Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum :)
W zeszłym miesiącu kupiłem Volkswagena T4 2.5L - 5 cylindrów - benzyna z 2002 roku (115KM).
Dość niedawno poprzedni właściciel zamontował tanią instalację sekwencyjną LPG, w skrócie:
- sterownik Stag 300
- reduktor Tomasetto AT09 Alaska
- wtryskiwacze Valtek czerwone
Samochód z niewielkim przebiegiem, prawie do końca serwisowany w autoryzowanym warsztacie więc szkoda byłoby teraz zamęczyć ten silnik byle jaką instalacją LPG.
Z drugiej strony póki co auto dobrze chodzi na gazie i całkiem niewiele pali...
Rozważam następujące rozwiązania:
1. Jeździć bez żadnych modyfikacji
2. Dokonać delikatnej przebudowy (wymiana wtryskiwaczy i może jeszcze reduktora)
3. Zrobić wszystko od nowa, zostawiając jedynie butlę
Najłatwiej byłoby zaakceptować pierwsze rozwiązanie, ale tak jak pisałem mam obawy o silnik.
Jeżeli wybiorę wariant drugi to jakie mogę założyć wtryskiwacze żeby to razem dobrze współgrało? Reduktor moim zdaniem też z lekka przy słaby, chociaż jak na razie daje radę..
Trzeciego wyjścia wolałbym uniknąć gdyż dobra instalacja sporo kosztuje... W moim poprzednim aucie zamontowałem Landi Renzo za prawie 5tys zł i niewiele nim pojeździłem (nawet koszty nie zdążyły się zamortyzować).
Proszę wszystkich o sugestie ;)
Prośba o ocenę instalacji LPG - co do wymiany?
-
krzysiek90210
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 SYNCRO
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
-
mateusz2920
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Prośba o ocenę instalacji LPG - co do wymiany?
Ja bym nic nie zmieniał skoro chodzi. Ten reduktor troszkę faktycznie przy słaby jest. Ale widocznie taki wystarczy skoro został zamontowany.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Prośba o ocenę instalacji LPG - co do wymiany?
Jak bys znał dane dotyczące tych wtrysków co ma to bys wiedział czemu ma tez taki reduktor, panowie gazownicy oszczędzają na wszystkim aby mieć jak największy zarobek,mateusz2920 pisze:Ja bym nic nie zmieniał skoro chodzi. Ten reduktor troszkę faktycznie przy słaby jest. Ale widocznie taki wystarczy skoro został zamontowany.
Wtryski na złom minimum hana do tego reduktor do zmiany wsadził bym ac r01 bo ten co masz to tak do 90km nie więcej, pokaż fotkę z pod maski a najlepiej gdzie kolektor nawiercili, bo zapewne nie ściągali kolektora i wtryski leja pod wiatr,