dodam ze jak zimny silnik odpalę pochodzi zgaszę i nie ma przebicie dzieje się to na ciepłym silniku.. co robić?? Proszę o pomoc :D:D
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Coś pomieszałeś, w AAC masz tak jak na rysunku:
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Elekt ... bauort.jpg
G62 = czujnik temperatury do sterownika silnika
G2 = czujnik temperatury do wskaźnika na desce rozdzielczej
F95= czujnik-włącznik dodatkowej pompki obiegu wody
U ciebie G2 i F95 to czujnik 4-o pinowy na którym zapewne zgubiłeś masę i dlatego po wyłączeni stacyjki na ciepłym silniku masz choinkę na zegarach, jednak nie powinno mieć to wpływu na działanie silnika, choć jak jest wspólna masa dla wszystkich tych czujników to mogą się dziać cyrki też z silnikiem.
Posprawdzaj masy, podepnij pod Vag-a i sprawdź błędy + działanie G62.
G62 = czujnik temperatury do sterownika silnika
G2 = czujnik temperatury do wskaźnika na desce rozdzielczej
F95= czujnik-włącznik dodatkowej pompki obiegu wody
U ciebie G2 i F95 to czujnik 4-o pinowy na którym zapewne zgubiłeś masę i dlatego po wyłączeni stacyjki na ciepłym silniku masz choinkę na zegarach, jednak nie powinno mieć to wpływu na działanie silnika, choć jak jest wspólna masa dla wszystkich tych czujników to mogą się dziać cyrki też z silnikiem.
Posprawdzaj masy, podepnij pod Vag-a i sprawdź błędy + działanie G62.
-
piotrek17120
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
właśnie jesteś Genialny.... ale powolutku naprawdę jest duża różnica nawet w mocy jak nie mam choinki, jeszcze jak być mógł mi powiedzieć który kabelek to masa w wtyczce 4 pinowej. chociaż masę mam podpięta niżej do bloku wychodząca z tej wiązki co 4 i 2 pinowe kostki... a temperatura na desce nawet nie drgnie chociaż raz było ze zadziałała ale to na sekundę i opadał i już nie działa znowu... a vaga nie podepnę nie ma gdzie koło bezpieczników nie ma nic podobnego do vaga chyba ze transporter ma inaczej jakoś...
zabrałem się dzisiaj chwile do roboty, podłączyłem kabelek to aku - i dotykałem w kostce do kabli siwy odpowiada za ta pompkę w czteropinowej kostce a zółty z czerwonym paskiem za wskaźnik na desce robiłem każdą kombinacje podłączyłem masę pod siwy pompka działa. podłączyłem pod ten żółto czerwony zaczyna migać na desce temperatura a wskazówka ani drgnie. nie wiem już co robić ręce mi odpadły nie ingerowałem w instalacje jest oryginalna sprawdzałem masę wszystko cacy...
zabrałem się dzisiaj chwile do roboty, podłączyłem kabelek to aku - i dotykałem w kostce do kabli siwy odpowiada za ta pompkę w czteropinowej kostce a zółty z czerwonym paskiem za wskaźnik na desce robiłem każdą kombinacje podłączyłem masę pod siwy pompka działa. podłączyłem pod ten żółto czerwony zaczyna migać na desce temperatura a wskazówka ani drgnie. nie wiem już co robić ręce mi odpadły nie ingerowałem w instalacje jest oryginalna sprawdzałem masę wszystko cacy...
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 15:05 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem.
Powód: post pod postem.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Wygląda na to że G62 nie łączy, albo gubi masę którą chyba ma wspólną z czujnikiem G2/F95 i przy braku masy mogą na siebie te czujniki oddziaływać.piotrek17120 pisze:.... ale powolutku naprawdę jest duża różnica nawet w mocy jak nie mam choinki
Posprawdzaj jeszcze masę silnika do nadwozia i do akumulatora.
Masy masz tak jak na rysunku:
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Elekt ... r_1991.jpg
Na wtyczce cztero pinowej noga 1 - kabel brązowy z białym paskiem i noga 3 - kabel brązowy (to jest ta sama masa)
Na wtyczce dwupinowej kabel brozowy z białym paskiem noga chyba 2
Vaga podepniesz pod takie dwie wtyczki które są nad skrzynką bezpieczników, ewentualnie gdzieś tam się plączą:
Czyli OBD1
-
piotrek17120
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sprawdzałem masę wszystko jest git z akumulatora przykręcona mam masę na śrubę która trzyma akumulator później na łapę poduszki skrzyni i do rozrusznika. sprawdzałem miernikiem czy przewodzi masę i jest na dwóch brazowych kab;lach masa... jutro kupie dwa nowe czujniki ten 2 ponowy i 4 pinowy
-
piotrek17120
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam... Wymieniłem dwa czujniki na nowe trochę kosztują ale mniejsza o to, było to samo zwarcie robił kabel od pompki wolnego obiegu!! odłączyłem ja całkiem... a temperatura ani drgnie
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: Caravelle GL
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam
Podepnę się do tematu.
Silnik zaczął mi bardzo nie regularnie chodzić i nie chce wejść na obroty ale po próbach wchodzi i ciągnie dość dobrze ale jak zaczyna sie jazda od zera to brak mocy i znów to samo.
Podpiąłem VAGa i wywalił mi błąd 522 czyli czujnik G62 czujnik temperatury cieczy chłodzącej.Po wykasowaniu błędu silnik znów ładnie chodzi ale za jakiś czas znów mi wywala błąd i silnik chodzi żałośnie.Jeśli zgaszę silnik i odpalę znów to silnik znów chodzi ładnie ale nie mogę tak jeździć ,że za każdym razem będę gasił i wyłączał silnik lub kasował błąd w VAGu.Gdy silnik tak chodzi to ma podwyższone obroty ale po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wraca do normy ale do czasu.
Czy wymiana czujnik pomoże?Czy to coś innego.
Pozdrawiam
Podepnę się do tematu.
Silnik zaczął mi bardzo nie regularnie chodzić i nie chce wejść na obroty ale po próbach wchodzi i ciągnie dość dobrze ale jak zaczyna sie jazda od zera to brak mocy i znów to samo.
Podpiąłem VAGa i wywalił mi błąd 522 czyli czujnik G62 czujnik temperatury cieczy chłodzącej.Po wykasowaniu błędu silnik znów ładnie chodzi ale za jakiś czas znów mi wywala błąd i silnik chodzi żałośnie.Jeśli zgaszę silnik i odpalę znów to silnik znów chodzi ładnie ale nie mogę tak jeździć ,że za każdym razem będę gasił i wyłączał silnik lub kasował błąd w VAGu.Gdy silnik tak chodzi to ma podwyższone obroty ale po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wraca do normy ale do czasu.
Czy wymiana czujnik pomoże?Czy to coś innego.
Pozdrawiam
-
haben17
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
A czy ktos moze powiedziec krok po kroku jak wyglada wymiana takiego czujnika?
-
PiotrM
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Auto: Caravelle T4
- Kontakt:
Witam, podpinając się pod temat, zmieniałem ostatnio chłodnice wody, Caravelle 2.5TDI z klimatyzacją, demontując starą znalazłem taki czujnik jak poniżej, był on luźno położony na belce, pod chłodnicami (cieczy i klimy)
Pytanie gdzie ma być ten czujnik? zastanawiałem się czy mi czegoś nie brakuje... jakiegoś wejścia na wężu czy coś?
Pytanie gdzie ma być ten czujnik? zastanawiałem się czy mi czegoś nie brakuje... jakiegoś wejścia na wężu czy coś?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
czujnik temperatury od dogrzewacza, ma on swój uchwyt pod zderzakiem z prawej strony, a 6 pinowa wtyczka jest wpięta do wiązki, pod pokrywą silnika w okolicy akumulatora (przed nim, przy błotniku)
-
Tomek98
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Witam. Chcialbym się podpiąć pod ten temat. Mam problem z czujnikiem, po zapaleniu i dlugiej jezdzie nie pokazuje mi temp na zegarach. Na początku myslalem ze czujnik ale podczas robienia glosnikow grzalem sie i po zgaszeniu silnika temp sie pokazala. Zaobserwowane ze tepmperatura sie podnosi zawsze po zgaszeniu auta. Jakies pomysly? Dodam ze zegarek tez nie dziala z nieznanych przyczyn.
-
Luqe
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Auto: T4 2002r
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
podepnę się. Mógłby ktoś podać gdzie dokładnie w 2.5TDI znajduje się czujnik G2, który odpowiada za temp wody na zegarach? Trzeba się dostać do niego od dołu czy od góry? Jakby ktoś poratował zdjęciem byłbym bardzo wdzięczny..
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
W 4 poście masz opisane czujniki (twój G2) . W 6 poście masz link do wiki gdzie on się znajduje.
-
Luqe
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
witam, nadal mam problem ze wskazaniami temperatury na liczniku oraz błędem na vagu 1039 - czujnik G2. Po oględzinach okazało się, że są lekko przetarte izolacje w dwóch kablach tuż przy samej wtyczce do czujnika. Ponowne polutowanie oraz zaizolowanie kabelków nie przyniosło efektu, nadal wskazówka częściej leży całkiem niż pokazuje 90st. Wymienił bym sam czujnik ale nigdzie nie mogę znaleźć numeru części, a do demontażu starego konieczne jest spuszczenie wody..ktoś wie jaki to dokładnie czujnik i w jakich samochodach/silnikach grupy VAG jeszcze występował?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Twój czujnik G2 jest zespolony z F95 czy G62. Jeżeli z F95 to link ten http://t4-wiki.de/wiki/Schalter_F95_(K% ... lnachlauf) , a jak z G62 to link ten http://t4-wiki.de/wiki/Geber_G62_(K%C3% ... emperatur).
-
Luqe
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
niestety z językiem niemieckim mam naprawdę mało wspólnego...
mój czujnik G2 jest 4ro pinowy, silnik 2.5 TDI. Czujnik G2 i G62 to wg podanych zdjęć z niemieckiej wikipedii dwa osobne czujniki, znajdujące się niedaleko siebie (G2 czarny 4ro pinowy, G62 niebieski, dwupinowy). VAG pokazuje temperaturę silnika 88/91 stopni czyli G62 działa poprawnie, natomiast wskazówka temp na liczniku "leży". Czy te czujniki mają jedynie wspólną masę...?
mój czujnik G2 jest 4ro pinowy, silnik 2.5 TDI. Czujnik G2 i G62 to wg podanych zdjęć z niemieckiej wikipedii dwa osobne czujniki, znajdujące się niedaleko siebie (G2 czarny 4ro pinowy, G62 niebieski, dwupinowy). VAG pokazuje temperaturę silnika 88/91 stopni czyli G62 działa poprawnie, natomiast wskazówka temp na liczniku "leży". Czy te czujniki mają jedynie wspólną masę...?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Włącz tłumaczenie strony i po sprawie. trochę to kulawe tłumaczenie, ale idzie zrozumieć. Jakie masz litery silnika. Jak AXG to masz czujnik 059 919 501 A . A dla 100% pewności podaj kolory kabli jakie dochodzą do tego czujnika.
-
misiek535
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Witam rowniez podepne sie pod temat, otoz przy wymianie swiec zarowych , wykreceniu czujnika i ponownym zamontowaniu zaczal dziwnie pracowac tzn raz dziennie (nie za kazdym razem)po kilku minutach od wlaczenia silnika, przy czym kiedy silnik nie jest jeszcze nagrzany do 90 st czujnik daje sygnal dzwiekowy i miga przez okolo jedna minute potem gasnie , wskaznik temp cieczy pokazuje wartosci prawidlowo jesli cos sie komus kojarzy bardzo prosze o odpowiedz bo jakos nie mam pomyslu pozdrawiam
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Jeśli już coś miga to zapewne nie czujnik, a kontrolka w zegarach co robi ogromną różnicę w zrozumieniu o co ci chodzi. Mruganie kontrolki oznacza zbyt niski poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, tam szukaj problemu - też jest tam czujnik poziomu.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
W którym roczniku i skąd dostaje sygnał do mrugania?bigos1966 pisze:Kontrolka ta też mruga jak jest zbyt wysoka temperatura silnika.
-
Luqe
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Tak, kod silnika AXG.
Kolory kabli idących do czujnika:
niebiesko-żółty
brązowo-zielony
brązowy
żółto-czerwony
na początku wskazówka temp na liczniku działa bez problemu, po jakimś czasie zaczęła sporadycznie "opadać" całkowicie, teraz sporadycznie pokazuje 90stopni, zazwyczaj leży całkowicie. Padnięty całkowicie czujnik pokazywałby chyba jakieś głupoty, tutaj wygląda to jakby niełączył. Jednak oprócz przetarcia izolacji na dwóch kabelkach przy wtyczce żadnych innych uszkodzeń nie widać. Sporadycznie wyskoczy także na vagu błąd czujnika G62 mimo że pokazuje on ciągle prawidłową temperaturę w parametrach silnika. Ktoś tu wspominał na forum że problemem może być masa. Przy wypiętym czujniku na pinie 1 i 3 powinna być masa?
Kolory kabli idących do czujnika:
niebiesko-żółty
brązowo-zielony
brązowy
żółto-czerwony
na początku wskazówka temp na liczniku działa bez problemu, po jakimś czasie zaczęła sporadycznie "opadać" całkowicie, teraz sporadycznie pokazuje 90stopni, zazwyczaj leży całkowicie. Padnięty całkowicie czujnik pokazywałby chyba jakieś głupoty, tutaj wygląda to jakby niełączył. Jednak oprócz przetarcia izolacji na dwóch kabelkach przy wtyczce żadnych innych uszkodzeń nie widać. Sporadycznie wyskoczy także na vagu błąd czujnika G62 mimo że pokazuje on ciągle prawidłową temperaturę w parametrach silnika. Ktoś tu wspominał na forum że problemem może być masa. Przy wypiętym czujniku na pinie 1 i 3 powinna być masa?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Widocznie szwankuje Ci ten czujnik wewnątrz. Tak jak pisałem wcześniej numer tego czujnika to 059 919 501 A. Sprawdzić go możesz omomierzem. Piny 1i2 to G2 przewody (żółto-czerwony i brązowy). Opory względem temperatury tego czujnika to:
[°C] [Ohm]
0 3.500
10 2.250
20 1.490
30 975
40 650
50 460
60 345
70 248
80 175
90 132
100 100
Natomiast piny 3i4 to przewody (niebiesko-żółty i brązowo-zielony).Opory względem temperatury tego czujnika to 30°C: 1500 bis 2000 Ohm, 50°C: 700 bis 950 Ohm, 80°C: 275 bis 375 Ohm. Na pinie 1 powinieneś mieć masę.
[°C] [Ohm]
0 3.500
10 2.250
20 1.490
30 975
40 650
50 460
60 345
70 248
80 175
90 132
100 100
Natomiast piny 3i4 to przewody (niebiesko-żółty i brązowo-zielony).Opory względem temperatury tego czujnika to 30°C: 1500 bis 2000 Ohm, 50°C: 700 bis 950 Ohm, 80°C: 275 bis 375 Ohm. Na pinie 1 powinieneś mieć masę.