Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych moim tematem, jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę szanownych kolegów o wyrozumiałość. Postanowiłem zapodać nowy temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na mój problem który polega na tym że, w świeżo sprowadzonym multivanie T4 2.5TDI 151KM 1999 z końca roku czyli niebieskie zegary. Po jakimś czasie użytkowania przestał działać obrotomierz, kontrolka świec żarowych (zaznaczam że słychać przekaźnik świec kiedy się włącza i wyłącza) świeci ciśnienie oleju a ładowanie mam normalne bo 14,2V, bezpieczniki całe, ciśnienie sprawdzone, podmieniałem licznik ze 150ątki i to samo. Błędy jakie zapisałem przed podmianką to :
18058 Magistrala CAN tablica przyrządów - brak sygnału
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
1314 Sterownik silnika
magistrala CAN brak sygnału
1312 Magistrala danych
uszkodzenie - BŁĄD
Natomiast jeszcze wcześniej kiedy nie działy się te cuda miałem błędy rodzaju :
1086 Czujnik prędkościomierza-G22
nie autoryzowane - BŁĄD SPORADYCZNY
który już się nie powtarza.
Dodam że mogę się połączyć interfejsem vag z licznikiem, ruszyć wskazówki i włączyć kontrolkę świec.
Mam jeszcze problem z pilotem centralnego zamka w oryginalnym kluczyku (centralny działa tylko z wsadzonym kluczykiem w drzwiach, opisane programowanie z wsadzonym kluczykiem w stacyjkę nie działa) i nie mogę się połączyć z modułem komfortu , ale to raczej nie ma związku z problemem kontrolki oleju i obrotomierzem.
Proszę o podpowiedź kogoś kto spotkał się z takim przypadkiem lub ma wiedzę na ten temat.
Kontrolka oleju nie działajacy licznik przy dobrym ładowaniu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
zegar6a
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Multiwan T4
- Opis: Strzeż nas Boże przed diabłami w niebieskich mundurach !!!
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Kontrolka oleju nie działajacy licznik przy dobrym ładow
wszystkie te błędy dotyczą uszkodzenia, braku przepływu danych przez magistralę/szynę CAN od urządzeń do niej podłączonych - w twoim przypadku to zegary i ECU silnika
dokładnie:
18058 - brak informacji z zegarów do ECU
1312 - ogólny błąd uszkodzenia magistrali CAN
1314 - brak przepływu informacji z ECU do CAN
1086 - brak sygnału prędkości z zegarów do climatronica
trzeba zacząć od sprawdzenia kabloteki zegarów ( skoro same zegary podmieniałeś ) i CANa,
rozdzielnik CANa jest umiejscowiony tu:
http://imageshack.us/a/img547/9314/jx3f.th.jpg
dokładnie:
18058 - brak informacji z zegarów do ECU
1312 - ogólny błąd uszkodzenia magistrali CAN
1314 - brak przepływu informacji z ECU do CAN
1086 - brak sygnału prędkości z zegarów do climatronica
trzeba zacząć od sprawdzenia kabloteki zegarów ( skoro same zegary podmieniałeś ) i CANa,
rozdzielnik CANa jest umiejscowiony tu:
http://imageshack.us/a/img547/9314/jx3f.th.jpg
-
zegar6a
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Multiwan T4
- Opis: Strzeż nas Boże przed diabłami w niebieskich mundurach !!!
- Kontakt:
Re: Kontrolka oleju nie działajacy licznik przy dobrym ładow
Niestety sam sprawy nie rozwiązałem. Znajomy elektromechanik twierdzi że miałem zwarcie między licznikiem a komputerem, więc temat uważam nie do końca jasny lecz zamknięty.